Οι «αποχρώσεις» του πρωινού από τη Θεσσαλία ώς την Κρήτη

Αβγά, πίτες, γλυκά του κουταλιού, καφές, φρέσκα φρούτα εποχής. Μπορεί να είμαστε όλοι Έλληνες, όμως από περιοχή σε περιοχή οι συνήθειες αλλάζουν. Κι αυτό διότι πέρα από τα βασικά συστατικά, η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει να προσφέρει δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς. 


Αβγά, πίτες, γλυκά του κουταλιού, καφές, φρέσκα φρούτα εποχής. Μπορεί να είμαστε όλοι Έλληνες, όμως από περιοχή σε περιοχή οι συνήθειες αλλάζουν. Κι αυτό διότι πέρα από τα βασικά συστατικά, η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει να προσφέρει δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς. 

Το βασικό ελληνικό πρωινό περιλαμβάνει: 

Ψωμί, αρτοσκευάσματα, κουλούρια
Τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, παραδοσιακό γιαούρτι,
βούτυρο, ξινόγαλα κλπ.)
Αλλαντικά, κρεατικά
Μέλι, ταχίνι και παστέλι
Μαρμελάδες τοπικές παραδοσιακές
Ελιές και ελαιόλαδο
Αβγά (βραστά, μάτια, ομελέτα), κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής, βιολογικά ή με ειδικές ιδιότητες (ω3-ω6)
Πίτες (τυρόπιτες, παραδοσιακές χορτόπιτες, κ.α.)
Τοπικά γλυκά
Φρέσκα φρούτα, χυμοί και φρουτοσαλάτες ή λαχανικά εποχής, κατά προτεραιότητα τοπικής παραγωγής ή βιολογικά
Ζεστή παραδοσιακή σούπα (τραχανάς, όσπρια, κ.α.)
Δημητριακά (στάρι, πληγούρι, κους-κους, τραχανάς, κ.α.)
Ροφήματα από βότανα και αρωματικά φυτά
Ελληνικός καφές

Στη Θεσσαλία

Η καλλιέργεια της εύφορης Θεσσαλικής γης και η ανεπτυγμένη κτηνοτροφία δίνουν εξαιρετικές πρώτες ύλες: πληθώρα γαλακτοκομικών, ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον κάμπο. 

Ελιόψωμο
Φέτα Ελασσόνας
Κασέρι
Γαλοτύρι
Βούτυρο ελληνικό
Ψητά λουκάνικα Τρικάλων
Μέλι θυμαρίσιο
Μαρμελάδες τοπικές παραδοσιακές ( φτιαγμένες από γυναικείους συνεταιρισμούς με παραδοσιακές συνταγές από φρούτα εποχής, ζάχαρη και λεμόνι, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα)
Αυγόφετες
Βλάχικη κοτόπιτα
Μπατσίνα
Χαλβά Φαρσάλων
Γαλατόπιτα
Ρυζόγαλο
Τραχανά ξινό (το παραδοσιακό πρόγευμα των ανθρώπων της υπαίθρου)

Στις Κυκλάδες

Τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του πανέμορφου αυτού νησιωτικού συμπλέγματος καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή των πρώτων υλών. Το αμπέλι, η ελιά, οι άνυδρες ποικιλίες λαχανικών, τα άγρια χορταρικά, τα ονομαστά γαλακτοκομικά και τα ιδιαίτερα γεννήματα της γης συνθέτουν τη γαστρονομική παλέτα της περιοχής.

Παξιμάδια (σε διάφορους τύπους)
Κοπανιστή Μυκόνου
Γραβιέρα Νάξου παλαιωμένη
Σαν Μιχάλη Σύρου
Μανούρα Σίφνου
Σκοτύρι Ίου
Λούζα Μυκόνου,Σύρου ή Τήνου
Ζαμπόνι Νάξου
Φρουτάλια Άνδρου
Λουκούμια
Παστέλι
Αμυγδαλωτά
Μελιτίνια Τήνου ή Σαντορίνης
Φάβα Σαντορίνης (σε πολλές παραλλαγές)
Αφεψήματα από βότανα

Στην Κρήτη

Η Κρητική διατροφή, φημισμένη παγκοσμίως για τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλά και τις ιδιαίτερες γεύσεις, προσφέρεται και για γαστρονομικές εξερευνήσεις… Αχανείς ελαιώνες, αμπέλια, κατάφορτοι οπωρώνες, μυρωδάτο μέλι, άγρια χορταρικά και αρωματικά βότανα δίνουν τον τόνο σε γεύσεις απίστευτης νοστιμιάς.

Παξιμάδια
Μουστοκούλουρα
Γραβιέρα με μέλι
Ξυνομυζήθρα
Σύγκλινο
Απάκι
Λουκάνικα
Αυγά τηγανιτά με στακοβούτυρο
Μυζηθροπιτάκια
Λυχναράκια
Χορτόπιτα στο τηγάνι
Χανιώτικο μπουρέκι
Μπουγάτσα
Ξεροτήγανα
Αφεψήματα από βότανα