Όσοι –και είμαστε πάρα πολλοί πλέον- έχουμε παρακολουθήσει το «Joker», την πιο εμπορική ταινία της δεκαετίας στην Ελλάδα πλέον, με τον Χοακίν Φίνιξ να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, είδαμε ότι το σενάριο αφήνει να εννοηθεί ότι ο Άρθουρ Φλεκ (Joker) είναι ετεροθαλής αδερφός του Batman.

Θυμίζουμε ότι η μητέρα του Άρθουρ, Πένι, ισχυρίζεται ότι είχε σχέση με τον πατέρα του Μπρους Γουέιν, Τόμας. Του λέει ότι έμεινε έγκυος, απέκτησε τον Άρθουρ, όμως ο Τόμας δεν αναγνώρισε ποτέ το γιο του. Κατόπιν εκείνος, στην τετ α τετ συνάντηση με τον Joker, αρνείται ότι είναι ο πατέρας του ενώ παράλληλα ο αντί-ήρωας ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος.

Ωστόσο μια φωτογραφία της νεαρής Πένι με την ιδιόχειρη αφιέρωση του Τόμας «Αγαπώ το χαμόγελό σου. TΓ» έκανε τους θεατές να πιστέψουν ότι η Πένι έλεγε τελικά την αλήθεια, άρα ο Joker και ο Batman είναι στην πραγματικότητα ετεροθαλή αδέρφια.

Μιλώντας στο Empire Magazine, ο σκηνοθέτης της ταινίας Τοντ Φίλιπς δήλωσε ότι προτιμά να αφήσει την ερώτηση αυτή αναπάντητη καθώς έχει μεγαλύτερη «πλάκα» να υπονοείται μια πιθανή συγγένειά ανάμεσα στους δυο: «θα προτιμούσα να αφήσω να πλανάται ένα μυστήριο για το αν ο Άρθουρ είναι γιος του Τόμας», εξήγησε ο Φίλιπς. «Έχει γοητεία ότι ο κόσμος διερωτάται για αυτό. Τι θα άλλαζε αν ο Joker έχει κατά κάποιο τρόπο δεσμούς αίματος με τον Μπρους Γουέιν;» απάντησε και πρόσθεσε: «μεγάλο κομμάτι της ταινίας είναι η έρευνα για την ταυτότητα του Άρθουρ. Ότι ψάχνει να μάθει πως ανήκει κάπου».

«Έτσι το να μην γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός του πατέρας, από πού προέρχεται, αν είναι υιοθετημένος, ποια είναι η αληθινή ιστορία του, αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο στην έρευνα για την πραγματική ταυτότητά του», καταλήγει πετώντας το μπαλάκι στους θεατές να κρατήσουν τελικά αυτό που προτιμούν οι ίδιοι.