Πέρασαν 20 μήνες, 595 ημέρες για να είμαστε ακριβείς, όμως το Game of Thrones είναι και πάλι εδώ. Οι αγαπημένοι – και όχι και τόσο αγαπημένοι-ήρωες της σειράς που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην τηλεόραση ετοιμάζονται για – τουλάχιστον - μία μεγάλη μάχη και το πρώτο επεισόδιο μπορεί να μην ήταν γεμάτο με σκηνές γεμάτες βία, αλλά όπως όλες οι πρεμιέρες, σε όλες τις προηγούμενες σεζόν, έθεσε τις βάσεις για όλες τις ιστορίες που θα ακολουθήσουν. Κι επειδή το GoT έχει πάντα «κρυφά μηνύματα» και ιδιαίτερη πλοκή, ας δούμε αναλυτικά τι παρακολουθήσαμε στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα.

Ακολουθούν Spoilers από το πρώτο επεισόδιο, οπότε αν δεν το έχετε δει καλό είναι να αποχωρήσετε τώρα και να επιστρέψετε αφού το παρακολουθήσετε.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι εκπλήξεις ξεκίνησαν ήδη από τους τίτλους αρχής που είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς που ξέραμε. Κι επειδή είναι γνωστό πως στους τίτλους οι ιθύνοντες της σειράς κρύβουν αρκετά «μικρά μυστικά» δεν ήταν φυσικά τυχαία πως μας έδειξαν για πρώτη φορά την κρύπτη όπου βρίσκονται οι νεκροί Σταρκ. Άλλωστε την επισκεφτήκαμε πολύ αργότερα για την σημαντική αποκάλυψη του επεισοδίου.

Ας επιστρέψουμε όμως στην αρχή.

Στο Γουίντερφελ και πάλι

Η πρεμιέρα της 8ης σεζόν ξεκινάει με την άφιξη της Ντενέρις και του Τζον στο Γουίντερφελ. Υπάρχουν αρκετά μικρά στοιχεία που παραπέμπουν στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, όπως το αγοράκι που τρέχει και σκαρφαλώνει (όπως έκανε τότε ο Μπραν) και η Άρια που και πάλι, όπως και τότε δεν στέκεται μαζί με την οικογένεια της για να χαιρετήσει τους νεοαφιχθέντες, αλλά βρίσκεται μέσα στον απλό κόσμο για να μπορεί να τους παρατηρεί ανενόχλητοι.

Ο απλός κόσμος δεν είναι καθόλου χαρούμενος με την άφιξη της Ντενέρις, κάτι που ο Τζον επισημαίνει, όπως άλλωστε και η Σάνσα, κάτι που η Ντενέρις επισημαίνει.

Ο Μπραν όμως τους λέει ότι ο Βασιλιάς της Νύχτας έχει πλέον έναν δράκο κι επίσης έχει ρίξει το τείχος, οπότε πρέπει να συγκεντρωθούν εκεί.

Οι άρχοντες του Βορρά, μουτρωμένοι όπως πάντα άλλωστε, μαζεύονται στην αίθουσα «συσκέψεων» όπου το κλίμα συνεχίζει αν είναι όσο παγωμένο είναι κι έξω από την αίθουσα με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα. Το νόημα όλων είναι «γιατί μας την έφερες αυτή εδώ» και ο Τζον ξεκαθαρίσει πως «αν δεν ήταν αυτοί τώρα θα κάναμε πρόβα πως θα υπηρετήσουμε τον Βασιλιά της Νύχτας». Ο Τύριον μάλιστα, για να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη λέει πως ο στρατός των Λάνιστερ έρχεται επίσης στο Γουίντερφελ, ενώ λίγο αργότερα η Σάνσα του λέει το προφανές. «αν πιστεύεις πως η Σέρσεϊ θα βοηθήσει, τελικά δεν είσαι και τόσο έξυπνος».

