Χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες από όταν πληροφορηθήκαμε για το τέλος των γυρισμάτων τους, για να ολοκληρωθεί και η παραγωγή των πολυαναμενόμενων σίκουελ, «Avatar 2» και «Avatar 3».

Θυμίζουμε ότι έχει μεσολαβήσει περίπου μία δεκαετία από όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία «Avatar» το 2009, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζέιμς Κάμερον καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισπράξεων με το ασύλληπτο ποσό των 2,8 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως. 

Η αμερικανική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας λαμβάνει χώρα στον μυστικιστικό κόσμο της Πανδώρας, που κατοικείται από ανθρωποειδή κυανά πλάσματα που ονομάζονται Na'vi. Για να εξερευνήσουν τη βιόσφαιρα της Πανδώρας, επιστήμονες χρησιμοποιούν υβρίδια ανθρώπων και Na'vi που τα αποκαλούν «Avatars», τα οποία χειρίζονται άνθρωποι από μακριά.

Τα γυρίσματα των σίκουελ ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με στόχο το «Avatar 2» να βγει στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Το «Avatar 3» με τη σειρά του έχει προγραμματισθει για τις 17 Δεκεμβρίου του 2021.

Στις δύο νέες ταινίες εμφανίζονται ο Κλιφ Κέρτις ως νέος χαρακτήρας που ονομάζεται Tonowari, ηγέτης μιας οικογένειας Na'vi, γνωστής ως Metkayina. Από τους «παλιούς» του καστ συμμετέχουν οι δύο πρωταγωνιστές Ζόι Σαλντάνα και Σαμ Γουόρθινγκτον ως Νεϊτίρι και Τζέικ Σούλι. Η Σιγκούρνι Γουίβερ επιστρέφει επίσης ως Δόκτωρ Γκρέις Όγκουστιν, αρχηγός του προγράμματος AVTR (avatar).

Τα ταυτόχρονα γυρίσματα των δύο ταινιών δεν ήταν εύκολη υπόθεση πάντως, σύμφωνα με τον Τζέιμς Κάμερον που παραδέχθηκε σε παλαιότερη δήλωσή του ότι προκάλεσαν σύγχυση στους συντελεστές. «Μία μέρα κάνω σκηνές από το Avatar 2, την επόμενη σκηνές από το Avatar 3 και οι ηθοποιοί έρχονται και φεύγουν λέγοντας "δουλεύουμε στο 3 σήμερα"», εξήγησε.

Στο μεταξύ, παρότι υπήρχαν σχέδια για περισσότερες ταινίες μετά την προβολή του τρίτου φιλμ, η Independent τώρα ισχυρίζεται πως πιθανότατα έχουν ναυαγήσει, τη στιγμή που το CinemaBlend αναφέρει ότι τα «Avatar 4» και 5 δεν ήταν ποτέ βέβαια. Η Fox έχει αποφασίσει να περιμένει και να δει αν τα σίκουελ 2 και 3 πάνε καλά στο box office προτού επιτρέψει στον Κάμερον να σκηνοθετήσει τις συνέχειες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός των ταινιών 2, 3, 4 και 5 της σειράς επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον θα φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια αν επιβεβαιωθούν τα γυρίσματα των σίκουελ 4 και 5.