Τέτοια ίντριγκα και ανατροπή, ούτε καν στο σενάριο της σειράς «Empire» όπου πρωταγωνιστεί. Ο Τζάσι Σμολέτ, ένας ιδιαίτερα συμπαθής ηθοποιός και μουσικός στις ΗΠΑ, ανοιχτά γκέι και ακτιβιστής, συνελήφθη χθες στο Σικάγο με την κατηγορία ότι σκηνοθέτησε ρατσιστική και ομοφοβική επίθεση εναντίον του και στη συνέχεια παραπλάνησε την αστυνομία. Μάλιστα ο λόγος φαίνεται πως ήταν η προώθηση της καριέρας του και η αύξηση των αποδοχών του από το «Empire». Ο ηθοποιός κατέβαλλε εγγύηση 100.000 δολαρίων και επέστρεψε στα γυρίσματα της σειράς, αλλά δεν θα ξεμπλέξει τόσο εύκολα.

Το σοκ είναι μεγάλο γιατί ο Σμολέτ ήταν ένα από τα «καλά παιδιά» της βιομηχανίας του θεάματος, και πολλοί έσπευσαν να τον υπερασπιστούν όχι μόνο όταν κατήγγειλε την επίθεση εναντίον του στις 29 Ιανουαρίου, αλλά και όταν η αστυνομία άρχισε να εκφράζει τις πρώτες της αμφιβολίες για την ορθότητα των ισχυρισμών του.

Εμείς είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά μαζί του λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017, όταν ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει το πρώτο του μουσικό άλμπουμ και η καριέρα του ήταν έτοιμη να απογειωθεί. Μετά από αυτό το σκάνδαλο, όμως, είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει… Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από όσα μας είχε πει:

Για τον χαρακτήρα που υποδύεται στο «Empire», τον Τζαμάλ: «Ακόμη και όταν ο Τζαμάλ περνάει στη Σκοτεινή Πλευρά, είναι δικαιολογημένος. Ανακαλύπτει τον εαυτό του μέσα από αυτές τις καταστάσεις. Είναι ακόμη νέος, είναι πιστός, είναι ευκολόπιστος. Είναι ευφυής, αλλά καμιά φορά γίνεται αφελής γιατί ακούει την καρδιά του, και μπορώ να το καταλάβω αυτό. Κι εγώ έτσι κάνω. Ό,τι κακό έχει κάνει στη σειρά, είναι καθαρά λόγω των περιστάσεων».

Για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους: «Όταν πήρα το ρόλο είχα μόνο ένα κομμάτι χαρτί με το σενάριο. Όλοι μας, όταν υπογράψαμε για το “Empire” είχαμε μόνο το σενάριο και τους χαρακτήρες τους πλάσαμε μόνοι μας. Καθώς περνούσαν οι σεζόν, όλο και περισσότερα στοιχεία των δικών μας προσωπικοτήτων έμπαιναν σε αυτούς τους ήρωες, και αυτό είναι που βλέπετε και εσείς στη σειρά. Η διαφορά μου με τον Τζαμάλ είναι ότι στις προσωπικές ζωές μας το σενάριο είναι εντελώς διαφορετικό. Εγώ έπρεπε να δουλέψω από την αρχή, δεν μου δόθηκε ποτέ χρυσό κουτάλι, ούτε πλαστικό κουτάλι. Δούλεψα για κάθε τι που έχω αποκτήσει, τίποτα δεν μου προσφέρθηκε έτοιμο, ποτέ. Και με αυτόν τον τρόπο αποκτάς μια συγκεκριμένη εργασιακή ηθική και μία δύναμη χαρακτήρα που μπορεί οι αδελφοί Λάιον να μην έχουν, αλλά εγώ σίγουρα τις έχω».


