Μπριζ: Ρομαντική διάθεση στη «Βενετία του Βορρά»

Αναμνήσεις μιας άλλης εποχής
 


Γραφικά δρομάκια, μεσαιωνικά κτίσματα, κανάλια και μία ατμόσφαιρα παραμυθιού, είναι η εικόνα της Μπριζ (ή Μπρυζ ή Μπρουζ). Μία εικόνα που μαγεύει τους επισκέπτες και καταφέρνει να μετατρέπει αυτή την πόλη του Βελγίου σε έναν από τους, πλέον, αγαπημένους προορισμούς όλου του έτους! 

Το ιστορικό κέντρο της, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 2000, τα δεκάδες κτίρια με τη μεγάλη ιστορία και την επιβλητικότητα, είναι δύο στοιχεία αυτού του μέρους που γρήγορα θα λατρέψετε. Ο ναός της Παναγίας, μία εκκλησία της οποίας το τούβλινο κωδωνοστάσιο φθάνει σε ύψος τα 122,3 μ. και φιλοξενεί το γλυπτό της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης-μοναδικό δημιούργημα του Μικελάντζελο, είναι από τα πρώτα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε. 

Στην πόλη θα «αγαπήσετε» και τις δύο κεντρικές πλατείες, με την αγορά Markt να είναι η μεσαιωνική καρδιά της πόλης, ανάμεσα σε όμορφα κτίρια. Θα τη δείτε καλύτερα από ψηλά, ανεβαίνοντας 366 σκαλιά, όπου θα συναντήσετε και το Belfort, ένα πανύψηλο καμπαναριό με πανοραμική θέα και 47 καμπάνες που χτυπούν από τον 18ο  αιώνα. 

Η μικρότερη, αλλά εξίσου όμορφη, πλατεία Burg αποτελεί το διοικητικό τετράγωνο της πόλης, ενώ εκεί δεσπόζει το υπέροχο δημαρχείο γοτθικού τύπου. Στην εν λόγω πλευρά της πόλης, στη  βασιλική του Ιερού Αίματος (Heilig-Bloedbasiliek), υπάρχει το λείψανο του Ιερού Αίματος που ήρθε στην πόλη μετά τη Δεύτερη Σταυροφορία από τον Τιερί της Αλσατίας και περιφέρεται κάθε χρόνο στους δρόμους της πόλης. Περισσότεροι, μάλιστα, από 1.600 κατοίκους λαμβάνουν μέρος σε αυτή την περιφορά, που έχει μήκος διαδρομής ένα περίπου μίλι, πολλοί από αυτούς ντυμένοι ως ιππότες ή σταυροφόροι της εποχής.

Το μουσείο Groeningemuseum, το οποίο διαθέτει εκτενή συλλογή μεσαιωνικής και πρώιμης σύγχρονης τέχνης, μεταξύ των οποίων και σημαντική συλλογή πινάκων Φλαμανδών ζωγράφων, επίσης θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. 

Βόλτα στα κανάλια
Η Μπριζ έχει το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» λόγω των ρομαντικών καναλιών της. Απολαύστε τον περίπατό σας κατά μήκος των καναλιών Steenhouwersdijk και Groenerei στα νότιά της, διασχίστε δύο από τις πιο παλιές γέφυρες και ζήστε μία μοναδική εμπειρία, αποτυπώνοντας τη με δεκάδες φωτογραφίες. 

Κεντρική Φωτογραφία: Flickr.com