Σήμερα συμπληρώνονται 80 ολόκληρα χρόνια από την προβολή της πρώτης ταινίας της Φίνος Φιλμ και τη μοναδική που σκηνοθέτησε Φιλοποίμην Φίνος, «Το Τραγούδι του Χωρισμού».

Το κοινωνικό δράμα του 1940 είναι η επίσης η πρώτη σύγχρονη ομιλούσα ελληνική ταινία της οποίας ολόκληρη η επεξεργασία έγινε σε ελληνικά εργαστήρια. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Μπόγρη, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν ο νεαρός και πρωτοεμφανιζόμενος 27χρονος Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Λήδα Μιράντα και ο Αλέκος Λειβαδίτης.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Κατά την διάρκεια των διακοπών της σε ένα νησί, μια πλούσια Αθηναία ερωτεύεται ένα νεαρό ψαρά, ο οποίος όμως συνδέεται με μια φτωχή κοπέλα. Η πλούσια Αθηναία καταφέρνει να χωρίσει τον ψαρά από την αγαπημένη του, παίρνοντας τον μαζί της στην Αθήνα προκειμένου να τον αναδείξει σε μεγάλο τραγουδιστή. Η μοίρα όμως θα παίξει άσχημο παιχνίδι και ένα γράμμα θα γίνει αφορμή να εγκαταλείψει ο νεαρός την πλούσια Αθηναία και να επιστρέψει στο νησί του και στην αγαπημένη του, που όλο αυτό το διάστημα τον περίμενε.

Η επίσημη σελίδα της Φίνος Φιλμ στο Facebook αναφέρει:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Φίνος Φιλμ, αφού συμπληρώνονται 80 χρόνια από την πρώτη ταινία του ιδρυτή της, Φιλοποίμενα Φίνου, «Το Τραγούδι του Χωρισμού».

Πρόκειται για την πρώτη σύγχρονη ομιλούσα ελληνική ταινία, της οποίας ολόκληρη η επεξεργασία έγινε σε ελληνικά εργαστήρια. Ο Φίνος, εκτός από υπεύθυνος όλης της τεχνικής επεξεργασίας της ταινίας, υπογράφει για πρώτη και τελευταία φορά και ως σκηνοθέτης, με το σενάριο του Δημήτρη Μπόγρη και παραγωγή της «Σκούρας Φιλμ». Πρωταγωνιστεί ο – νεότατος τότε – Λάμπρος Κωνσταντάρας, μαζί με την Λήδα Μιράντα και τον Αλέκο Λειβαδίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία ήταν χαμένη μέχρι το 1994, όπου βρέθηκε μια φθαρμένη κόπια της στην Αίγυπτο και αποκαταστάθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η ‘Α προβολή της ταινίας «Το Τραγούδι του Χωρισμού» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 Απριλίου του 1940».