Ο Στιγκ Λάρσον είναι ο συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Το κορίτσι με το τατουάζ», όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε. Πόσα όμως στην πραγματικότητα γνωρίζετε για τον Σουηδό ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή το 2004 από ανακοπή καρδιάς;

Το σουηδικό ντοκιμαντέρ «Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire» («Stieg Larsson: Ο Άνθρωπος που έπαιζε με τη φωτιά») έρχεται να μας διαφωτίσει αρκετά παρουσιάζοντας μια λιγότερη γνωστή πλευρά του Λάρσον σχετικά με την αδιάκοπη μάχη που έδωσε ο συγγραφέας κατά της ακροδεξιάς και του φασισμού, ήδη από τη δεκαετία του '80 όταν ο ίδιος ήταν δημοσιογράφος και ακτιβιστής.

Το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Χέντρικ Γκέοργκσον στηρίζεται σε υλικό από το προσωπικό του αρχείο που βρέθηκε μετά το θάνατο του Λάρσον και το οποίο δεν έχει δει ποτέ πριν το φως της δημοσιότητας.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που κανει πρεμιέρα στο Sundance Festival, είναι μάλιστα μια ευθεία αναφορά στο δεύτερο κεφάλαιο της σειράς «Millenium», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά». Έτσι ακριβώς και ο συγγραφέας, παίρνοντας το ρίσκο, υπερασπιζόμενος τα ιδεώδη της δημοκρατίας και αγνοώντας τις απειλές των ακροδεξιών της Σουηδίας εναντίον του, συνέχιζε την έρευνα και τον αντιφασιστικό του αγώνα.

Λίγα λόγια για τον Στιγκ Λάρσον
Ο Λάρσον γεννήθηκε το 1954 στη Σουηδία. Υπήρξε οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του σουηδικού πολιτικού περιοδικού Expo. Η τριλογία του με τίτλο «Millenium» αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 82 εκατομμύρια αντίτυπα, τα δικαιώματα έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχουν γυριστεί αντίστοιχες κινηματογραφικές ταινίες.

Και τα τρία βιβλία της τριλογίας, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, έχουν σαρώσει τα λογοτεχνικά βραβεία. Το πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Το κορίτσι με το τατουάζ», έχει τιμηθεί με τα Glasnyckeln –το πιο σημαντικό σκανδιναβικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας–, ITV3 Crime Thriller Award, Waterstone’s Book of the Year, Best Abridged Crime Audio Book, ενώ ήταν υποψήφιο για τρία Anthony Awards στις ΗΠΑ. Επίσης, «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά», το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, βραβεύτηκε το 2006 ως το καλύτερο σουηδικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο, «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας», τιμήθηκε με το βραβείο Glasnyckeln το 2008.

Δυστυχώς ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να γευτεί τον λογοτεχνικό θρίαμβό του αφού, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή.