Στις 16 Ιουλίου το Θεσσαλικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το Κηποθέατρο Παπάγου, το έργο «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», την κινηματογραφική επιτυχία σε σενάριο Νίκο Φώσκολου και σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι η ελληνικη δραματική ταινια γουεστερν του 1966 ήταν υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ξένογλωσση ταινία, ενώ αποτέλεσε μεγαλη εισπρακτικη επιτυχια κοβωντας συνολικα 588.101 εισιτήρια. Στο φιλμ μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι: Νίκος Κούρκουλος, Μάνος Κατράκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Βόγλης, Φαίδων Γεωργίτσης, Μαίρη Χρονοπούλου και τη μουσική υπογράφει ο Μίμης Πλέσσας.

Όπως η ταινία έτσι και η θεατρική της προσαρμογή ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας πιστεύει ότι η γη ανήκει σ΄αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Το παρόν κείμενο της παράστασης τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης. Ανοίγει ένα «βιβλίο», ένα σεντούκι μνήμης για το Θεσσαλικό Κάμπο, ψάχνοντας εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο. Η παράσταση επιχειρεί μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας εκείνης εποχής του Κάμπου.

Συντελεστές
Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού
Σκηνικά: Απόστολος – Φωκίων Βέττας 
Κοστούμια – Κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου 
Μουσική: Κώστας Βόμβολος 
Κίνηση: Ρούλα Καραφέρη
Βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη 
Φωτογραφία – Βίντεο: Γιάννης Χατζηαντωνίου 
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη  
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Οσσα

Παίζουν (αλφαβητικά):
Θανάσης Ζέρβας
Ιωσήφ Ιωσηφίδης
Χρήστος Κορδελάς
Μαρσέλα Λένα
Δημήτρης Μαμιός
Αλέξανδρος Μουκάνος

Πληροφορίες
*Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά από 13 ετών και άνω.
Ώρα έναρξης 21:00
Διάρκεια: 1 ώρα & 30΄ - Χωρίς διάλειμμα.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 €. Προπώληση 12 €
Φοιτητικό – μαθητικό - άνω των 65 - ομαδικά (άνω των 10 ατόμων) 8 €
Άνεργοι - ΑΜΕΑ 5 €.
Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΟΥ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 90 ΤΗΛ 213 2027186-187 Δευτέρα – Παρασκευή ώρες 08:30 - 14:00
- ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΑΝΑΟΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 230, ΧΟΛΑΡΓΟΣ ΤΗΛ. 210 6528301 ημέρες και ώρες καταστημάτων.
- ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ: ΟΔΟΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ, 6Η ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΤΗΛ. 210 65 20 412, ΤΗΝ
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 19:00.