Ο Τζον στα πρόθυρα της απελπισίας πηγαίνει στο αρχαίο δέντρο για να προσευχηθεί κι εκεί τον βρίσκει η Άρια. Αφού αγκαλιάζονται ο Τζον δηλώνει εντυπωσιασμένος που κατάφερε να κρατήσει την «Βελόνα», το σπαθί της («Το έχεις ποτέ χρησιμοποιήσει;» ρωτάει, κάτι που δεδομένα έκανε τα εκατομμύρια τηλεθεατές να γελάσουν). Η επανένωση τους πάντως δεν είναι και τόσο ζεστή όπως θα περίμενε κανείς, αφού ο Τζον πρέπει να την διαβεβαιώσει πως είναι στο πλευρό της Σάνσα, «Είμαι κι εγώ οικογένειά της» λέει και η Άρια προειδοποιεί «μην το ξεχνάς».

Στο Kings Landing έχουμε... ζευγαρώματα

Η Σέρσεϊ μαθαίνει πως οι νεκροί πέρασαν το τείχος και χαίρεται, γιατί ως γνωστόν έχει χάσει τελείως το μυαλό της. Ο Γιούρον φτάνει μαζί με τους μισθοφόρους, αλλά χωρίς ελέφαντες κάτι που στεναχωρεί την Σέρσεϊ που πίστευε πως οι ελέφαντες θα ήταν μια καλή απάντηση στους δράκους. Ό,τι να ναι.

Τελοσπάντων, αφού κοιμάται με τον Γιούρον, ο οποίος νομίζει πως έτσι θα γίνει Βασιλιάς και ονειρεύεται μικρούς πρίγκιπες (λογικά δεν γνωρίζει πως είναι ήδη έγκυος), στέλνει τον πιστό της σύμβουλο να βρει τον Μπρον και να του πει πως αν καταφέρει να σκοτώσει τους αδελφούς της θα έχει την εύνοια της. Ο Μπρον δεν λέει όχι αλλά χαρακτηρίζει την οικογένεια των Λάνιστερ «F-king» και φυσικά οι απανταχού τηλεθεατές κούνησαν θετικά το κεφάλι τους στο σχόλιο.

Την ίδια στιγμή, πίσω στο πλοίο του Γιούρον ο Θίον απελευθέρωσε την αδελφή του Γιάρα, η οποία θα πάει πίσω στα Σιδερένια νησιά, όπου οι νεκροί δεν μπορούν να φτάσουν, ενώ ο ίδιος θα πάει να βοηθήσει τους Σταρκ.

Βόλτα με τους δράκους

Πίσω στο Γουίντερφελ ο Τύριον, ο Σερ Ντάβος και ο Βάρις σκέφτονται να παντρέψουν την Ντενέρις με τον Τζον Σνόου με τον Βάρις να λέει την ... πικρή αλήθεια: «Τίποτα δεν κρατάει» και κάτι μας λέει πως τα λόγια του θα αποδειχθούν προφητικά.

Στο μεταξύ το ζευγάρι επισκέπτεται τους δράκους, που δεν τρώνε πολύ καλά στον Βορρά και ο Τζον έχει την πρώτη του ευκαιρία να πετάξει με έναν δράκο. Το γεγονός πως πρόκειται για τον Ρίγκαλ, δηλαδή τον δράκο που έχει ονομαστεί από τον πατέρα του, σαφώς και δεν είναι τυχαίο.

«Κατέστρεψες εντελώς τα άλογα για μένα», λέει ο Τζον, αφού σταματούν για ένα διάλειμμα. Παρατηρούν μια σκοτεινή σπηλιά κοντά. «Θα μπορούσαμε να μείνουμε 1.000 χρόνια», σημειώνει η Ντάνι «Δεν θα μας βρει κανείς». Το δίδυμο ξεκινάει να φιλιέται, αλλά η προσοχή του Τζον αποσπάται από τον δράκο που τον παρατηρεί. (Για άλλη μια φορά ο Δράκος πιθανώς σκέφτεται: Φίλε, ξέρεις ότι είσαι ο ανιψιός της, έτσι; Όχι ότι κρίνουμε...).

