«Κάθε φορά που γεννιέται ένας Ταργκάριεν οι Θεοί ρίχνουν ένα νόμισμα και ο κόσμος κρατάει την ανάσα του για να δει που θα κάτσει» είπε ο Βάρυς (RIP) στην αρχή του 5ου επεισοδίου της 8ης σεζόν του Game of Thrones και ενώ ήταν σίγουρος πως το νόμισμα του Τζον Σνόου έπεσε από τη σωστή πλευρά, δεν ήταν σίγουρος γι' αυτό της Ντενέρις. Αργότερα διαπιστώσαμε πως το νόμισμα της μητέρας των Δράκων έπεσε από την πλευρά που λέει «κάψε τους όλους».

Δεν ξέρουμε αν ο Βάρυς πρόλαβε να κάνει γνωστό το μυστικό (την πληροφορία) της πραγματικής ταυτότητας του Τζον Σνόου (πιθανότατα όχι, αφού τον είδαμε να καίει το σχετικό σημείωμα), αλλά είναι δεδομένο πως μέχρι το τέλος του επεισοδίου ο Τύριον είχε μετανιώσει για την επιλογή του να τον «δώσει» τελικά στη Ντάνι.

Σε ένα επεισόδιο το Game of Thrones αποφάσισε να ... αποδομήσει έναν από τους βασικούς χαρακτήρες που για 7 σεζόν έκτιζε. Η Ντενέρις από ηρωίδα, απελευθερώτρια των σκλάβων και απελπισμένων, έγινε μια «τρελή βασίλισσα» που έκαψε χιλιάδες αθώους, γυναίκες και παιδιά.

Κι όλα αυτά ίσως και να μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν ο Τζον Σνόου είχε αποφασίσει να συνεχίσει την ερωτική σχέση μαζί της, ξεχνώντας την συγγενική τους σχέση. Αφού όμως η Ντενέρις δεν πήρε αγάπη, αποφάσισε να πάρει αυτά που διεκδικεί με το φόβο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στα όρια της τρέλας

Η Ντενέρις, ακόμα και πριν την απόρριψη από τον Τζον Σνόου δεν έδειχνε σε καλή κατάσταση. Η απώλεια του σερ Ζόρα, της Μισάντεϊ κι ενός ακόμα δράκου είχαν πετύχει να την λυγίσουν. Αρνούνταν να φάει και να δει κανέναν, μέχρι που ο Τύριον της είπε για την «προδοσία» του Βάρυς κι εκείνη έβαλε τον δράκο της αν τον κάψει ζωντανό, παρουσία του Τύριον (που ήδη έδειχνε να μετανιώνει για την απόφαση του) και του Τζον Σνόου που συνέχισε να αρνείται κατηγορηματικά τον θρόνο και να υποστηρίζει πως πάντα θα ακολουθεί τη Βασίλισσα του, παρότι που τώρα αρνιέται να έχει πιο στενή σχέση μαζί της.

Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο πως η ψυχική υγεία της Ντενέρις είχε διαταραχθεί σημαντικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής δεν ήταν εντυπωσιακό.

Ο Τύριον που είναι ο επόμενος ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το κεφάλι του αφού απελευθέρωσε τον Τζέιμι που είχαν αιχμαλωτίσει οι στρατιώτες της Ντάνι, έκανε όταν ήταν δυνατό για να σώσει τους αθώους από τη σφαγή σε μία απέλπιδα προσπάθεια να πειστεί πως πήρε τη σωστή απόφαση, μένοντας πιστός στη Βασίλισσα του.

Απελευθέρωσε τον Τζέιμι σε μία ιδιαίτερα συγκινητική σκηνή και του ζήτησε να πάρει την Σέρσεϊ μακριά από το Γουέστερος και να χτυπήσει τις καμπάνες που σήμαιναν την παράδοση της πόλης. Λίγο νωρίτερα είχε ζητήσει από την Ντάνι να μην προχωρήσει στην καταστροφή του Κινγκς Λάντινγκ, αν ακούσει τις καμπάνες κι εκείνη είχε δείξει να συμφωνεί (περίπου).

Η Ντάνι είχε και πολεμικό σχέδιο

Οι «σκορπιοί», ο Γιούρον και ο στόλος του και οι μισθοφόροι της «χρυσής εταιρείας» αντιστάθηκαν για περίπου 1,5 λεπτό στην Ντενέρις και τον δράκο της που πλέον ήταν... υποψιασμένη και πετώντας πότε αντίθετα από την πλευρά που έριχναν οι σκορπιοί κι άλλοτε κατεβαίνοντας πολύ χαμηλά κατάφερε να τους διαλύσει σε χρόνο ρεκόρ.

