Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες και την δημοσιοποίηση έρευνας που συνέδεε την αύξηση αυτοκτονιών εφήβων στις ΗΠΑ με τη σειρά «Δεκατρία Γιατί» (13 Reasons Why), το Netflix αφαίρεσε τη σκηνή αυτοκτονίας της ηρωίδας.

Στο «Δεκατρία Γιατί» η  η έφηβη κεντρική ηρωίδα κόβει τις φλέβες της έχοντας αφήσει πίσω 13 βίντεο, στα οποία εξηγεί γιατί αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της. Πλέον οι θεατές δεν θα βλέπουν τη σοκαριστική σκηνή όπου κόβει τις φλέβες της με ξυράφι και πεθαίνει στη μπανιέρα του σπιτιού της, αλλά από ένα πλάνο με την ηρωίδα να κοιτάζεται στον καθρέφτη θα περνούν απευθείας στις αντιδράσεις των γονιών της όταν ανακαλύπτουν τι έχει συμβεί. (Ακολουθεί το βίντεο με τη σκηνή πριν το κόψιμο.)

«Ο σκοπός μας ήταν να δείξουμε την άσχημη, οδυνηρή πραγματικότητα της αυτοκτονίας και να πούμε την αλήθεια για το πόσο φριχτή είναι αυτή η πράξη, ώστε να σιγουρευτούμε ότι κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να καταφύγει σε αυτή», δήλωσε ο δημιουργός της σειράς Μπράιαν Γιόρκι. «Αλλά καθώς είμαστε έτοιμοι για την πρεμιέρα της τρίτης σεζόν, λάβαμε υπόψη μας τις αντιρρήσεις του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Αποτροπή της Αυτοκτονίας και άλλων φορέων και συμφωνήσαμε με το Netflix να την ξαναμοντάρουμε. Καμία σκηνή δεν είναι πιο σημαντική από τη ζωή της σειράς, και το μήνυμά της είναι ότι πρέπει να φροντίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο».

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησαν τον περασμένο Απρίλιο ερευνητές σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία και το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, οι αυτοκτονίες εφήβων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο τον μήνα που ακολούθησε την πρεμιέρα στο Netflix της σειράς «Δεκατρία Γιατί». Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών κατά 28,9% στις τάξεις των εφήβων του ηλικιακού φάσματος μεταξύ 10 και 17 ετών τον Απρίλιο του 2017.

Ο δείκτης αυτοκτονιών εφήβων μεταξύ 10 και 17 ετών παρέμεινε αυξημένος τους μήνες που ακολούθησαν τη μετάδοση της τηλεοπτικής σειράς, με αποτέλεσμα να καταγραφούν 195 περισσότερες αυτοχειρίες από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 από όσες θα αναμένονταν με βάση τα δεδομένα προηγούμενων ετών.