Πολλοί είναι αυτοί που επέκριναν τις φετινές υποψηφιότητες για Όσκαρ για έλλειψη διαφορετικότητας.

Έτσι αρκετά αμερικανικά μέσα θέλησαν να εναντιωθούν σ’ αυτόν τον ισχυρισμό και έφεραν ως παράδειγμα τον Ισπανό ηθοποιό, Αντόνιο Μπαντέρας, τον οποίο και χαρακτήρισαν «έγχρωμο».

Φυσικά αυτό έφερε πολλές επικρίσεις από χρήστες των social media και ειδικά στο Twitter, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα μέσα ως ρατσιστικά.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας είναι υποψήφιος για Όσκαρ, μέσω της ταινίας του Πέδρο Αλμοδοβάρ «Pain and Glory», ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχει γεννηθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας, κάποιοι Αμερικανοί τον αντιμετωπίζουν ως οτιδήποτε άλλο εκτός από Ισπανό.

Μάλιστα η εταιρία ταινιών «Deadline», διέγραψε ένα tweet της που ανέφερε σχετικά με τους ηθοποιούς των «δύο χρωμάτων», που αναφερόταν στον Μπαντέρας και στην Αφροαμερικανή ηθοποιό, Σίνθια Ερίβο.

Βαθιά τα αίτια της συγκεκριμένης νοοτροπίας

Σύμφωνα με έκθεση σχετική με την πρώτη απογραφή του πληθυσμού στις ΗΠΑ το 1790 υπήρχαν μόνο τρεις επιλογές αναφορικά με το τι δήλωνε κάποιος: «ελεύθεροι λευκοί, ελεύθεροι πολίτες λοιπών χρωμάτων και σκλάβοι».

Μία απογραφή του 1970 χαρακτήριζε ως «Ισπανικούς» (Hispanic), την κατηγορία του πληθυσμού που προέρχονταν από χώρες όπου η μητρική γλώσσα είναι τα ισπανικά.

Όμως η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση εκτός του ότι ομαδοποιούσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν μπορούσε να χαρακτηρίσει και ανθρώπους από περιοχές όπως η Βραζιλία που δεν ήταν ισπανική αποικία, αλλά και οι ιθαγενείς, έτσι εισήλθε ο όρος «Λατίνος».

Η τελευταία απογραφή το 2010 έχει σαφείς διαχωρισμούς όπως Μεξικάνος, Πορτορικανός, Κουβανός κτλ., ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς ορισμένοι χρησιμοποιούν τον Μπαντέρας ως παράδειγμα για το γεγονός ότι το Χόλιγουντ δεν είναι ρατσιστικό.

Πηγή: El Pais