Στις 23 Μαΐου του 2010 στο δίκτυο ABC προβλήθηκε το 121ο και τελευταίο επεισόδιο του «Lost», μιας από τις πιο επιδραστικές σειρές στη σύγχρονη ιστορία της τηλεόρασης. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια και ένα καλοκαίρι από τότε, αλλά όλοι όσοι έβλεπαν «Lost» (μέχρι και ανεπίσημες προβολές στο «Τριανόν» οργάνωνε τότε το ελληνικό fan club) παραμένουν διχασμένοι γύρω από το φινάλε.

Προ ημερών στο συνέδριο/έκθεση Dragon Con (σαν το Comic Con, αλλά με έμφαση στο fantasy στοιχείο) η ηθοποιός Εβάντζελιν Λίλι που στη σειρά υποδύθηκε την Κέιτ Όστεν και σήμερα είναι γνωστή ως Σφήκα στις ταινίες του «Ant-Man», ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι γύρω από το «Lost» που οι φαν δεν έχουν καταλάβει ή δεν έχουν εκτιμήσει, κι εκείνη απάντησε ως εξής (μπορείτε να τα διαβάσετε ή να ακούσετε την ίδια να τα λέει στο παρακάτω βίντεο):

«Λοιπόν, θα πρέπει να πάμε απευθείας στο φινάλε. Ψήφος εμπιστοσύνης: σε ποιον άρεσε το φινάλε; [ζητωκραυγές στην αίθουσα] Σε ποιον δεν άρεσε; [ελάχιστα λιγότερες ζητοκραυγές] Είναι περίπου 50/50. Επομένως, για εσάς που δεν σας άρεσε: αγαπήσατε τη σειρά μας γιατί στο τέλος κάθε εβδομάδας θα σας αφήναμε με ένα ανεξήγητο μυστήριο. Πηγαίνατε στον ψύκτη του γραφείου ή στο οικογενειακό τραπέζι και ανταλλάσσατε μεταξύ σας δύσκολες ερωτήσεις. Συνήθως φιλοσοφικές ερωτήσεις. Μερικές φορές ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με το Θεό, τη θρησκεία, την πραγματικότητα και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

«Και στο φινάλε, καθίσατε μπροστά στις τηλεοράσεις κρατώντας την αναπνοή σας, σκεφτόμενοι “επιτέλους θα μας δώσουν την απάντηση”. Ε, λοιπόν, αυτό το κάνουν οι θρησκείες. Αν θέλετε την απάντηση στο μεγάλο μυστήριο της ζωής να πάτε στην εκκλησία, να πάτε στο Θεό, να βρείτε την απάντηση. Αλλά η τέχνη… η τέχνη οφείλει κάθε φορά να επιστρέφει την ερώτηση πίσω σε σένα, και να σε ρωτά να προσέξεις αυτό που βλέπεις και ακούς, να το ζήσεις, και μετά να κοιτάξεις στον καθρέφτη της ψυχής σου και να βρεις τι σημαίνει αυτό για σένα».

«Δεν υπάρχει λοιπόν μία ερμηνεία για το φινάλε του “Lost”. Για όσους ανθρώπους βρίσκονται σήμερα στην αίθουσα, υπάρχει ο ίδιος αριθμός διαφορετικών φινάλε της σειράς. Γιατί είναι απλά μια αντανάκλαση αυτού που είστε, και είναι η απόλυτη ερώτηση που τίθεται σε εσάς, όχι η απόλυτη απάντηση που σας δίδεται».

Μας φώτισες Κέιτ, αλλά έχε χάρη που περάσαμε μαζί έξι όμορφα χρόνια…