Ο Τέρι Τζόουνς, το ιδρυτικό μέλος των Monty Python που έφυγε από τη ζωή στα 77 του χρόνια, ήταν ένας εξαιρετικός κειμενογράφος και ηθοποιός, υπεύθυνος για μερικές από τις καλύτερες στιγμές των Βρετανών κωμικών.

Μπορούσε με την ίδια ευκολία να παίζει σοβαρούς, σκυθρωπούς άνδρες, και γυναίκες με τσιριχτή φωνή. Ας θυμηθούμε 8 από τους καλύτερους ρόλους του με τους Monty Python.

1. Ο υπερβολικά παχύσαρκος κύριος Κριοζότ από το «Νόημα της Ζωής» (Monty Python’s The Meaning of Life), που τρώει μέχρι να σκάσει… κυριολεκτικά.

2. Ο βασιλιάς που θέλει απεγνωσμένα να παντρέψει τον γιο του, από τους «Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holy Grail)

3. Ο γυμνός ερημίτης από το «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» (Monty Python’s Life of Brian) που αποκαλύπτει την κρυψώνα του ήρωα.

4. Ο ιππότης Σερ Μπέβεντιρ που αποφασίζει για την τύχη μιας μάγισσας – και πάλι από τους «Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης»

5. Ο καρδινάλιος Μπιγκλς της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, που φοράει δερμάτινο κράνος και γυαλιά πιλότου (ο πιλότος Μπιγκλς είναι ήρωας βρετανικών βιβλίων περιπέτειας για εφήβους) – από τα περίφημα σκετς με την Ιερά Εξέταση από την τηλεοπτική σειρά «Monty Python’s Flying Circus)

6. Η μητέρα του Μπράιαν, του νεαρού Εβραίου που από μια παρεξήγηση θεωρείται ότι είναι ο Μεσσίας (και πάλι από το «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης»). «Δεν είναι ο Μεσσίας, είναι ένα πολύ άτακτο παιδί. Άντε φύγετε τώρα», λέει στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το σπίτι τους.

7. Ο κύριος Ίλτον, ιδιοκτήτης της σοκολατοποιίας Whizzo, που παρασκευάζει τις πιο αηδιαστικές σοκολάτες που μπορείτε να φανταστείτε – πάντα όμως από τα αγνότερα υλικά…

8. Η σερβιτόρα που στο μενού της ημέρας έχει πιάτα μόνο με Spam (το γνωστό κρέας σε κονσέρβα). Η συνεχόμενη επανάληψη της λέξης spam σε αυτό το σκετς από το «Monty Python’s Flying Circus», έδωσε την έμπνευση για τη σημερινή χρήση της (τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά emails).