Τον θυμόμαστε σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες των 80s και των 90s: «Γκοστμπάστερς», «Spaceballs», «Το μαγαζάκι του τρόμου», «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά», «Οι Φλίντστοουνς»...

Φυσιογνωμία που χαράζεται στη μνήμη, ο κωμικός Ρικ Μοράνις είχε χτίσει μία αξιοζήλευτη καριέρα γεμάτη εμπορικές επιτυχίες, όταν ξαφνικά το 1997 αποσύρθηκε από την κινηματογραφική βιομηχανία και μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η επιστροφή του, με μια συμμετοχή στο «Shrunk», το σχεδιαζόμενο reboot του «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά». Ποιος ήταν ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Το 1986 ο Καναδός ηθοποιός και μουσικός γνώρισε την ενδυματολόφο Αν Μπέλσκι, με την οποία παντρεύτηκε και έκαναν δύο παιδιά. Το 1997 εκείνη έφυγε από τη ζωή ύστερα από μια δύσκολη μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Ήταν μόλις 35 ετών. Τα δύο παιδιά τους ήταν ακόμη μωρά και ο Μοράνις αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα του και να αφοσιωθεί στη φροντίδα τους.

Έμεινε σπίτι και έγινε μαμά και μπαμπάς μαζί. Για την απόφασή του αυτή μίλησε το 2015 στο Hollywood Reporter: «Συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ δύσκολο να μεγαλώσω τα παιδιά μου και να κάνω όλα αυτά τα ταξίδια που απαιτούνται όταν γυρίζεις ταινίες. Αποφάσισα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα. Και το μικρό διάλειμμα έγινε μεγαλύτερο και μετά κατάλαβα ότι δεν μου έλειπε καθόλου η δουλειά μου».

Ο 66χρονος σήμερα Μοράνις ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν σε ένα χαρούμενο σπίτι: «Όταν επέστρεφαν από το σχολείο, έβρισκαν φώτα αναμμένα, μουσική να παίζει και ωραίες μυρωδιές να βγαίνουν από την κουζίνα. Ήταν ένα ευχάριστο περιβάλλον, και αυτός ήταν ο σκοπός μου».


 Ο Ρικ Μοράνις τον Απρίλιο του 2017, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια

Στα 23 χρόνια που έχουν περάσει από τότε εμφανίστηκε καθόλου στην οθόνη. Έχει δώσει τη φωνή του σε τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων το 2001, το 2003 και το 2006, ενώ κυκλοφόρησε και δύο κωμικά μουσικά άλμπουμ το 2005 και το 2013. Ενίοτε κάνει και ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν του λείπει το να είναι δημιουργικός, απάντησε: «Δεν εγκατέλειψα τη δημιουργικότητά μου. Τη χρησιμοποίησα όλη στη ζωή στο σπίτι και στα παιδιά μου. Απλά άλλαξα τον προσανατολισμό της». Εμείς τον θυμόμαστε ως έναν καλό κωμικό, αλλά για τα παιδιά του είναι ένας ακόμη καλύτερος πατέρας.