Σήμερα που το «Game of Thrones» είναι η μεγαλύτερη σειρά στον κόσμο και όλοι περιμένουν την τελευταία σεζόν στις 14 Απριλίου, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το πρώτο επεισόδιο που γυρίστηκε το 2009 ήταν τόσο χάλια, που το σενάριο άλλαξε, ξαναγυρίστηκε το 90% των σκηνών και αντικαταστάθηκαν δύο βασικοί ηθοποιοί.

Αμφίβολης αυθεντικότητας εκδοχές του σεναρίου για αυτόν τον αποτυχημένο πιλότο του «Game of Thrones» κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο Ίντερνετ, όμως το αληθινό σενάριο εντοπίστηκε προ ημερών από δημοσιογράφο της Huffington Post στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας. Όπου από το 1993 και μετά ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, συγγραφέας των βιβλίων στα οποία βασίστηκε η σειρά, δωρίζει το αρχείο του με βιβλία και παλιά γραπτά, και το οποίο σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 1.300 βιβλία και κάπου 300 κούτες γεμάτες χειρόγραφα και σημειώσεις.

Μέσα σε μία από αυτές τις 300 κούτες εντοπίστηκε το σενάριο του πιλότου του «Game of Thrones», με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2009 – η εποχή που ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Επομένως μέσα από τις σελίδες του μπορεί κανείς σήμερα να σχηματίσει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το «χαμένο» επεισόδιο που δεν θα δούμε ποτέ.

Οι αλλαγές σε σχέση με αυτά που ξέρουμε είναι πολλές και φτάνουν μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια, αλλά οι βασικότερες κατά τη γνώμη μας είναι οι εξής τέσσερις:

Ντενέρις – Καλ Ντρόγκο

Η σχέση της Ντενέρις (ρόλος που ερμήνευσε η Τάζμιν Μέρτσαντ της σειράς «The Tudors» πριν αντικατασταθεί από την Εμίλια Κλαρκ) με τον Καλ Ντρόγκο είναι πολύ διαφορετική όσον αφορά το σεξ. Όχι μόνο δεν υπάρχουν οι βιασμοί και τα κλάματα που είδαμε στα πρώτα επεισόδια της σειράς, αλλά η Ντενέρις είναι εκείνη που παίρνει πρωτοβουλίες.

Σέρσεϊ - Τζέιμι

Αλλά και η δυναμική στη σχέση Τζέιμι και Σέρσεϊ Λάνιστερ είναι εντελώς διαφορετική. Στον πιλότο ο Τζέιμι εμφανίζεται να βιάζει τη Σέρσεϊ στον πύργο του Γουίντερφελ (εκεί όπου τους είδε ο Μπραν και είχε... ατύχημα όπως θα θυμάστε). Είναι εκείνος που επιβάλλεται στη σχέση, κάτι που αλλάζει εντελώς τα όσα ξέρουμε για αυτούς. Μάλιστα, στον πιλότο δεν γίνεται ξεκάθαρο ότι είναι αδέρφια, γεγονός που αποδυναμώνει πολύ τη σκηνή. Γι' αυτό και στο επεισόδιο που είδαμε υπάρχει επίτηδες η φράση «Ως αδερφός σου, θεωρώ καθήκον μου να σε προειδοποιήσω».

Οι Λευκοί Οδοιπόροι μιλάνε

Οι μεγάλοι «κακοί» της ιστορίας, που εισβάλλουν στο Γουέστερος από τον παγωμένο Βορρά, δεν είναι βουβοί όπως στη σειρά που βλέπουμε. Έχουν τη δική της γλώσσα, η οποία δημιουργήθηκε από γλωσσολόγο ειδικά για τη σειρά και ονομάστηκε Σκροθ. Ο ήχος της μοιάζει με το σπάσιμο των πάγων στην επιφάνεια μιας παγωμένης λίμνης. Όλη αυτή η δουλειά πάντως πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του Μάρτιν ίσως να θυμούνται ότι κι εκεί οι Λευκοί Οδοιπόροι μιλάνε μεταξύ τους (εμείς το είχαμε ξεχάσει, αλλά έχουν περάσει και τόσα χρόνια από το τελευταίο – αλήθεια, τι γίνεται με τους «Ανέμους του Χειμώνα» κύριε Μάρτιν;).

«Άλλη» Κέιτλιν Σταρκ

Στον πιλότο η Κέιτλιν Σταρκ ήταν διαφορετική τόσο στην οθόνη (την υποδυόταν η Τζένιφερ Ίλι, γνωστή περισσότερο από θεατρικούς ρόλους), όσο και στη φιλοσοφία της. Αντί να θέλει να κρατήσει τον Νεντ Σταρκ στο Γουίντερφελ, τον πιέζει να πάει στο Κινγκς Λάντινγκ, για να γίνει η κόρη τους κάποτε βασίλισσα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη Μισέλ Φάρλεϊ να έλεγε ποτέ τέτοια λόγια...

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν έναν μεθυσμένο Τζον Σνόου (σκηνή που υπάρχει στο βιβλίο), μια επιπλέον σκηνή στο Γουίντερφελ όπου ο Τζόφρεϊ επιβεβαιώνει ότι είναι παλιοχαρακτήρας από τους λίγους, και μια σκηνή με τη Σέρσεϊ να παίρνει το φτερό που ο βασιλιάς Ρόμπερτ αφήνει στο άγαλμα της Λιάνα Σταρκ και να δίνει εντολή να το κάψουν (είναι το φτερό που η Σάνσα βρίσκει στην πέμπτη σεζόν, και που περιλαμβάνεται στο teaser της τελευταίας).