Στη συνέχεια οι καμπάνες χτύπησαν την παράδοση της πόλης και οι στρατιώτες της Σέρσεϊ πετούσαν τα σπαθιά τους στο έδαφος και παραδίδονταν. Κι ενώ όλοι πήραμε μια βαθιά ανάσα, η Ντάνι αποφάσισε να συνεχίσει.

Με τον «Γκριζοσκώληκα» ως αρχηγό του στρατού της που κουβαλούσε τα ίδια μυαλά με εκείνη μετά την εκτέλεση της Μισάντεϊ (μήπως έφταιγαν τα αθώα παιδιά γι' αυτό;) συνέχισαν να καταστρέφουν και να σκοτώνουν όποιον έβλεπαν μπροστά τους.

Ο Τζον Σνόου φώναζε στους δικούς του στρατιώτες να σταματήσουν, ενώ στο πρόσωπο του ζωγραφίζονταν η απελπισία και το σοκ, βλέποντας τι συνέβαινε γύρω του. Δεν πίστευε κι εκείνος πως η Ντενέρις ήταν ικανή για κάτι τέτοιο.

Εμείς το πιστεύαμε όμως; Μήπως είχαμε απλά άρνηση όσον αφορά την δολοφονική της πλευρά; Πιστεύαμε πραγματικά ότι κάποιος που σταύρωσε 163 άτομα επειδή υπολόγισε ότι όλοι ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία σκλάβων ήταν καλός άνθρωπος; Ή ότι οι συγγραφείς του GoT ξαφνικά πάνε ενάντια στο χαρακτήρα της Ντάνι

Ο Σάντορ και η Άρυα

Η Άρυα έφτασε μαζί με τον Σάντορ στο Κινγκς Λάντινγκ με σκοπό να σκοτώσει τη Σέρσεϊ και να πάρει εκδίκηση. Για να μπουν μέσα στο Κόκκινο Οχυρο, μένει έξω μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που εκείνη την ώρα φάνηκε μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια.

Η Άρυα κατάφερε να φτάσει μέχρι το κάστρο, την ώρα που αυτό γκρεμίζονταν και σοφά, άκουσε την προτροπή του Σάντορ κι έκανε πίσω, αφού κατάλαβε πως δεν είχε πλέον κανένα νόημα να συνεχίσει. Η Σέρσεϊ είχε νικηθεί και αν δεν ήταν ήδη, θα ήταν σύντομα νεκρή.

Το «κυνηγόσκυλο» συνέχισε, αφού στόχος ήταν να βρει τον αδελφό του.

Η μάχη μεταξύ τους ήταν σαφώς εντυπωσιακή και τελείωσε και με τους δύο να πέφτουν στα ερείπια του πύργου.

Η Άρυα επιλέγει να αφήσει την εκδίκησή της - το αντίθετο της Ντάνι- κι αφιερώνει το υπόλοιπο επεισόδιο προσπαθώντας να βοηθήσει άλλους. Δεν τα καταφέρνει και το τέλος του επεισοδίου την βρίσκει πραγματικά συγκλονισμένη βλέποντας τη μητέρα και το κοριτσάκι της (που είχαν μείνει έξω από το Κόκκινο Οχυρο και που την έσωσαν στην συνέχεια), να έχουν καεί αγκαλιασμένες.

Βλέπει καλύτερα από όλους που έφτασε η μανία της Ντενέρις κι ίσως αυτό να παίξει καθοριστικό ρόλο στο φινάλε της σειράς.

Όλα για την αγάπη

Ο Τζέιμι αφού τραυματίζεται από τον Γιούρον, τον οποίο τελικά σκοτώνει, φτάσει στο Κόκκινο Οχυρό και την Σέρσεϊ, την ώρα που αυτό διαλύεται κι εκείνη βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, αφού συνειδητοποιεί τι ακριβώς συμβαίνει. Ο Τζέιμι την οδηγεί στο υπόγειο όπου ο Τυριόν του είπε ότι υπήρχε μια μυστική έξοδος. Για μια στιγμή, νομίζουμε ότι θα ξεφύγουν. Βρίσκουν όμως το πέρασμα μπλοκαρισμένο. Το γιγάντιο κρανίο του δράκου φαίνεται να χλευάζει την Σέρσεϊ - ένας ζωντανός δράκος καταστρέφει την πόλη πάνω κι εκεί ένας νεκρός κλείνει τον δρόμο προς την ελευθερία και την επιβίωση.

