Πολλές διαχρονικές ταινίες του παλιού ελληνικού σινεμά έβαλαν τους αγαπημένους μας πρωταγωνιστές να πλατσουρίζουν στα νερά κάποιας -εξωτικής για την εποχή- παραλία της Αττικής που μετά βίας αναγνωρίζουμε σήμερα.

Λιγότερο ή περισσότερο κοντινές από το κέντρο της Αθήνας, με σαφώς πιο καθαρά νερά και λιγότερες υποδομές, παραλίες της Αττικής που σήμερα βουλιάζουν απο κόσμο, έγιναν το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό για τις... αλμυρές εξορμήσεις της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Κώστα Βουτσά, της Γεωργίας Βασιλειάδου, του Μάρθας Καραγιάννη, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και άλλων «ιερών τεράτων» του ελληνικού κινηματογράφου.

Στην «Κόρη μου η σοσιαλίστρια» η Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδάει με τσαχπινιά για το μονό της στρώμα στην παραλία του Σχινιά, όπου βρέθηκε μαζί με όλο το υπόλοιπο καστ της ταινίας.

Ο Κώστας Βουτσάς, ως «Ξυπόλητος πρίγκηψ» απολαμβάνει τα μπάνια του στον κοσμικό Αστέρα της Βουλιαγμένης όπου βρίσκει τον μπελά του από τις εκρηκτικές Ζωζώ Σαπουντζάκη και Μάρθα Καραγιάννη.

Στη «Θεία από το Σικάγο» η σκηνή που τα τέσσερα κορίτσια κάνουν μπάνιο στη θάλασσα υπό το άγρυπνο βλέμμα του αυστηρού μπαμπά, Ορέστη Μακρή, έχει γυριστεί στη Λούτσα. Ενω η σκηνή που η θεία, Γεωργία Βασιλειάδου, πηγαίνει για μπάνιο με μια από τις ανιψιές και τη συμβουλεύει να κάνει πως πνίγεται για να... «ψαρέψει» γαμπρό, έχει γυριστεί στην πλαζ της Βάρκιζας.

Στη Βουλιαγμένη έχουν γυριστεί και οι σκηνές του Λάκη Κομνηνού και της Έλενας Ναθαναήλ στην ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι».

Ενώ στο Καβούρι τρέχουν οι ερωτευμένοι Αλίκη Βουγιουκλάκη-Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία «Η αρχοντισσα και ο αλήτης».

Στο «Ποτέ την Κυριακή» η Μελίνα Μερκούρη πετάει τα ρούχα της και βουτάει στα νερά του αγαπημένου της Πειραιά.

Στη Βουλιαγμένη γυρίστηκε και η σκηνή στην παραλία με τον Δημήτρη Χορν και την Υβόν Σανσόν από την ταινία «Μια ζωή την έχουμε».

 
Στην πλαζ της Βάρκιζας έχουν γυριστεί τα πλάνα της παραλίας με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην ταινία του 1960 «Οικογένεια Παπαδοπούλου».