Το 2016, ανήμερα των Φώτων, ο CEO του Netflix Ριντ Χάστινγκς ανακοίνωσε στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας ότι η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα streaming στον κόσμο επεκτείνεται σε περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια μετά το Neflix έχει μπει για τα καλά στις ζωές των Ελλήνων, ενώ ακόμη παίζει χωρίς αντίπαλο καθώς δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά το Disney+, ενώ το Apple TV+ που είναι διαθέσιμο δεν αποτελεί συγκρίσιμο μέγεθος.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων ierax analytics, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε έρευνα για το τι βλέπουν οι Έλληνες στο Netflix, που και πως το βλέπουν, αλλά και για το είδος της ελληνικής σειράς που θα ήθελαν να βρει θέση στην πλατφόρμα. 

Τι βλέπουμε. Περισσότερες από 100 διαφορετικές σειρές, πρωτότυπες παραγωγές του Netflix και μη, αναφέρθηκαν ως αγαπημένες και στην κορυφή των προτιμήσεων υπήρξε μεγάλο ντέρμπι. Νικητής αναδείχθηκε το «Stranger Things» με 9%, ακολουθούμενο από το «La Casa de Papel» (Η Τέλεια Ληστεία) με 8%. Στην τρίτη θέση συναντάμε μια πιο νέα σειρά, που όμως έκανε μεγάλο «θόρυβο» σε όλο τον κόσμο, το «The Witcher» (O Γητευτής). Για να δείτε τις 10 πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, προχωρήστε στη συλλογή φωτογραφιών στο τέλος του κειμένου.

Που και πως το βλέπουμε. Η τηλεόραση είναι το πιο δημοφιλές μέσο με 44% στις προτιμήσεις του κοινού, και ακολουθούν οι υπολογιστές laptop και desktop με 26%. Ενώ το 22% των συνδρομητών προτιμά το κινητό τηλέφωνο, καθώς η εφαρμογή του Netflix για iOS και Android τους δίνει τη δυνατότητα, εκτός από το streaming, να κατεβάσουν σειρές και ταινίες και να τις παρακολουθήσουν offline όπου και όποτε επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% του κοινού δεν μπορεί να δει Netflix… ξεροσφύρι. Μόλις ένας στους πέντε παρακολουθεί το αγαπημένο του περιεχόμενο χωρίς να καταναλώνει φαγητά και ποτά.

Εκτός Netflix. Ως αγαπημένες σειρές που δεν προβάλλονται στο Neflix, ξεχώρισε το «Game of Thrones» με 15%, ενώ αρκετά πιο κάτω συναντάμε τα «Supernatural» με 5% και «Grey’s Anatomy» με 4%.

Η πρώτη ελληνική σειρά του Netflix (αν και όταν γίνει πραγματικότητα) θα είναι… μυστηρίου. Αυτό επιθυμεί το 18% των ερωτηθέντων, ενώ το 16% θα ήθελε η παραγωγή να έχει θέμα ιστορικό. Το 13% προτιμά κοινωνικό θέμα, το 12% αστυνομικό και το 9% θα ήθελε να δει μια περιπέτεια.

H έρευνα της ierax analytics διεξήχθη διαδικτυακά στο διάστημα 9-13 Ιανουαρίου 2020 και συμμετείχαν 3.660 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι Ελλάδας.