Η σκηνή είναι γνωστή σε όσους έχουν δει το «The Matrix» πάνω από μία φορά (σχεδόν σε όλους, δηλαδή…). Ο Μορφέας (Λόρενς Φίσμπερν) συναντά τον Νίο (Κιάνου Ριβς) και του προσφέρει δύο χάπια, ένα μπλε και ένα κόκκινο. «Παίρνεις το μπλε χάπι, η ιστορία τελειώνει, ξυπνάς στο κρεβάτι σου και πιστεύεις ό,τι θέλεις. Παίρνεις το κόκκινο χάπι και παραμένεις στη Χώρα των Θαυμάτων. Κι εγώ σου δείχνω πόσο βαθιά πάει η κουνελότρυπα».

Ο Νίο παίρνει το κόκκινο χάπι και μαθαίνει την αλήθεια για την επανάσταση των μηχανών και το Matrix, τον κόσμο που νομίζαμε ότι ήταν αληθινός αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πρόγραμμα εξομοίωσης. Τι θα είχε συμβεί όμως αν είχε επιλέξει το μπλε χάπι;

Τώρα έχουμε την απάντηση χάρη σε ένα deepfake βίντεο από τους σπεσιαλίστες του είδους, Ctrl Shift Face. Οι οποίοι μεταφέρουν τον Νίο σε μια κωμωδία που προβλήθηκε την ίδια χρονιά με το «The Matrix», το «Office Space» (Στην Τρέλα του Γραφείου). Πρόκειται για ένα υποτιμημένο αριστούργημα, που δεν έχει δει πολύς κόσμος, από τον Μάικ Τζατζ, δημιουργό των «Beavis and Butthead». Περιγράφει με ανατριχιαστικά εύστοχη σάτιρα την εργασιακή κουλτούρα της εποχής, που δυστυχώς δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε.

Το πρόσωπο του Κιάνου Ριβς αντικαθιστά εκείνο του Ρον Λίβινγκστον και εκείνο του «πράκτορα Σμιθ» Χιούγκο Γουίβινγκ, το πρόσωπο του διευθυντή της εταιρείας (ενώ μίμοι έχουν ηχογραφήσει ξανά τους διαλόγους για να ταιριάζουν με το νέο κάστινγκ). Αν αυτό είναι το Matrix, τότε πολλοί από εμάς ζούνε ήδη εκεί! 

Δείτε και την αντίστοιχη σκηνή όπως ήταν στο αυθεντικό «Office Space». Και αν δεν έχετε δει την ταινία, αναζητήστε την!