Μεσολόγγι: Στην πόλη της λιμνοθάλασσας και των υπέροχων διαδρομών

Επισκεφθείτε, μεταξύ άλλων, το Αιτωλικό 
 


Αποκαλείται και Ιερά Πόλη, καθώς έχει ταυτιστεί με τον Αγώνα του 1821, με τον κήπο των Ηρώων, όπου έχουν ταφεί οστά αγωνιστών, να αποτελεί ένα από τα τεκμήρια του ρόλου αυτού. Το ένδοξο Μεσολόγγι, χτισμένο σε έναν προσχωσιγενή βραχίονα που σχηματίζεται ανάμεσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα και στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, έχει τη δική του γοητεία. 

Η αβαθής (0,45-1,65 μ.) λιμνοθάλασσα είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής και «υπεύθυνη» για το ότι το μέρος αυτό φημίζεται για την πλούσια πτηνοπανίδα και ιχθυοπανίδα του. Τα ρηχά νερά βοηθούν στην ανάπτυξη πλούσιας χλωρίδας από γύκη και θαλάσσια μακρόφυτα, που αποτελούν τροφή για δεκάδες χιλιάδες πάπιες, κορμοράνους, γλάρους. Η λιμνοθάλασσα με τις γραφικές «πελάδες» της -τα μικρά ξύλινα σπιτάκια πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό- προστατεύεται από την γνωστή Συνθήκη Ραμσάρ επικυρωμένη στη Ελλάδα από το 1974 και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα. 

Κατά την επίσκεψή σας στην πόλη, αξίζει να περάσετε την πόρτα του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης Μεσολογγίου, που στεγάζεται σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1937. Στις δύο αίθουσες του ισογείου φιλοξενούνται ενθυμήματα, προσωπικά αντικείμενα και ο ανδριάντας του φιλέλληνα ποιητή λόρδου Βύρωνα, καθώς και πίνακες και λιθογραφίες με θέματα από τη ζωή και τη δράση του ποιητή κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. 

Στο Μεσολόγγι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η κατοικία της οικογένειας Τρικούπη, του ποιητή Παλαμά, η Βάλβειος βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί και την δημόσια δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης με σπάνια βιβλία και ντοκουμέντα, η γκαλερί σύγχρονης τέχνης των Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με πλήθος έργων σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. 

Το καλύτερο αβγοτάραχο
Το αβγοτάραχο είναι τρόφιμο που αποτελείται από ταριχευμένα αβγά ψαριών, είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού και για πολλούς θεωρείται το χαβιάρι της Ελλάδας. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ έχει αποκτήσει τους δικούς του φανατικούς. 

Εξόρμηση  στο Αιτωλικό
Μικρή Βενετία της Ελλάδας, το Αιτωλικό απέχει δώδεκα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και είναι ανεπτυγμένο σε ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό, στο μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Συνδέεται ανατολικά και δυτικά με την ξηρά, με δύο πέτρινα τοξοτά γεφύρια αρχικού μήκους περίπου 300 μέτρων το καθένα.

Η παραθαλάσσια διαδρομή από το Μεσολόγγι στο Αιτωλικό θα σας ανταμείψει με την υπέροχη θέα της λιμνοθάλασσας, ενώ το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα μικρά σπιτάκια με μποστάνια, τα πουλιά και οι βάρκες που επιπλέουν στο νερό. Εδώ, άλλωστε, επιβιώνουν, φωλιάζουν και περνούν κατά τις μεταναστεύσεις τους πάνω από 250 διαφορετικά είδη πουλιών στα οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.

Φωτογραφίες: Flickr