Αργότερα, μέσα στο κάστρο, η Σάνσα μιλάει στον Τζον για το γεγονός πως εγκατέλειψε τον τίτλο του Βασιλιά του Βορρά. «Σου λέω ότι δεν έχει σημασία ποιος κατέχει τι τίτλο», επιμένει εκείνος. «Χωρίς αυτήν δεν έχουμε καμία πιθανότητα ... Θα είναι μια καλή βασίλισσα. Δεν είναι ο πατέρας της»

Η Σάνσα όμως δεν πείθεται «Γονάτισες για να σώσεις τον Βορρά; Ή επειδή την αγαπάς; »

Διακόπτονται πριν ο Τζον μπορέσει να απαντήσει, αλλά σίγουρα σκέφτεται: «Αν πω “και τα δύο” είναι λάθος;»

Στη συνέχεια η Ντάνι πάει να συναντήσει τον Σαμ και να του πει πόσο ευχαριστημένη είναι που έσωσε τον Σερ Ζόρα.
Ο Σαμ σημειώνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια χάρη από τη Βασίλισσα, αφού «δανείστηκε» μερικά βιβλία από την Ακρόπολη. Δεν αναφέρει ότι ένα από αυτά τα βιβλία αποδεικνύει ότι εκείνη δεν είναι τελικά η νόμιμη κληρονόμος του σιδερένιου θρόνου και ότι κοιμάται με τον ανιψιό της.

Της λέει όμως πως έκλεψε και το σπαθί του πατέρα του κι έτσι συστήνεται... επίσημα με την Ντενέρις να του απαντάει πως τα καλά νέα είναι πως δύσκολα ο πατέρας του θα μπορέσει να τον κατηγορήσει για κλοπή, αφού έβαλε τον δράκο της να τον κάψει.

Ο Σαμ το παίρνει αρκετά καλά - γιατί, η αλήθεια είναι πως δεν του άρεσε ποτέ και πάρα πολύ ο πατέρας του. Αλλά τουλάχιστον έχει ακόμα τον αδελφό του Ντίκον, σωστά;

Σε αυτό το σημείο η Ντάνι θέλει απλώς να ανοίξει η γη κάτω από τα πόδια της, ώστε να εξαφανιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται από εκείνο το δωμάτιο: «Ναι, βλέπεις, γι 'αυτό ... ο αδελφός σου ... Έγινε κι εκείνος ... φλαμπέ».

Ο Σαμ σε αυτό το σημείο σταματάει να αναφέρει ονόματα πιθανότατα πιστεύοντας πως αν συνεχίσει δεν θα βρει συγγενή ζωντανό κι απλά ζητάει να αποχωρήσει, κάτι που φυσικά η Ντενέρις δέχεται.

Βγαίνοντας στην αυλή ο Σαμ πέφτει πάνω στον Μπραν (που φαίνεται να είναι μονίμως εκεί) ο οποίος του λέει πως ήρθε η ώρα να πει στον Τζον ποιος πραγματικά είναι.

Ακόμα πιο Βόρεια

Ο Ντόρτμουντ με τον Μπέριτς κι όσους απέμειναν από την φρουρά της Νύχτας βρίσκουν νεκρό έναν μικρό Λόρδο (που νωρίτερα ο Τζον Σνόου τον είχε στείλει να μαζέψει στρατό) ψιλοκομμένο σε ένα από αυτά τα περίεργα σήματα που τα ζόμπι αγαπούν να αφήσουν πίσω τους.

(«Αυτά είναι σχέδια που έχουν μυστικιστική σημασία για τα παιδιά του δάσους», εξήγησε ο Ντέιβιντ Μπενόφ σε μια συνέντευξη του αμέσως μετά την πρεμιέρα του επεισοδίου. «Δεν είμαστε σίγουροι τι σημαίνουν, αλλά τα σπειροειδή σχέδια είναι σημαντικά σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς κόσμο, κι έχει νόημα ότι θα ήταν και σε αυτόν τον κόσμο»).

Ξαφνικά, ο νεαρός νεκρός λόρδος αρχίζει να κραυγάζει και ο Μπέριτς του έβαλε φωτιά. Απλά μια μικρή υπενθύμιση για την απειλή που θα έρθει (επίσης, είναι ακόμα μια μικρή αναφορά στο πιλοτικό επεισόδιο και τη σκηνή έναρξης όπου το τρίο από τη νυχτερινή φρουρά βρίσκει τους νεκρούς στο χιόνι).

Τώρα θα... ξέρεις Τζον Σνόου

Ο Σαμ πάει να μιλήσει με τον Τζον μέσα - πού αλλού; - την κρύπτη της οικογένειας Σταρκ, όπου η μυστική μητέρα του, η Λιάνα, είναι θαμμένη κι ο μυστικός πατέρας του όχι.

