Τελικά ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχουν αντιμετωπίσει οι υπερήρωες  δεν είναι κάποιος μεγαλομανής εξωγήινος που θέλει να διαλύσει το σύμπαν, ούτε κάποιος ψυχοπαθής εγκέφαλος του εγκλήματος. Είναι φαλακρός, χρυσός και τον λένε... Όσκαρ.

Στις μέχρι τώρα αναμετρήσεις τους με τον Όσκαρ οι υπερήρωες έχουν δώσει 58 μάχες και έχουν κερδίσει μόλις τις 14. Φέτος θα δώσουν άλλες 12 – όσες και οι υποψηφιότητες των ταινιών «Joker» και «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» – και σίγουρα θα σημειώσουν κάποιες νίκες. Ήδη ο Χοακίν Φίνιξ του «Joker» μοιάζει να έχει το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου στο τσεπάκι του, ενώ δεν αποκλείονται κι άλλα βραβεία.

Όσο για τη μεγάλη κόντρα Marvel – DC Comics, το σκορ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν υπέρ της DC: 22 υποψηφιότητες και 5 νίκες έναντι 29 υποψηφιοτήτων και 3 νικών. Χάρη στις 3 νίκες του «Black Panther» κι εκείνη του «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν» η Marvel πέρασε μπροστά στις νίκες, φτάνοντας τις 7. Φέτος οι 11 υποψηφιότητες του «Joker» διαμόρφωσαν το σκορ ως εξής: 33 υποψηφιότητες και 5 νίκες για την DC, 30 υποψηφιότητες και 7 νίκες για τη Marvel. Αν οι «Εκδικητές» δεν πάρουν το Όσκαρ οπτικών εφέ, ο «Joker» με δύο νίκες φέρνει την DC ξανά στην πρώτη θέση. Πέφτουν κορμιά, όχι αστεία... Ας δούμε πως έχει δημιουργηθεί το παραπανω σκορ, με χρονολογική σειρά:

1941: Το φιλμάκι «Superman» είναι υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους

1978: Το «Superman: Η ταινία» κέρδισε Όσκαρ οπτικών εφέ, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για ήχο, μοντάζ, και μουσική.

1989: Ο «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον κέρδισε Όσκαρ σκηνογραφίας.

1992: Το σίκουελ με τίτλο «Ο Μπάτμαν επιστρέφει» ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ και μακιγιάζ.

1994: «Η Μάσκα», με τον Τζιμ Κάρεϊ να υποδύεται τον ήρωα της Dark Horse Comics, ήταν υποψήφια για οπτικά εφέ.

1995: To «Μπάτμαν για πάντα» ήταν υποψήφιο για φωτογραφία, ήχο, μοντάζ ήχου.

1997: «Οι Ανδρες με τα Μαύρα» (τους βάζουμε στην κατηγορία των υπερηρώων και ας μην έχουν υπερδυνάμεις) κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, ενώ ήταν και υποψήφιοι για τη σκηνογραφία και τη μουσική τους.

2002: Το «Spider-Man» ήταν υποψήφιο για ήχο και οπτικά εφέ.

2004: Το «Spider-Man 2» κέρδισε το Όσκαρ οπτικών εφέ, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για μιξάζ ήχου, μοντάζ ήχου. «Οι Απίθανοι» κέρδισαν τα Όσκαρ κινουμένων σχεδίων και μοντάζ ήχου, ενώ ήταν επίσης υποψήφιοι για πρωτότυπο σενάριο και μιξάζ ήχου.

2005: Το «Batman Begins» είναι υποψήφιο για φωτογραφία.

2006: Το «Superman: Η επιστροφή» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2008: «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) κερδίζει το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για τον μακαρίτη Χιθ Λέτζερ, καθώς και εκείνο για το μοντάζ ήχου. Ήταν επίσης υποψήφιο για φωτογραφία, μοντάζ, σκηνογραφία, μακιγιάζ, μιξάζ ήχου και οπτικά εφέ. Το «Iron Man» είναι υποψήφιο για μοντάζ ήχου και οπτικά εφέ, ενώ το «Hellboy II: Η Χρυσή Στρατιά» υποψήφιο για μακιγιάζ.

2010: Το «Iron Man 2» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2012: «Οι Εκδικητές» (2012) είναι υποψήφιοι για οπτικά εφέ.

2013: Το «Iron Man 3» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2014: «Οι Υπερέξι», καρτούν της Disney χαλαρά βασισμένο σε ήρωες της Marvel, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερων κινουμένων σχεδίων. Το «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» και το «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» ήταν υποψήφια για οπτικά εφέ, ενώ οι «Φύλακες του Γαλαξία» για οπτικά εφέ και μακιγιάζ.

2015: Το ανεξάρτητο «Sanjay's Super Team» ήταν υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

2016: Η «Ομάδα Αυτοκτονίας» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, ενώ το «Doctor Strange» ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2017: Το «Λόγκαν» ήταν υποψήφιο για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και οι «Φύλακες του Γαλαξία 2» (2017) υποψήφιοι για οπτικά εφέ.

2018: Το «Black Panther» διεκδίκησε 7 Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, τραγουδιού, μοντάζ ήχου, μιξάζ ήχου, μουσικής, κοστουμιών, σκηνογραφίας και κέρδισε τα τρία τελευταία. Στην κατηγορία των καλύτερων κινουμένων σχεδίων διαγωνίστηκαν δύο υπερηρωικές ταινίες, «Οι Απίθανοι 2» και «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν» και η δεύτερη πήρε το Όσκαρ. Τέλος, το «Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2019: Το «Joker» διεκδικεί 11 Όσκαρ – αριθμός ρεκόρ για υπερηρωική ταινια. Έχουμε και λέμε: καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο, Α' ανδρικός ρόλος, φωτογραφία, κοστούμια, μακιγιάζ, μουσική, μοντάζ, μοντάζ ήχου, μιξάζ ήχου. Το «Εκδικητές: Οι Τελευταία Πράξη» ελπίζει σε ένα βραβείο στην κατηγορία των οπτικών εφέ.