Στα δικαστήρια φέρνει τους δημιουργούς της σειράς «Stranger Things» ένας κινηματογραφιστής που ισχυρίζεται ότι έκλεψαν δική του ιδέα.

Σύμφωνα με τον Τσάρλι Κέσλερ, οι Ματ και Ρος Ντάφερ έκλεψαν την κεντρική ιδέα του «Stranger Things» από μια δική του ταινία μικρού μήκους του 2012 με τίτλο «Montauk». Ο Κέσλερ είχε γυρίζει το φιλμάκι σαν teaser για μία πιθανή τηλεοπτική σειρά, και μάλιστα ισχυρίζεται ότι είχε συζητήσει την ιδέα του με τους αδερφούς Ντάφερ όταν τους γνώρισε στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2014.

Η εξάλεπτη ταινία του Κέσλερ ξεκινάει με την εξαφάνιση ενός αγοριού στα 80s στο Μόντοκ του Νιου Άιλαντ, και περιλαμβάνει ένα μυστικό κυβερνητικό κέντρο ερευνών όπου γίνονται πειράματα, και ένα τέρας από άλλη διάσταση. Όσοι έχετε δει το «Stranger Things» σίγουρα θα αναγνωρίσετε αυτά τα στοιχεία και στη σειρά του Netflix.

Μάλιστα, όταν το Netflix είχε δώσει το πράσινο φως στη σειρά των Ντάφερ πίσω στο 2015, ο τίτλος της δεν ήταν «Stranger Things», αλλά «Montauk». Η υπόθεσή της σε εκείνο το στάδιο είχε ως εξής: «Σαν ερωτική επιστολή στις κλασικές ταινίες των 80s που μάγεψαν μια ολόκληρη γενιά, η σειρά διαδραματίζεται το 1980 στο Μόντοκ του Λονγκ Άιλαντ, όπου ένα αγόρι ξαφνικά εξαφανίζεται. Καθώς οι φίλοι, η οικογένειά του και η τοπική αστυνομία τον αναζητούν, βυθίζονται σε ένα ασύλληπτο μυστήριο, που περιλαμβάνει μυστικά κυβερνητικά πειράματα, τρομαχτικές υπερφυσικές δυνάμεις κι ένα πολύ παράξενο κορίτσι». Αργότερα η δράση μετακινήθηκε από στο Χόκινς της Ιντιάνα.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά – και τόσο βολικά για τον Κέσλερ. Η ιστορία με το Μόντοκ δεν είναι ούτε δική του, ούτε των Ντάφερ, αλλά είναι αληθινή και κυκλοφορεί ως θεωρία συνωμοσίας σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, εδώ και αρκετά χρόνια. Το βιβλίο «The Montauk Project: Experiments in Time» που κυκλοφόρησε το 1992 κάνει λόγο για μυστικά πειράματα στην αεροπορική βάση Camp Hero στο Μόντοκ και κάποια από αυτά που περιγράφει μοιάζουν πολύ με εκείνα που γίνονταν στη μικρή Ιλέβεν στην πρώτη σεζόν της σειράς. Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε πολλά στοιχεία για τα πειράματα στο Μόντοκ και τη σχέση τους με το «Stranger Things».

Επομένως η υπόθεση για τον Κέσλερ δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να αποδείξει ότι οι Ντάφερ εμπνεύστηκαν τη σειρά από τη δική του ταινία και όχι από τα ήδη γνωστά εδώ και δεκαετίες γεγονότα. Σε περίπτωση πάντως που το καταφέρει στη δίκη που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου, όπως αναφέρει το Hollywood Reporter, θα δικαιούται το 1/3 των κερδών τους από τη σειρά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.