Ο Τζάσι Σμολέτ με την υπόλοιπη οικογένεια Λάιον της σειράς «Empire»

Για τα παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας: «Δυστυχώς, όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία, το “Empire” είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Είναι ένα πολύ δύσκολο μέρος. Πάντα λέω ότι η μουσική είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο και απορώ πώς κάτι τόσο όμορφο είναι συνδεδεμένο με κάτι τόσο... καθόλου όμορφο. Ακόμη δεν έχω δει κανέναν να πυροβολεί κάποιον στο μάτι όπως έχει κάνει ο Λούσιους στη σειρά, αλλά ξέρεις... shit happens».

Για την ομοφοβία: «Δεν μου αρέσει αυτό το στερεότυπο που αναπαράγουν όλοι για την ομοφοβία στη βιομηχανία του χιπ χοπ. Η ομοφοβία υπάρχει παντού στον κόσμο, ας ξεκινήσουμε από εκεί. Όσον αφορά την επικέντρωση της προσοχής στο χώρο του χιπ χοπ, θεωρώ ότι είναι ατυχής και λάθος. Γιατί μπορώ να σου πω ότι υπάρχει ακραία ομοφοβία στο χώρο της κάντρι μουσικής και κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Δεν θα ακούσεις κανέναν να ρωτάει τον τύπο που παίζει τον γκέι χαρακτήρα στη σειρά “Nashville” για την ομοφοβία στη βιομηχανία της κάντρι. Ε, λοιπόν, υπήρξα τραγουδιστής κάντρι και μπορώ να σε βεβαιώσω γι αυτό. Υπάρχει ρατσισμός, υπάρχει ομοφοβία. Αλλά ξέρεις, όλα αυτά είναι μικροί θύλακες της βιομηχανίας, δεν μπορείς να κρίνεις έναν ολόκληρο χώρο εξαιτίας μερικών ηλιθίων που έχουν τέτοιες απόψεις. Σε όλους μας επιτρέπεται να έχουμε τις απόψεις μας, αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρες ομάδες ανθρώπων.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η ομοφοβία είναι παγκόσμια επιδημία, κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να δουλέψουμε για να το εξαλείψουμε. Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι μόνο στη βιομηχανία του χιπ χοπ. Το “Empire” έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά αν το σκεφτείς κανείς δεν είναι ομοφοβικός στη σειρά εκτός από τον Λούσιους Λάιον. Όλοι οι άλλοι αποδέχονται πλήρως τον Τζαμάλ. Όχι παραβλέποντας αυτό που είναι, αλλά εξαιτίας αυτού που είναι. Έχω τόσους φίλους σε τόσα μέρη του κόσμου, στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, και όλοι έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα της άγνοιας και των κλειστών μυαλών».


Στιγμιότυπο από πρόσφατη συγκέντρωση υπέρ του Σμολέτ στο Μανχάταν

Για το μέλλον της καριέρας του: «Για μένα όλα είναι μαζί, μουσικές, ταινίες, σειρές, θέλω να τα κάνω όλα. Καμιά φορά λέω ως αστείο ότι θέλω να είμαι “η μαύρη, αρσενική Μπάρμπρα Στρέισαντ” γιατί τα κάνει όλα, σκηνοθετεί, τραγουδάει, γράφει, παίζει, κάνει παραγωγές, είναι ακτιβίστρια και το κυριότερο, τα κάνει όλα καλά. Δεν θα ακούσεις κανέναν να λέει γι αυτή “α, καλή ηθοποιός αλλά δεν μπορεί να τραγουδήσει”, τα κάνει όλα τόσο καλά. Προφανώς, η πρώτη μου αγάπη θα είναι για πάντα η μουσική. Αλλά όσον αφορά την καριέρα μου, έρχονται όλα μαζί. Γιατί δεν είμαι ηθοποιός, δεν είμαι τραγουδιστής, δεν είμαι χορευτής, είμαι καλλιτέχνης. Και ο καλλιτέχνης δημιουργεί ό,τι στο καλό θέλει να δημιουργήσει την κάθε στιγμή».

* Διαβάστε περισσότερα για τον Τζάσι Σμολέτ και ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ. Η σειρά «Empire» προβάλλεται από το FOX Greece, που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV. Wind Vision.