Αυτό είναι το τέλος. Το τέλος της παρακολούθησης των Σταρκς, Ταργκάριενς και Λάνιστερς. Το τέλος της περιήγησης μας στο Γουίντερφελ, το Κινκς Λάντινγκ και το Καστλ Μπλακ. Το τέλος των δράκων και των λύκων, των ... υπόγειων σχεδίων, το τέλος των μαχών.

Αυτό είναι το τέλος του Game of Thrones. Ίσως να μην είναι το τέλος που θα θέλατε. Αλλά αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε στις οκτώ σεζόν της επικής σειράς, είναι πως σπάνια η ιστορία θα έχει την κατάληξη που η πλειοψηφία ήλπιζε πως θα έχει. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ίσως περιμέναμε να μας συνεπάρει λίγο περισσότερο το φινάλε. Ίσως είχαμε επενδύσει πολύ συναισθηματικά σε αυτούς τους πρωταγωνιστές που το τέλος έμοιαζε μάλλον κάπως... φλατ.

Ας δούμε όμως τι συνέβη στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς που έσπασε κάθε ρεκόρ κι έγραψε τη δική της ιστορία στην τηλεόραση.

Το τελευταίο επεισόδιο ονομάστηκε, φυσικά, «The Iron Throne» (ο σιδερένιος θρόνος) και χωρίστηκε ουσιαστικά σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ασχολήθηκε με την καταστροφική επίθεση της Ντενέρις στην πόλη μέχρι το θάνατο της και το δεύτερο μέρος, λίγο πιο αισιόδοξο, επικεντρώθηκε στο μέλλον της ηγεσίας του Γουέστερος και τις μοίρες των υπολοίπων χαρακτήρων.

Και υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία οι οπαδοί της σειράς θα επικεντρωθούν. Στον θάνατο της Ντάνι από το χέρι του Τζον Σνόου και στον Μπραν Σταρκ ο οποίος κατέληξε να κυβερνά το Βασίλειο.

Η απόλυτη καταστροφή και η προδοσία

Το επεισόδιο ξεκίνησε με τον Τύριον να περπατά ανάμεσα στα ερείπια του Κινκς Λάντινγκ. Βρίσκει θαμμένους κάτω από τα ερείπια τον Τζέιμι και την Σέρσεϊ και στην συνέχεια βρίσκει την Ντενέρις η οποία μπροστά στον στρατό των Άσπιλων και των Ντοθράκι έχει δηλώσει πως ο πόλεμος δεν τελείωσε και πως υπάρχουν κι άλλοι εχθροί που πρέπει να νικήσουν.

Ο Τύριον πετάει την καρφίτσα με το χέρι στο πάτωμα, την κατηγορεί πως έσφαξε μια ολόκληρη πόλη και συλλαμβάνεται.

Ο Τζον τον επισκέπτεται και ο Τύριον του λέει πως ο Βάρυς είχε δίκιο και ουσιαστικά του ζητάει να σκοτώσει την Ντενέρις. Ο Τζον δεν δείχνει διατεθειμένος να το κάνει, ακόμα κι όταν του επισημαίνει πως απειλείται και η δική του ζωή, μέχρι που τον χτυπάει στο... ευαίσθητο σημείο του, λέγοντας του πως η Ντάνι κάποια στιγμή θα κυνηγήσει τη Σάνσα και την Άρυα, οι οποίες δεν πρόκειται να υποταχθούν.

Αυτός ήταν φυσικά και ο μόνος σίγουρος τρόπος για να κάνει ο Τζον αυτό που του ζήτησε ο Τύριον. Βρίσκει την Ντενέρις στην κατεστραμμένη αίθουσα του θρόνου, την ώρα που εκείνη ετοιμάζεται να καθίσει στον σιδερένιο θρόνο.

Εκείνη του ζητάει να κυβερνήσουν μαζί, αφού πρώτα του λέει πως το «σωστό» είναι αυτό που εκείνη πιστεύει και ο Τζον αφού της δηλώνει πως θα είναι για πάντα η Βασίλισσα του, την φιλάει και την μαχαιρώνει στην καρδιά.

Ο Ντρόγκον μπαίνει στην αίθουσα, βρίσκει την Ντενέρις νεκρή και ξεσπά καίγοντας, όχι τον Τζον όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά τον σιδερένιο θρόνο. Αυτή ήταν κατά την άποψη μου η καλύτερη στιγμή αν όχι ολόκληρης της σεζόν, σίγουρα του τελευταίου επεισοδίου. Ο δράκος της Ντενέρις αντιλαμβάνεται καλύτερα ακόμη κι από τους ανθρώπους του Γουέστερος πόσο πόνο και προδοσία έφερε αυτός ο θρόνος και τον λιώνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια παίρνει το πτώμα της Ντενέρις κι εξαφανίζεται.

Παντού κυβερνούν οι Σταρκ

Το επεισόδιο μας μεταφέρει στη συνέχεια λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Τζον Σνόου και ο Τύριον είναι φυλακισμένοι και οι Άσπιλοι απαιτούν δικαιοσύνη από τους άρχοντες του Γουέστερος που έχουν μαζευτεί στο Κινκγς Λάντινγκ. ( Θα ήθελα πάντως κάποιος να είχε ρίξει μια τελευταία σφαλιάρα στον Γκριζοσκώληκα).

