Πριν από 1,5 χρόνο περίπου γράφαμε για τα πρώτα deepfake βίντεο, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης, και τη χρήση τους (για τι άλλο;) για τη δημιουργία πορνό με διάσημες χολιγουντιανές σταρ. Από τότε η τεχνολογία και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι deepfakers έχουν εξελιχθεί πολύ και πλέον το μόνο όριο είναι η φαντασία. Ένα νέο κανάλι που εμφανίστηκε στο YouTube, το Ctrl Shift Face επιδεικνύει τις τελευταίες εξελίξεις μέσα από μια σειρά ιδιαίτερα εντυπωσιακών βίντεο.

Δείτε, για παράδειγμα την αρχή του «Εξολοθρευτή 2» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε να αντικαθιστά τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ:

Πώς έγινε αυτό; Ενώ μια απλή «αλλαγή προσώπου» ή face swap, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι εφικτή μέσα από ένα σωρό εφαρμογές που κατεβάζουμε στα smartphones, τα deepfake βίντεο είναι πολύ υψηλότερου επιπέδου χάρη στην προχωρημένη τεχνητή νοημοσύνη, που «μαθαίνει» τα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους «μελετώντας» ένα σωρό βίντεο, και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις γνώσεις αυτές για να μεταμορφώσει ένα άλλο πρόσωπο. Στην περίπτωση του «Εξολοθρευτή 2», το πρόγραμμα «διάβασε» τον Σταλόνε σε ταινίες από τα 80s και τα πρώτα 90s και «κόλλησε» το πρόσωπό του σε εκείνο του Σβαρτσενέγκερ, έτσι ώστε να ακολουθεί τις εκφράσεις του και την ομιλία του. Βέβαια ο Σβαρτσενέγκερ ως Εξολοθρευτής δεν είναι ό,τι πιο εκφραστικό κυκλοφορεί στο σινεμά, γι' αυτό στη συνέχεια θα δούμε δύο βίντεο από μια άλλη αγαπημένη ταινία, το «Fight Club».

Τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας είναι αρκετός καιρός ώστε να μην θεωρείται spoiler αν αναφερθούμε στο μεγάλο twist, που είναι ότι ο Έντουαρντ Νόρτον και ο Μπραντ Πιτ είναι το ίδιο πρόσωπο. Με την ιδέα αυτή «παίζει» το παρακάτω βίντεο, όπου γίνεται η μεγάλη αποκάλυψη για τον χαρακτήρα του Έντουαρντ Νόρτον.

Αλλά και αυτό, όπου το πρόσωπο του Νόρτον μεταμορφώνεται όταν βγαίνει στο προσκήνιο η προσωπικότητα του Τάιλερ Ντέρντεν, δηλαδή του Μπραντ Πιτ.

H ταινία του 2001 «Ο Θρύλος ενός Ιππότη» καθιέρωσε ως σταρ τον μακαρίτη Χιθ Λέτζερ και τα ακόλουθα δύο βίντεο «φοράνε» στον ηθοποιό το μακιγιάζ του Τζόκερ από τον «Σκοτεινό Ιππότη» του 2008. Στο πρώτο τον βλέπουμε να φλερτάρει αδέξια με μία κοπέλα.

Ενώ το δεύτερο, που διαδραματίζεται σε ένα τουρνουά κονταρομαχίας, υποτίθεται ότι μας εξηγεί πώς ο Τζόκερ απέκτησε τα σημάδια στο πρόσωπό του.

Αλλά τα βίντεο που αποθεώνουν την τεχνολογία deepfake είναι εκείνα με τον κωμικό Μπιλ Χέιντερ (θα τον δούμε τον Σεπτέμβριο στο «It: Chapter 2»), που κάνει μιμήσεις στην εκπομπή του Κόναν Ο' Μπράιεν. Ο Χέιντερ συνεχώς μιλάει, γελάει και κάνει γκριμάτσες, κάτι που ανεβάζει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας (και εντυπωσιασμού) του deepfake. Στο πρώτο, μιμείται τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και κάθε φορά που μιλάει με τη φωνή του, το πρόσωπο μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Στο δεύτερο ξεκινάει με Αλ Πατσίνο πριν το ξαναγυρίσει σε Σβαρτσενέγκερ.

Τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια; Ανυπομονούμε και φοβόμαστε ταυτόχρονα...