Ο Νίκος Ρίζος, το «ιερό τέρας» του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 1924 στην Άρτα. 

Το ύψος του που μολις ξεπερνούσε το 1,50 και για το οποίο αυτοσαρκαζόταν συχνά στις ταινίες που όλοι έχουμε αγαπήσει και ανατρέχουμε, όχι μόνο δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην καριέρα του ως ηθοποιός, αλλά τον ανέδειξε σε «γίγαντα» τόσο στον κινηματογράφο όσο και στις καρδιές μας.

Όπως αναφέρει η ανάρτηση της Finos Films στο Facebook με αφορή την επέτειου γέννησης του μεγάλου μας κωμικού, ο Ρίζος: «Γεννήθηκε στην Άρτα. Μεγάλωσε βλέποντας Χοντρό-Λιγνό. Διάβαζε ποίηση και είχε για μέντορα τον Ορέστη Μακρή. "Να είσαι σεμνός Νίκο" του έλεγε ο Μακρής. "Όσο ψηλά κι αν φτάσεις – γιατί βλέπω ότι έχεις ψυχή και θα φτάσεις – ποτέ μη φουσκώσεις. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι σεμνοί. Δεν κάνουν επίδειξη. Το μεστωμένο στάχυ, που είναι γιομάτο από καρπό, είναι γυρτό. Το γυρτό σημαίνει σεμνότητα. Το αδειανό στάχυ, πάει όπου φυσάει ο αέρας, γιατί δεν έχει τίποτα μέσα του".

Ο Νίκος Ρίζος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924. Έφυγε από την Άρτα με ένα κατοστάρικο στην τσέπη. Έφτασε ψηλά αλλά ποτέ δεν φούσκωσε, ακολουθώντας τη συμβουλή του καλού του φίλου. Είχαν την ίδια ημέρα γενέθλια με τον μεγάλο Ορέστη Μακρή».

Η Μαρίκα Κοτοπούλη φέρεται να του είχε πει: «Έλα, Παναγιά μου! Πώς χώρεσε μωρέ σε αυτό το κορμάκι τόσο ταλέντο;». Ο ηθοποιός χάρισε απλόχερα το γέλιο στο κοινό για περίπου 50 χρόνια, πρωταγωνιστώντας σε 300 περίπου ταινίες.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην κλασική επιθεώρηση «Ανθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο «Μετροπόλιταν» και απέκτησε δικό του θίασο το 1959, ενώ το 1961 δημιούργησε τον θίασο «Βασίλης Αυλωνίτης - Γεωργία Βασιλειάδου - Νίκος Ρίζος», που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1965. Το 1986 μετέτρεψε τον κινηματογράφο «Άστορ» της οδού Σταδίου σε θέατρο, το οποίο λειτούργησε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνσή του μέχρι το 1990.

Μερικές από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες στην οποίες συμμετείχε ήταν: Ο θησαυρός του μακαρίτη, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, Η νύφη το 'σκασε, Οι γαμπροί της Ευτυχίας, Της κακομοίρας, Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο, Ο γίγας της Κυψέλης, Ο νάνος και οι επτά χιονάτες, Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής, κ.ά.

Εκτός όμως από τον κινηματογράφο ο Νίκος Ρίζος συμμετείχε σε βιντεοταινίες του ’80 με απόλυτη επιτυχία.

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε μαζί με τη Μάρθα Καραγιάννη στη σειρά «Ο δρόμος» του Κώστα Λυχναρά, σε σενάριο Κώστα Πρετεντέρη και το 1999 στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη «Η αίθουσα του θρόνου» στο Mega. Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην τηλεόραση, μιας και την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς, στις 20 Απριλίου 1999, ο Νίκος Ρίζος πέθανε από οξύ΄έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ήταν 74 ετών.

Ο Νίκος Ρίζος, που εκτός από τον κινηματογράφο είχε και μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες, ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Έλσα Ρίζου και μαζί είχαν αποκτήσει έναν γιο, τον Κωνσταντίνο.