Οι άρχοντες αφού γελούν με την πρόταση του Σαμ να υπάρξει δημοκρατία στο Γουέστερος και να ψηφίζει ο λαός για την ανάδειξη του Βασιλιά, τελικά καταλήγουν πως η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι το τέλος της οικογενειοκρατίας. Τώρα οι άρχοντες θα επιλέγουν κάθε φορά τον αρχηγό.

Το όνομα του Τζον συνεπώς ως νόμιμου διάδοχου του θρόνου δεν αναφέρεται καν, αφού άλλωστε οι Άσπιλοι είναι νευριασμένοι μαζί του και για κάποιο λόγο κάνουν κουμάντο στο Γουέστερος. Ο Τύριον προτείνει για Βασιλιά το παιδί με την πιο μεγάλη ιστορία. Τον Μπραν Σταρκ. Εκείνος μας αποκαλύπτει πως τελικά βλέπει και το μέλλον (μέχρι τώρα νομίζαμε πως μπορούσε να δει μόνο το παρελθόν και το παρόν) και λέει πως αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που πήγε μέχρι εκεί: για να γίνει Βασιλιάς. Ο Μπραν παρότι έλεγε πως πια δεν είναι ο Μπραν και πως η μοίρα του είναι να γίνει ένα... δέντρο γνώσεων και αναμνήσεων, τελικά θα κυβερνήσει το Γουέστερος. Και η... τιμωρία του Τύριον θα είναι πως θα γίνει το χέρι του.

Η Σάνσα λέει «αδελφάκι σε αγαπάω, αλλά τον Βορρά δεν θα τον κυβερνάει κανένας από τον Κινγκς Λάντινγκ» (λίγο τραβηγμένο κατά την άποψη μας αφού ο Μπραν είναι δικαιωματικά ΚΑΙ βασιλιάς του Βορρά ως ο μοναδικός εν ζωή γιος του Νεντ Σταρκ), ενώ ο Τζον Σνόου μπορεί να έκανε σε όλους χάρη σκοτώνοντας την Ντενέρις, αλλά θα τιμωρηθεί επιστρέφοντας στην Βραδινή σκοπιά. Ούτε η Σάνσα σαν «ανεξάρτητη Βασίλισσα» δεν μπορεί να του δώσει χάρη. Έπρεπε να τιμωρηθεί γιατί το απαίτησε ο... Γκριζοσκώληκας, ο οποίος στη συνέχεια έφυγε από το Γουέστερος μαζί με τον στρατό του.

Τα παιδιά Σταρκ μαζεύονται όλα μαζί για μία ακόμη φορά (τελευταία ίσως), όπου η Άρυα ανακοινώνει πως θα φύγει από το Γουέστερος και θα πάει Δυτικά, όπου κανείς δεν έχει πάει έως τώρα.

Ο Μπραν λοιπόν γίνεται Βασιλιάς, εμφανίζεται μάλιστα να χαμογελάςι, ο Τύριον γίνεται το χέρι του, ο Μπρον, ο σερ Ντάβος, ο Σαμ και η Μπριέν (η οποία στο βιβλίο των ιπποτών αποκατέστησε την τιμή του Τζέιμι), γίνονται οι σύμβουλοι του, οι οποίοι στο πρώτο συμβούλιο διαφώνησαν για το αν πρέπει να φτιαχτούν πρώτα τα τείχη ή τα... μπουρδέλα της πόλης.

Στις τελευταίες στιγμές της σειράς βλέπουμε τη Σάνσα που στέφεται βασίλισσα στο Βορρά, την Άρυα που ταξιδεύει για μια άγνωστη χώρα χαμογελώντας και τον Τζον που φτάνει στον Βορρά όπου τον περιμένει ο αγαπημένος του ανταρόλυκος και ο Τόρμουντ με τους υπόλοιπους «ελεύθερους ανθρώπους».

Μαζί περνάνε στον «πραγματικό Βορρά», με το πλάνο να δείχνει ένα πράσινο χορτάρι να ξεπροβάλει μέσα από το χιόνι. Η «άνοιξη φτάνει» στο Γουέστερος.

Αυτό ήταν λοιπόν. Οκτώ χρόνια και 74 επεισόδια αργότερα, ήρθε το τέλος του Game of Thrones. Ήταν μια τρελή κούρσα, η οποία «έπαιξε» με τη φαντασία ολόκληρου του κόσμου και κυριάρχησε σε ένα τεράστιο κομμάτι ποπ κουλτούρας, ακόμη κι όταν κατηγορήθηκε πως η ποιότητά της άρχισε να καταρρέει στα τελικά της βήματα. Βέβαια, πολλά έχουν ειπωθεί (κι από εμένα) σχετικά με τα βιαστικά κι εντελώς προβληματικά στοιχεία της τελευταίας σεζόν. Αλλά εδώ είμαστε στο τέλος: δεν υπάρχουν άλλες θεωρίες, δεν υπάρχουν πια άλλα «τρελά σενάρια».

Ξέρουμε πλέον πώς τελειώνει η σειρά.

THE END