Με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων την Τρίτη 22 Ιανουαρίου μπαίνουμε επίσημα στη τροχιά της 91ης απονομής των βραβείων Όσκαρ. Όμως μια έρευνα του Hollywood Reporter και της Morning Consult φροντίζει να «προσγειώσει» τους φαν του θεσμού, καθώς αποδεικνύει ότι όλο και λιγότερος κόσμος ενδιαφέρεται γι' αυτόν.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της έρευνας αφορά την ερώτηση «ποια ταινία κέρδισε το Όσκαρ πέρυσι». Εσείς θυμάστε;

Τώρα που είδατε τη φωτογραφία πιθανόν να θυμηθήκατε τη «Μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ωστόσο μόνο το 20% των ερωτηθέντων απάντησε σωστά. Όσον αφορά την προηγούμενη χρονιά, το 2017, οι περισσότεροι θεωρούν ότι το «La La Land» κέρδισε το «Moonlight», ενώ είχε γίνει το αντίθετο (μετά από εκείνο το απίστευτο μπέρδεμα με τον λάθος φάκελο).

Αλλά και για το 2016, που δεν είχε γίνει τέτοιο λάθος, οι περισσότεροι απάντησαν ότι είχε κερδίσει «Η επιστροφή» και όχι το «Spotlight» που είναι το σωστό. Ενώ το 2015 είχε κερδίσει το «Birdman» και όχι ο «Ελεύθερος σκοπευτής».

Όπως επισημαίνει το Hollywood Reporter, τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς καμία από τις ταινίες που κέρδισε το μεγάλο βραβείο τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια στο αμερικανικό box office. Η «Μορφή του Νερού» είχε κάνει τις μεγαλύτερες εισπράξεις (63 εκατ. δολάρια), ακολουθούμενη από το «12 χρόνια σκλάβος» (56 εκατ.), το «Spotlight» (45 εκατ.), το «Birdman» (42 εκατ.) και το «Moonlight» (27 εκατ.). Και ταινίες που δεν βλέπονται, εύκολα λησμονιούνται (για να παραφράσουμε τη γνωστή παροιμία...).

Ωστόσο, και αυτό είναι ίσως το μοναδικό θετικό στοιχείο της έρευνας για τον θεσμό των Όσκαρ,  περισσότεροι είναι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι επιλογές της Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι σωστές (31% του δείγματος) από εκείνους που θεωρούν ότι άλλες ταινίες θα έπρεπε να κερδίζουν (26%).