Οι πιθανότητες να δει ο Χάρβεϊ Γουάνστιν τη ζωή του να συνεχίζεται πίσω από της φυλακής τα σίδερα μπορεί να μην έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο, όμως πλέον αντιμετωπίζει μία κατηγορία λιγότερη.

Το αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Λος Άντζελες απέρριψε την μήνυση της Άσλεϊ Τζαντ εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά αποφάσισε ότι οι κατηγορίες της για συκοφαντική δυσφήμηση έχουν ισχύ.

Κατά την Τζαντ, επειδή δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές του ορέξεις το 1998, ο Γουάνστιν την δυσφήμησε στον σκηνοθέτη Πίτερ Τζακσον με αποτέλεσμα να μην πάρει μέρος στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». 

Προφανώς ο παραγωγός αρνήθηκε όσα του καταλογίζει η ηθοποιός, που όπως είναι γνωστό πρωτοστάστησε του κινήματος «ΜeToo» σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στο Χόλιγουντ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής Φίλιπ Γκουτιέρεζ εξήγησε ότι η νομοθεσία της Καλιφόρνια που επικαλέστηκε η ηθοποιός προς υπεράσπισή της δεν καλύπτει την «επαγγελματική της σχέση» με τον Γουάινστιν: «Εν συντομία, η σχέση του ενάγοντος με τον κατηγορούμενο ήταν ποιοτικά διαφορετική από οποιαδήποτε από τα είκοσι παραδείγματα που απαριθμώνται στην § 51.9 και, από όσα μπορεί να ισχυριστεί το Δικαστήριο, ποιοτικά διαφορετική από οποιοδήποτε πλαίσιο στο οποίο έχει προηγουμένως εφαρμοστεί το καταστατικό.»

Από την πλευρά της η συνήγορος του Γουάινστιν Φίλις Κούπφερστιν δήλωσε: «Από την αρχή είχαμε πει πως οι ισχυρισμοί της ήταν αδικαιολόγητοι και είμαστε χαρούμενοι που το δικαστήριο το είδε με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύουμε πως θα δικαιωθούμε και στις υπόλοιπες αξιώσεις της».

Η Τζαντ βέβαια, δείχνει να μην αποθαρρύνεται από αυτήν την εξέλιξη, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του δικηγόρου της Θιόντορ Μπούτρους Τζούνιορ: «Τίποτα στη σημερινή απόφαση δεν αλλάζει το ότι η κυρία Τζαντ θα προχωρήσει σε πολλαπλές διεκδικήσεις».