Η Λίζα Κούντροου, η γνωστή σε όλους μας «Φοίβη» από τα αγαπημένα μας «Φιλαράκια» σε πρόσφατη συνέντευξή της ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την επιτυχημένη σειρά ως μια χρονοκάψουλα.

Πολλές φορές στο παρελθόν το δημοφιλές sitcom δέχτηκε αρνητικές κριτικές για τα σεξιστικά ή ρατσιστικά αστεία που ακούστηκαν από τους ήρωες, όπως και για την έλλειψη ποικιλομορφίας κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων προβολής του (1994-2004).

Θυμίζουμε ότι οι έξι φίλοι (Ρέιτσελ, Μόνικα, Φοίβη, Ρος, Τσάντλερ και Τζόι) ήταν λευκοί και παρά το γεγονός ότι ζούσαν στην πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη, σπάνια συγχρωτίζονταν με ανθρώπους άλλων φυλών. Η Κούντροου απαντώντας στις ανησυχίες και τα σχόλια θαυμαστών και κριτικών υπογράμμισε ότι αν η σειρά γυριζόταν σήμερα όλα θα ήταν διαφορετικά.

«Θα ήταν τελείως διαφορετικά. Δεν θα υπήρχε ένα καστ μόνο με λευκούς πρωταγωνιστές, αυτό είναι σίγουρο. Δεν ξέρω τι άλλο θα άλλαζε, αλλά για μένα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια χρονοκάψουλα και όχι για όσα έκαναν λάθος» δήλωσε σε συνέντευξή της στους The Sunday Times.  

Η ηθοποιός σημείωσε επίσης ότι πολλές ιστορίες των Friends ήταν αρκετά επαναστατικές και πολύ μπροστά για την εποχή τους. «Η σειρά ήταν αρκετά προοδευτική. Υπήρχε ένας τύπος (Ρος) που ανακάλυψε ότι η γυναίκα του ήταν ομοφυλόφιλη και έγκυος, και μεγάλωσαν μαζί το παιδί. Υπήρχε επίσης παρένθετη μητέρα. Για εκείνη την εποχή, ήταν προοδευτικό».  

Ο Ντέιβιντ Σουίμερ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «γνώριζε καλά την έλλειψη ποικιλομορφίας» στη σειρά και υποστήριξε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Ρος να βγαίνει και με γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων. «Μία από τις πρώτες γυναίκες που ξεκίνησα να βγαίνω στη σειρά ήταν η Τζούλι μια Ασιάτισα-Αμερικανίδα (στις σεζόν 1-2) ενώ αργότερα ήταν η Τσάρλι μια Αφροαμερικανίδα (στις σεζόν 9-10). Ήταν μια πολύ συνειδητή ώθηση εκ μέρους μου».