Αν δεν το διαβάζαμε στον έγκυρο Guardian δεν θα το πιστεύαμε… Ο τραγικός θάνατος του Αλάν Κουρντί (και όχι Αϊλάν όπως τον είχαμε μάθει αρχικά), του τρίχρονου Σύρου που βρέθηκε πνιγμένος στις τουρκικές ακτές το 2015 και οι φωτογραφίες του συγκλόνισαν την υφήλιο, είναι το θέμα της ταινίας «Aylan Baby» που γυρίζεται αυτή την περίοδο στη νοτιοδυτική Τουρκία με πρωταγωνιστή τον Στίβεν Σιγκάλ. Ναι, τον πρώην action star των 80s και των 90s που σήμερα παίζει σε ριάλιτι, βιντεοταινίες και θέλει να είναι ο κολλητός του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σκηνοθέτης είναι ο Ομέρ Σαρικάγια, που για την περσινή του ταινία, το αυτοβιογραφικό δράμα «Ισλαμοφοβία», διαφήμιζε ως πρωταγωνιστή, έναν σταρ της ίδιας περιόδου και της ίδιας…  κλίσης με τον Σιγκάλ: τον Βέλγο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ! Ο Βαν Νταμ τελικά δεν έπαιξε στην ταινία, και στις αφίσες εμφανίστηκε νέος πρωταγωνιστής.


«Islamo-Phobia» με και χωρίς Βαν Νταμ...

Για τη νέα του ταινία, που έχει τον υπότιτλο «Sea of Death» (Η Θάλασσα του Θανάτου), ο Σαρικάγια δήλωσε σε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Έχασα τον ύπνο μου όταν είδα τις φωτογραφίες. Ήταν συνεχώς στο μυαλό μου. Ήθελα κάποιος να γυρίσει μια ταινία για αυτό το θέμα και να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο, αλλά δεν το έκανε κανείς. Και το κάνω εγώ τώρα». 

Η πρεμιέρα του «Aylan Baby» στη γείτονα χώρα έχει προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου και τα έσοδα από τις προβολές θα δοθούν σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας.