Από τη στιγμή που κατηγόρησε ανοιχτά τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για βιασμό, η Ιταλίδα ηθοποιός Άζια Αρτζέντο έγινε μία από τις ηχηρότερες φωνές του κινήματος #MeToo. Η ιστορία του βιασμού της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Γουάινσταϊν στο Φεστιβάλ των Καννών το 1997, όταν εκείνη ήταν 21 ετών, ήταν μία από τις πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του μεγαλοπαραγωγού. Μάλιστα στο κλείσιμο του ίδιου φεστιβάλ τον περασμένο Μάιο είχε δηλώσει από σκηνής προς το κοινό: «Τα πράγματα άλλαξαν. Δεν θα σας επιτρέπεται πλέον να γλιτώνετε χωρίς συνέπειες».

Τώρα όμως έρχεται δημοσίευμα των New York Times να αποκαλύψει ότι η Αρτζέντο, ένα μόλις μήνα πριν από τις Κάννες, αναγκάστηκε να αποζημιώσει χρηματικά άνδρα ο οποίος την κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση. Συγκεκριμένα, το ποσό των 380.000 δολαρίων καταβλήθηκε στον ηθοποιό και μουσικό Τζίμι Μπένετ ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η Άζια Αρτζέντο διέπραξε σεξουαλική επίθεση εναντίον του σε ξενοδοχείο της Καλιφόρνια το 2013, σύμφωνα με έγγραφα που στάλθηκαν στην εφημερίδα μέσω κρυπτογραφημένου email από ανώνυμη πηγή.

Την εποχή του περιστατικού εκείνος ήταν 17 ετών και δύο μηνών, και η Αρτζέντο 37 ετών. Στην Καλιφόρνια, η ηλικία συναίνεσης είναι τα 18 χρόνια. Ο Μπένετ ως παιδί είχε εμφανιστεί σε πολλές γνωστές ταινίες, όπως οι «Poseidon», «Μπαμπάδες νταντάδες», «Νώε για μια εβδομάδα», «Star Trek», «Το Ορφανό», ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα ως ροκ τραγουδοποιός. Μάλιστα είχε υποδυθεί τον γιο της Αρτζέντο στην ταινία του 2004 «Η απατηλή όψη της καρδιάς».


Ο Μπένετ ως γιος της Αρτζέντο στην ταινία «Η απατηλή όψη της καρδιάς» του 2004, εννέα χρόνια πριν από το περιστατικό

Οι δικηγόροι του Μπένετ περιέγραψαν την συνάντηση στο ξενοδοχείο ως «σεξουαλική επίθεση» που τραυμάτισε τον νεαρό ηθοποιό απειλώντας την ψυχική του υγεία. Η δήλωση της πρόθεσής του να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της Αρτζέντο περιελάμβανε και απαίτηση αποζημίωσης ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων για «πρόκληση συναισθηματικού τραύματος και απώλεια εισοδήματος έπειτα από σεξουαλική επίθεση», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Την πενταετία πριν το περιστατικό ο Μπένετ είχε κερδίσει περισσότερα από 2,7 εκατ. δολάρια, ενώ έκτοτε το ετήσιο εισόδημά του έπεσε τα 60.000 δολάρια κατά μέσο όρο.


Ο Τζίμι Μπένετ σήμερα

Οι όροι της συμφωνίας, στους οποίους περιλαμβανόταν χρονοδιάγραμμα πληρωμών, οριστικοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι New York Times, η δικηγόρος της Αρτζέντο Κάρι Γκόλντμπεργκ περιέγραψε το συγκεκριμένο ποσόν ως «βοήθεια προς τον κ. Μπένετ». Σε επιστολή της προς την ηθοποιό αναφέρει: «Ελπίζουμε να μην σου ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είναι κρίμα να ζεις ανάμεσα σε σκάρτα άτομα που θέλουν να επωφεληθούν από τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου». 

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται και μία σέλφι φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 9 Μαΐου του 2013 και απεικονίζει τον Μπένετ με την Αρτζέντο ξαπλωμένους στο κρεβάτι. Όρος του συμβιβασμού ήταν ο Μπένετ να δώσει τη φωτογραφία και το δικαίωμα χρήσης της στην Αρτζέντο. Τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.

Οι New York Times προσπάθησαν επανειλημμένως και χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσουν ένα σχόλιο για το θέμα από την Άζια Αρτζέντο ή από εκπροσώπους της. Η Αρτζέντο δεν απάντησε σε τηλεφωνικά μηνύματα και email,  ενώ η δικηγόρος της έχει διαβάσει τα email των Times αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει. Από την πλευρά του Μπένετ, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο 22χρονος δεν επιθυμεί να μιλήσει και επιλέγει να επικεντρωθεί στην μουσική του.