Μετά το συγκρατημένο αμερικανικό reboot «Γκοτζίλα» του 2014, το σίκουελ «Γκοτζίλα 2: Ο Βασιλιάς των Τεράτων» που προβάλλεται από σήμερα στους κινηματογράφους... απασφαλίζει και μας γυρνάει στις καλτ ιαπωνικές ταινίες περασμένων δεκαετιών. Εκτός από το ομώνυμο προϊστορικό τέρας που εκτέθηκε σε πυρηνική ακτινοβολία, βλέπουμε τον πτερανόδοντα Ρόνταν, τη γιγάντια... νυχτοπεταλούδα (είναι πιο τρομαχτικό από ό,τι ακούγεται) Μόθρα και τον τρικέφαλο δράκο Βασιλιά Γκιντόρα.

Πρόκειται για τέρατα που έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στα 65 χρόνια ζωής του μεγαλύτερου κινηματογραφικού franchise όλων των εποχών, που με τη φετινή ταινία έφτασε τις... 35 (32  ιαπωνικές και 3 αμερικάνικες). Αναρίθμητες σκηνές... ανθολογίας περιλαμβάνονται σε όλες αυτές τις ταινίες, και στη συνέχεια θα δούμε τις 10 πιο καλτ από αυτές, όπως τις επέλεξε η ιστοσελίδα /Film.

1. Ο Γκοτζίλα χορεύει α λα «Fortnite». Στην ταινία του 1965 «Invasion of Astro-Monster», γνωστή και ως «Godzilla VS Monster Zero» ο Γκοτζίλα κερδίζει τον Βασιλιά Γκιντόρα και κάνει έναν... χορό νίκης σαν εκείνους στο video game «Fortnite». Πολύ μπροστά από την εποχή του.

2. Αυτή η κλωτσιά με τα δύο πόδια. Η ακόλουθη σκηνή από το «Godzilla VS Megalon» του 1973 κάνει τους Power Rangers να μοιάζουν με ντοκιμαντέρ του History Channel. Για να νικήσει τον Μέγκαλον, με τη βοήθεια ενός (τραγικού από κάθε άποψη) ρομπότ, ο Γκοτζίλα στηρίζεται στην ουρά του και παραβιάζοντας κάθε νόμο της φυσικής – της ανθρώπινης και των τεράτων – τον χτυπά κλωτσώντας και με τα δύο πόδια.

3. Όταν μιλάνε τα μάτια... Στο «Godzilla VS King Ghidorah» του 1991, ένας βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κοιτάζεται στα μάτια με το τέρας, αφηγούμενος τη στιγμή που το 1944 το είχε συναντήσει σε ένα νησί και εκείνο είχε προστατέψει τον ίδιο και τη διμοιρία του. Τα βλέμματα που ανταλάσσουν θα μπορούσαν να ήταν συγκινητικά αν η όλη κατάσταση δεν ήταν τόσο γελοία... Και το τέλος της σκηνής είναι όλα τα λεφτά.

4. Κάνε μου αααααααα. Στην πιο heavy metal στιγμή του reboot «Γκοτζίλα» (2014), που άργησε πολύ να εμφανίσει το τέρας και ήταν πολύ συγκρατημένο στη χρήση του, ένα άλλο μεταλλαγμένο τέρας ετοιμάζεται να φάει έναν στρατιώτη αλλά ο Γκοτζίλα το αρπάζει από πίσω, του ανοίγει τέρμα τα σαγόνια και ρίχνει όλες τις ραδιενεργές του ακτίνες στο λαιμό του, μέχρι να κοπεί το κεφάλι. Ένα μικρό έπος.

5. Το μυστηριώδες Monster X. Στην επετειακή ταινία για τα 50 χρόνια του franchise, το «Godzilla: Final Wars» του 2004, ένα μυστηριώδες τέρας γνωστό ως Monster X προσγειώνεται από το διάστημα, και αφού πλακωθεί για λίγο με τον Γκοτζίλα διαπιστώνουμε ότι πίσω από την ελαφρώς ανθρωποειδή μορφή του κρυβόταν ο «αιώνιος αντίπαλος», ο τρικέφαλος δράκος Βασιλιάς Γκιντόρα (η μουσική επένδυση στο παρακάτω βίντεο είναι άσχετη με την ταινία).

6. Η ουρά που... γεννάει. Το «Shin Godzilla» του 2016 σκηνοθέτησε ο θρύλος των anime Χιντεάκι Άννο («Neon Genesis Evangelion») και για την τελευταία σκηνή της ταινίας μας κράταγε μια πραγματικά «κουλή» εικόνα. Ο στρατός κατάφερε να παγώσει τον Γκοτζίλα, αλλά από την ουρά του βλέπουμε ότι είχαν αρχίσει να γεννιούνται διάφορα μικρότερα ανθρωπόμορφα τέρατα.

7. O θάνατος του Γκοτζίλα. Στο «Godzilla VS Destroyah» του 1995, ο ήρωάς μας έχει προβλήματα με την καρδιά του, που στην ουσία είναι ένας πυρηνικός αντοδραστήρας έτοιμος να εκραγεί. Η νίκη του επί του τέρατος Destroya τον φέρνει ένα βήμα πριν το τέλος, και παρά τις προσπάθειες του στρατού να ρίξει τη θερμοκρασία του, η καρδιά του σκάει και ο Γκοτζίλα λιώνει. Όμως όλη αυτή η ραδιενέργεια που απελευθερώνεται απορροφάται από τον γιο του, Γκοτζίλα Τζούνιορ (σοβαρά) που γίνεται ο νέος Βασιλιάς των Τεράτων. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

8. Γκοτζίλα εναντίον... ΔΕΗ. Στην ταινία που τα ξεκίνησε όλα, το «Γκοτζίλα» του 1954, ο στρατός νομίζει ότι οι πύργοι γραμμών μεταφοράς ρεύματος θα μπορέσουν να εμποδίσουν την επέλαση του τέρατος αν η τάση ανέβει στο μάξιμουμ, αλλά κούνια που τους κούναγε. Ο Χαρούο Νακατζίμα (ο τύπος στη στολή του Γκοτζίλα) φέρνει μια βόλτα από εδώ, μια βόλτα από κει, ανοίγει το στόμα και κάνει τους πύργους να λιώσουν.

9. Γκοτζίλα εναντίον Ζίλα. Δεύτερη σκηνή από το «Godzilla: Final Wars», αλλά το αξίζει. Εξωγήινοι στέλνουν στη Γη διάφορα τέρατα για να νικήσουν τον Γκοτζίλα και ένα από αυτά είναι ο... Ζίλα, η αμερικανική εκδοχή του τέρατος που είδαμε στην ταινία του Ρόλαντ Έμεριχ το 1998. Ο ορίτζιναλ Γκοντζίλα «καθαρίζει» το αμερικανάκι με δύο κινήσεις. Ένα χτύπημα με την ουρά του στέλνει τον Ζίλα πάνω στην Όπερα του Σίδνεϊ, και οι ακτίνες από το στόμα αποτελειώνουν τη δουλειά.

10. «Ντου» στον Γκιντόρα. Αν υπάρχει μια ταινία πιο επική από το «Godzilla: Final Wars» είναι το «Destroy All Monsters» του 1968, όπου δίνει το παρών όλος ο καλός ο κόσμος των τεράτων. Ο Βασιλιάς Γκιντόρα βρίσκει τον μάστορά του όταν ο Γκοτζίλα συνεργάζεται με τα υπόλοιπα τέρατα, κάνουν «ντου» και ποδοπατάνε τον τρικέφαλο δράκο μέχρι θανάτου.