«Ο κόσμος γνωρίζει ένα τέλος – όχι όμως το τέλος». Με αυτά τα λόγια ο συγγραφέας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν ανάβει φωτιές στους φαν του «Game of Thrones» και κυρίως σε εκείνους – και είναι πολλοί – που απογοητεύτηκαν με το περσινό φινάλε της δημοφιλούς σειράς φαντασίας.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt, o δημιουργός της σειράς βιβλίων «Το Τραγούδι του Πάγου και της Φωτιάς», πάνω στα οποία βασίστηκε το τηλεοπτικό «Game of Thrones», άφησε υπόνοιες ότι το δικό του τέλος θα είναι διαφορετικό. Ο ίδιος δεν έχει τελειώσει ακόμη τα δύο τελευταία βιβλία, γι’ αυτό και οι δημιουργοί της σειράς, Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις ανέλαβαν τα ηνία της ιστορίας στις τρεις τελευταίες σεζόν – πάντα σε συνεννόηση με τον Μάρτιν – και την οδήγησαν προς το τέλος ακολουθώντας κάποιες γενικές κατευθύνσεις.

«Οι δημιουργοί της τηλεοπτικής σειράς με προσπέρασαν, κάτι που δεν το περίμενα. Ωστόσο συνεχίζω αυτό που κάνω εδώ και χρόνια: ακόμη προσπαθώ να τελειώσω πρώτα το επόμενο βιβλίο, “Οι Άνεμοι του Χειμώνα” και μετά το τελευταίο, “Το Όνειρο της Άνοιξης”. Αυτά είναι τα πράγματα στα οποία συγκεντρώνομαι. Μετά από αυτά, θα δούμε», είπε ο 71χρονος Μάρτιν.

Η μοίρα της Ντενέρις

Ήδη οι διαφορές ανάμεσα στα μέχρι τώρα βιβλία και τη σειρά είναι αρκετές, με χαρακτήρες να είναι νεκροί στις σελίδες και ζωντανοί στην οθόνη, και το αντίστροφο. Επομένως, αν και υποθέτουμε ότι ο χαρακτήρας που στο τέλος καταλήγει στον Σιδερένιο Θρόνο είναι κάτι που δεν θα αλλάξει (καθώς ήταν ένα βασικό στοιχείο της πλοκής που ο Μάρτιν είχε αποκαλύψει στους Μπένιοφ και Βάις), υπάρχουν ένα σωρό ακόμη πλοκές και υπο-πλοκές που μπορεί να είναι διαφορετικές.

Όταν ο Μάρτιν πιέστηκε από τη Welt για να απαντήσει αν τα βιβλία του επιφυλάσσουν διαφορετική μοίρα στη Ντενέρις Ταργκάριεν, εκείνος «ξέφυγε» με την ακόλουθη απάντηση. «Θα σας ρωτήσω αυτό: Πόσα παιδιά είναι η Σκάρλετ Ο’ Χάρα; Στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ “Όσα Παίρνει ο Άνεμος” είχε τρία. Αλλά στην κινηματογραφική ταινία είχε ένα. Ποια εκδοχή είναι η σωστή, εκείνη με τα τρία παιδιά ή εκείνη με το ένα; Η απάντηση είναι: καμία από τις δύο. Γιατί η Σκάρλετ Ο’ Χάρα δεν υπήρξε ποτέ, είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, όχι ένας αληθινός άνθρωπος που θα έκανε αληθινά παιδιά. Ή πάρτε για παράδειγμα τη “Μικρή Γοργόνα”. Τη γνωρίζουμε από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και από την ταινία της Disney. Ποια είναι η αληθινή γοργόνα; Ε, γοργόνες δεν υπάρχουν. Μπορείς να επιλέξεις την εκδοχή που προτιμάς εσύ. Το ίδιο ισχύει για κάθε ιστορία που διασκευάζεται για τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Στη διαδικασία αυτή, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Ακόμη κι αν η μεταφορά είναι τόσο πιστή στο πρωτότυπο όπως συνέβη με το “Game of Thrones”».