Αντιστάθηκε για ημέρες, όσο έπεφταν βροχή οι διαμαρτυρίες από σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου, μέσω επίσημων επιστολών και social media. Αλλά τελικά η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών υποχώρησε και πήρε πίσω την απόφασή της να κόψει 4 βραβεία από την ζωντανή μετάδοση της απονομής των Όσκαρ.

Την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι 4 Όσκαρ – εκείνα της καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερου μοντάζ, καλύτερου μακιγιάζ και καλύτερης ταινίας μικρού μήκους – θα απονέμονταν στη διάρκεια διαλειμμάτων για διαφημίσεις, και οι τηλεθεατές θα τα έβλεπαν αργότερα «κονσέρβα» και συντομευμένα.

Πράγμα που σήμαινε ότι αν ο Γιώργος Μαυροψαρίδης γίνει ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που κερδίζει Όσκαρ (για την «Ευνοούμενη»), θα τον βλέπαμε... στα γρήγορα. Ενώ η «Ευνοούμενη» είναι επίσης υποψήφια και στην κατηγορία της καλύτερης φωτογραφίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση της Ακαδημίας συνάντησε έντονες αντιδράσεις για έλλειψη σεβασμού στους υποψήφιους δημιουργούς. Πρώτος πρώτος ο περσινός θριαμβευτής των Όσκαρ Γκιγιέρμο ντελ Τόρο (για τη «Μορφή του Νερού») επεσήμανε μέσω Twitter ότι η φωτογραφία και το μοντάζ είναι στην καρδιά της τέχνης του κινηματογράφου, ότι είναι το ίδιο το σινεμά, και δεν πρέπει να κοπούν.

Αλλά και στη συνέχεια η Αμερικανική Ένωση Διευθυντών Φωτογραφίας απάντησε με ανοιχτή επιστολή την οποία συνυπέγραφαν εκατοντάδες μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, ανάμεσά τους οι Μάρτιν Σκορσέζε. Αλφόνσο Κουαρόν, Κουέντιν Ταραντίνο, Ρον Χάουαρντ (αλλά και ο Γιώργος Λάνθιμος), όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «η Ακαδημία έχει λοξοδρομήσει από την αποστολή της, δηλαδή να αναγνωρίζει και να διατηρεί την αριστεία στις κινηματογραφικές τέχνες, και παρουσιάζει ψυχαγωγία αντί για μια γιορτή της τέχνης μας και των ανθρώπων πίσω από αυτή».

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Ακαδημία επεσήμανε ότι «άκουσε τις απόψεις των μελών της σχετικά με την παρουσίαση των Όσκαρ σε τέσσερις κατηγορίες, και όλα τα βραβεία θα παρουσιαστούν χωρίς περικοπές, στην παραδοσιακή τους μορφή». Αυτό σημαίνει βέβαια πως ούτε φέτος θα καταφέρουν να ρίξουν τη διάρκεια της απονομής κάτω από τις τρεις ώρες, αλλά φαίνεται πως θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να το επιτύχουν στο μέλλον.