Ο Τζον είναι αρχικά ενθουσιασμένος που βλέπει τον καλό φίλο του, όμως ο Σαμ είναι αποφασισμένος να του χαλάσει τη διάθεση, αφού θα τα πει όλα. Είναι επίσης τσαντισμένος με την Ντενέρις και δεν χρονοτριβεί. Δίνει στον Τζον τη μεγάλη είδηση: «Είσαι ο αληθινός κληρονόμος του σιδερένιου θρόνου».

Και πώς αντιδρά ο Τζον ή αλλιώς Αίγκον; Λέει φυσικά ότι δεν θέλει τον Θρόνο. Ποτέ δεν τον ήθελε. Κι επίσης αυτό σημαίνει ότι ο πατέρας του - ή για την ακρίβεια ο Νεντ Σταρκ «ο πιο ηθικός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ ... λες ότι μου έλεγε ψέματα όλη μου τη ζωή;»

Ο Τζον έχει περάσει από την αίσθηση ντροπής για την ταυτότητά του κατά την πρώτη σεζόν, να αποδεχτεί σταδιακά ποιος είναι και τελικά να αισθάνεται κάποια υπερηφάνεια γι' αυτό. Τώρα όλα καταρρέουν, συμπεριλαμβανομένου ενός πατέρα που σήμαινε τόσα πολλά για 'κείνον.

Πέρα του ότι σαν γιος του Ρίγκαρ η Ντενέρις είναι θεία του...

Πριν ο Τζον το καλοσκεφτεί, προσθέτει, «Είναι προδοσία.» Και ο Σαμ απαντάει: «Είναι η αλήθεια. Εγκατέλειψες το στέμμα σου για να σώσεις τους ανθρώπους σου. Εκείνη θα έκανε το ίδιο;»

Και με αυτή την ατάκα, ολόκληρη η κεντρική σύγκρουση στο Γουίντερφελ σε αυτό το επεισόδιο - η ένταση που δημιούργησε ο Τζον με το να παραιτηθεί από τον τίτλο του για να υποταχθεί στην Ντάνι – δίνει ένα ολοκαίνουργιο φως στην ηγεσία του ίδιου σε αντιπαράθεση με αυτόν της Ντενέρις. Επειδή δεν νομίζουμε ότι η Ντάνι θα εγκατέλειπε την κορώνα της, για οποιοδήποτε λόγο έτσι δεν είναι; Αυτό είναι ένα γράψιμο επόμενου επιπέδου για να είμαστε ειλικρινείς.

Έτσι ο Τζον τώρα θα το πει στην Ντάνι; Αν το κάνει, πώς θα το πάρει εκείνη;

Πίσω στην αυλή: Μια φιγούρα με κουκούλα περνάει από τις πύλες του κάστρου.

Βλέπουμε τον Τζέιμι Λάνιστερ, που δείχνει χαρούμενος που έχει φτάσει στον προορισμό του και κοιτάει τριγύρω μέχρι που εντοπίζει έναν νεαρό άνδρα σε μια αναπηρική καρέκλα.

«Γιατί με κοιτάζει; Φαίνεται γνωστός. Ουπς...»

Το επεισόδιο που άνοιξε με μια σκηνή με αναφορά στον πιλότο, κλείνει με μια σκηνή που μας γυρίζει πίσω στην τελευταία σκηνή του πιλότου, όταν ο Τζέιμι έσπρωξε τον Μπραν από το παράθυρο. Κι αν και όλοι σκεφτόμαστε πώς ο Μπραν θα αντιμετωπίσει τον Τζέιμι, ίσως μια καλύτερη ερώτηση είναι πώς η Ντενέρις θα τον δεχτεί - δεν είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για τον πατέρα της, αλλά παρέμενε ο πατέρας της και ο Τζέιμι τον δολοφόνησε.

Σε γενικές γραμμές αυτή η ώρα έβαλε τις βάσεις για το υπόλοιπο της σεζόν ενώ είχε μερικές σημαντικές στιγμές. Σημαντικότερη ήταν φυσικά η ανακάλυψη της αλήθειας από τον Τζον Σνόου, η οποία όμως ήταν και αναμενόμενη.

Η συνέχεια σε μία εβδομάδα. Και για να ξερετε τι ακολουθεί δείτε το τρέιλερ του 2ου επεισοδίου