Είναι μια λυπηρή μέρα όχι μόνο «σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά» αλλά και στο δικό μας, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο συμπαθέστατος Πίτερ Μέιχιου, ο πανύψηλος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τσουμπάκα στις ταινίες «Star Wars», έφυγε από τη ζωή στα 74 χρόνια του.

O Μέιχιου απεβίωσε την Τρίτη 30 Απριλίου, αλλά η οικογένειά του το ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής μέσω Twitter: «Η οικογένεια του Πίτερ Μέιχιου, με βαθιά αγάπη και λύπη, μοιράζεται μαζί σας τα νέα πως ο Πίτερ έφυγε από τη ζωή. Μας άφησε το βράδυ της Τρίτης 30 Απριλίου 2019, με την οικογένειά του στο πλευρό του, στο σπίτι του στο βόρειο Τέξας».

Tα τελευταία χρόνια ήταν καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα. Ωστόσο είχε καταφέρει να σηκωθεί για να υποδυθεί τον Τσουμπάκα, τον τριχωτό Γούκι που ήταν συγκυβερνήτης και «κολλητός» του Χαν Σόλο / Χάρισον Φορντ, στην ταινία του 2015 «Η Δύναμη Ξυπνάει». Ο Τζορτζ Λούκας τον είχε επιλέξει για το μεγάλο του ύψος – 2,21 μ. - για την πρώτη ταινία «Star Wars» το 1977. Ο Μέιχιου επανήλθε ως Τσουμπάκα στις ταινίες «H Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» (1980), «Η Επιστροφή των Τζεντάι» (1983) και «Η Αόρατη Απειλή» (1999).

Τον είχε ανακαλύψει ο παραγωγός Τσαρλς Χ. Σνιρ σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου όπου εργαζόταν ως βοηθός νοσοκόμος, και τον χρησιμοποίησε στην τρίτη ταινία του Σεβάχ του Θαλασσινού, με τίτλο «Sinbad and the Eye of the Tiger». Την ίδια χρονιά τον επέλεξε ο Τζορτζ Λούκας για το ρόλο του Τσουμπάκα στο πρώτο «Star Wars».

Θα τελεστεί μνημόσυνο για την οικογένεια και τους φίλους του στις 29 Ιουνίου, και για τους φίλους του «Star Wars» στις αρχές Δεκεμβρίου, στο EmpireCon του Λος Άντζελες. Ο Μέιχιου άφησε πίσω μία σύζυγο και τρία παιδιά. Στις τελευταίες ταινίες της σειράς τον είχε αντικαταστήσει ο λίγο πιο κοντός (2,12 μ.) Φινλανδός Γιούνας Σουοτάμο.