Στο καλοκαίρι του 1985 όπως το ζει η μικρή πόλη του Χόκινς στην Ιντιάνα, μας ταξιδεύει το «Stranger Things 3» που κάνει σήμερα πρεμιέρα στο Netflix. Με τα πιτσιρίκια να μπαίνουν στην εφηβεία και τα μυστήρια φαινόμενα να επιστρέφουν στην πόλη, είμαστε έτοιμοι για ένα σωρό αναφορές στην ποπ κουλτούρα της εποχής, είτε άμεσες είτε έμμεσες. Για παράδειγμα, το «Επιστροφή στο Μέλλον» είναι οι ταινία που βλέπουν όλοι στα σινεμά εκείνο το καλοκαίρι. Ενώ το εμπορικό κέντρο Starcourt που μόλις άνοιξε στο Χόκινς και συγκεντρώνει όλη τη νεολαία, συνδέεται από μόνο του με ένα σωρό ταινίες. Ακολουθούν 5 παραδείγματα ταινιών που ταιριάζουν γάντι στην τρίτη σεζόν του «Stranger Things» για κατανάλωση πριν, παράλληλα ή μετά τη σειρά.

«Πλακατζήδες και Μπουμπούκια» (Fast Times at Ridgemont High, 1982)

Αφού ξεπεράσετε το σοκ του Σον Πεν ως μόνιμα μαστουρωμένου σέρφερ, θα διαπιστώσετε ότι οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων που συχνάζουν όλη την ώρα στο mall θυμίζουν πολύ όσα θα δείτε στο «Stranger Things».

«Ζόμπι, το Ξύπνημα των Νεκρών» (Dawn of the Dead, 1978)

Κάτι τρέχει με το εμπορικό κέντρο Starcourt στο νέο «Stranger Things», αλλά η πρώτη ταινία που γέμισε με τέρατα τα αμερικανικά malls και τα χρησιμοποίησε ως μεταφορά για την υπερκατανάλωση, ήταν το εμβληματικό «Dawn of The Dead» του Τζορτζ Ρομέρο.

«Επιστροφή στο Μέλλον» (Back to the Future, 1985)

Είναι το μπλοκμπάστερ της εποχής, η ταινία για την οποία μιλούν όλοι. Όπως στο «Stranger Things 2» ασχολούνταν όλοι με το «Ghostbusters», έτσι τώρα είναι η σειρά του «Back to the Future». Σε μια χαρακτηριστική σκηνή της σειράς η Ρόμπιν, που δουλεύει στο mall μαζί με τον Στιβ, προσπαθεί να του εξηγήσει το κόνσεπτ και εκείνος δεν καταλαβαίνει.

«Night of the Comet» (1984)

Κι άλλο εμπορικό κέντρο, και άλλες τρελές 80s κομμώσεις. Ένας κομήτης εξαφανίζει σχεδόν ολόκληρη την ανθρωπότητα και την επόμενη μέρα δύο κορίτσια της Νότιας Καλιφόρνιας κάνουν ό,τι πιο φυσιολογικό. Πηγαίνουν στο mall για ατελείωτο shopping, όπου συγκρούονται με μια συμμορία επιζόντων.

«The Blob» (1988)

Το θρίλερ του 1958 με τον Στιβ ΜακΚουίν έγινε ριμέικ το 1988 με τον Κέβιν Ντίλον να ροκάρει ένα μαλλί που θα το ζήλευαν πολύ ο Στιβ και ο Μπίλι του «Stranger Things». Η μάζα που καταπίνει ανθρώπους και μεγαλώνει και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να την περιορίσουν θα μπορούσαν να είχαν βγει από τη σειρά του Netflix.