«Δεν θέλω να πεθάνω, δεν θέλω το παιδί μας να πεθάνει», λέει η Σέρσεϊ και η παγωμένη της ψυχραιμία καταρρέει εντελώς για πρώτη φορά στην σειρά.

Ο Τζέιμι συνειδητοποιεί ότι το τέλος είναι κοντά: «Απλά κοιτάξτε με, υπάρχουμε μόνο εμείς, είμαστε οι μόνοι που μετράνε» της λέει, χρησιμοποιώντας τα δικά της λόγια.

Κοιτάζουν ο ένας στον άλλο καθώς το ταβάνι καταρρέει, σκοτώνοντας και τους δύο (ναι, είναι πραγματικά νεκροί). Βγήκαν από τον κόσμο όπως ακριβώς μπήκαν σε αυτόν - μαζί.

Ο Τζέιμι και η Σέρσεϊ είναι αλήθεια πως- αν και διεστραμμένη η σχέση τους - είχαν το μακρύτερο και πιο δυνατό έρωτα της σειράς. Πολλοί πίστευαν ότι ο Τζέιμι θα επέστρεφε για να σκοτώσει την Σέρσεϊ, αλλά εκείνος πάντα την αγαπούσε, ακόμα κι αν εμείς την αντιπαθούσαμε.

Επιστρέφοντας στην Σέρσεϊ στην ώρα που τον είχε ανάγκη ήταν ένα από αυτά τα πράγματα που κάνει κανείς... για την αγάπη ...

Ποιος θα κυβερνήσει τελικά;

Αυτό που έκανε σε αυτό το επεισόδιο το Game of Thrones είναι να μας δώσει την από χρόνια «προφητευόμενη» στιγμή του Mad King. Πριν από χρόνια, ο τελευταίος βασιλιάς Ταργκάριεν ήθελε να καταστρέψει το Κινγκς Λάντινγκ, ενώ δέχονταν επίθεση από τον Τίγουιν Λάνιστερ μαζί με τον Νεντ Σταρκ κι έπειτα τον σκότωσε ο Τζέιμι. Το GoT έπρεπε κάπως να επανεξετάσει αυτή τη σύγκρουση κι αυτές τις αποφάσεις και το έκανε τώρα.

Δεν θα πω ψέματα. Μου άρεσε αυτό το επεισόδιο. Αγάπησα κάθε στιγμή του. Μου άρεσε η αμφιβολία του Τύριον και η προδοσία του στον Βάρυς. Μου άρεσε εκείνη η στιγμή, όταν ο Βάρυς είπε ότι ελπίζει να έκανε λάθος. Θα μπορούσα να λέω τα ίδια λόγια, σαν να ήμουν σύμβουλός της Ντάνι. Θέλω να είναι μια εξαιρετική Βασίλισσα. Αλλά στο τέλος όλοι αισθανόμαστε σαν τον Τζον Σνόου, βλέποντας τη βασίλισσα αυτή να καίει την πόλη. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που δεν μου άρεσε στο επεισόδιο ταυτόχρονα όμως έμοιαζε σαν μια τρομερή προδοσία.

Ίσως δεν έπρεπε να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο ο Τζέιμι Λάνιστερ. Ή η Σέρσεϊ. Και πραγματικά χρειαζόμασταν μια μάχη μεταξύ του «Βουνού» και του «κυνηγόσκυλου»; Ανεξάρτητα από το πόσο εντυπωσιακή ήταν, ειδικά όταν ο Σάντορ έσπρωξε τον αδελφό του κι έπεσε μαζί του στα χαλάσματα του πύργου που καίγονταν. Δεν ήμουν εναντίον αυτή της μάχης, αλλά ένιωσα πως ήταν εκεί απλά και μόνο γιατί «έπρεπε» να γίνει πριν από το τέλος της σειράς.

Έμεινε πλέον ένα, τελευταίο επεισόδιο. Ποιος θα κυβερνήσει τελικά το Γουέστερος; Η Ντάνι, ο Τζον Σνόου ή κανένας από τους δύο; Εγώ θα πόνταρα τα λεφτά μου στην 3η επιλογή.