Σε μια ταινία γεμάτη από σκηνές αναφοράς, όπως ο «Σκοτεινός Ιππότης» (The Dark Knight) του Κρίστοφερ Νόλαν, καταφέρνει να ξεχωρίσει μία πολύ απλή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή, χωρίς ίχνος οπτικών εφέ.

Είναι η σκηνή που ο Τζόκερ κάνει την πρώτη του «επίσημη» εμφάνιση στην ταινία (στη ληστεία της αρχής δεν φορούσε το κλασικό του κοστούμι) μπροστά σε μια συνέλευση μαφιόζων. «Δώσε μου έναν λόγο να μην διατάξω τον δικό μου να σου ξεριζώσει το κεφάλι», του λέει ο αρχηγός τους. «Τι θα λέγατε για ένα μαγικό τρικ;», απαντά ο Τζόκερ και καρφώνει ένα μολύβι στο τραπέζι. «Θα κάνω αυτό το μολύβι να εξαφανιστεί» λέει, και καθώς έρχεται κατά πάνω του ένας από τους μαφιόζους, εκείνος τον αρπάζει και κοπανάει με δύναμη το κεφάλι του στο τραπέζι, με το μολύβι να διαπερνάει το κρανίο του μέσα από το μάτι και τον εγκέφαλο. «Τα ντα! Εξαφανίστηκε», λέει ο Χιθ Λέτζερ / Τζόκερ ενθουσιάζοντας το κοινό που έβλεπε την ταινία στις αίθουσες.

Σε αυτή την τόσο αποτελεσματική σκηνή έκανε αφιέρωμα το Vulture, μιλώντας με τον υπεύθυνο επικίνδυνο σκηνών, τον υπεύθυνο ειδικών εφέ, τον σχεδιαστή παραγωγής, τον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας και τον ηθοποιό Τσαρλς Τζάρμαν, που ο χαρακτήρας του είχε αυτή την ατυχή κατάληξη.

Από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαθαίνουμε ότι το κόλπο με το μολύβι ήταν ότι... δεν υπήρχε μολύβι. Η δημιουργοί θα μπορούσαν πολύ εύκολα να βάλουν στη σκηνή ένα μολύβι φτιαγμένο στον υπολογιστή, που θα σβήνεται καθώς έρχεται σε επαφή με το κεφάλι του ηθοποιού. Αλλά επειδή η ταινία ήταν φτιαγμένη για προβολή σε κινηματογράφους IMAX, και σε τέτοιο μέγεθος οθόνης τα ψηφιακά εφέ δεν είναι 100% πειστικά, αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν καθόλου μολύβι.

Ο ηθοποιός θα έπρεπε τη στιγμή που ο Χιθ Λέτζερ αρπάζει το κεφάλι του να διώξει το μολύβι από το τραπέζι με το δεξί του χέρι που δεν είναι μέσα στο πλάνο. Στη συνέχεια το κεφάλι του θα χτύπαγε το άδειο τραπέζι. Γύρισαν 2-3 φορές τη σκηνή έτσι, και μετά μια σειρά από χτυπήματα κεφαλιού στο τραπέζι, προκειμένου να τα ενώσουν στο μοντάζ με την προηγούμενη σκηνή.  Μπορείτε να δείτε πως η μία σκηνή κόβεται όταν το κεφάλι κατεβαίνει και βγαίνει εκτός πλάνου, και αμέσως «κολλάει» με την επόμενη.

Πόσες τέτοιες λήψεις έκαναν; Περίπου 22, μέσα σε δύο μέρες, θυμάται ο Τζάρμαν. Μία φορά μάλιστα έχασε τις αισθήσεις του για μερικά δευτερόλεπτα, και αυτή ήταν η μοναδική περίπτωση που ο μακαρίτης Χιθ Λέτζερ «βγήκε» από τον χαρακτήρα του Τζόκερ για να τον ρωτήσει αν ήταν καλά. Σε όλα τα υπόλοιπα γυρίσματα, όχι μόνο της συγκεκριμένης σκηνής αλλά ολόκληρης της ταινίας, εμφανιζόταν και έφευγε από το πλατό ως Τζόκερ και έμενε μόνιμα εντός ρόλου.