Σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την ταινία που θέλει να γυρίσει με βάση το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι» βρίσκεται ο Κώστας Γαβράς. Ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης έχει ήδη κάνει επαφές με τους ηθοποιούς που θέλει να υποδυθούν τα πολιτικά πρόσωπα που σημάδεψαν το ελληνικό δράμα και την κρίσιμη διαπραγμάτευση του 2015.

Υπογραφές δεν έχουν μπει ακόμη, ωστόσο τα ονόματα έχουν αρχίσει και διαρρέουν, «διαφημίζοντας» την ταινία και, ενδεχομένως, προσελκύοντας χρηματοδότες. Κι ενώ δεν υπάρχει Έλληνας ηθοποιός που θα έλεγε «όχι» στον Κώστα Γαβρά, δεδομένης της διεθνούς του αναγνώρισης, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι ο σκηνοθέτης θα έχει το καστ των ονείρων του. Και αυτό γιατί υπάρχουν κάποια εμπόδια που για να ξεπεραστούν πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα, κάτι που δεν είναι εύκολο για την παραγωγή, τουλάχιστον με την παρούσα κατάσταση.

Ας δούμε όμως τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει, ξεκινώντας από τον ρόλο του συγγραφέα των «Ανίκητων Ηττημένων». Ο Γιάννης Στάνκογλου, που τα τελευταία χρόνια έχει πολύ έντονη παρουσία σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση (στην απονομή των κινηματογραφικών βραβείων Ίρις τον περασμένο Απρίλιο οι παρουσιαστές Γιώργος Πυρπασόπουλος και Μάκης Παπαδημητρίου αστειεύονταν με την παρουσία του Στάνκογλου στις περισσότερες υποψήφιες ταινίες), εκ πρώτης όψεως δεν έχει πολλή σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη – άλλωστε ο Κώστας Γαβράς έχει δηλώσει ότι η ομοιότητα με τα αληθινά πρόσωπα δεν είναι το ζητούμενο – ωστόσο βλέποντας δίπλα δίπλα τις φωτογραφίες τους (και αφαιρώντας νοητά τα μαλλιά) είναι φανερό ότι «κάτι υπάρχει».

Ο 44χρονος Στάνκογλου αυτή την εποχή υποδύεται τον Γιούγκερμαν στην ομώνυμη παράσταση του Θεάτρου Πορεία. Μία παράσταση για την οποία υπάρχει πρόθεση επανάληψης και την επόμενη θεατρική σεζόν, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια και με τη «Μεγάλη Χίμαιρα», την άλλη μεγάλη παράσταση από μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση. Για να γυριστεί η ταινία σε μη καλοκαιρινούς μήνες – το μέχρι τώρα πλάνο θέλει τα γυρίσματα να ξεκινούν τον Μάρτιο στην Αθήνα – θα πρέπει η παράσταση να χάσει τον πρωταγωνιστή της, ο οποίος θα χρειαστεί να εξαφανίσει το μουστάκι και την κόμμωση της δεκαετίας του 1920 που χαρακτηρίζει τον ήρωα.

Για να χάσει ο «Γιούγκερμαν» τον πρωταγωνιστή του θα πρέπει να αποζημιωθεί το θέατρο, δηλαδή ο Δημήτρης Τάρλοου που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα για να γυριστεί η ταινία, πόσο μάλλον για αποζημιώσεις... Ωστόσο στον 52χρονο Τάρλοου έχει προταθεί ένας ακόμη ρόλος-κλειδί της ταινίας του Κώστα Γαβρά, εκείνος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών το 2015, που διαδέχθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Δείτε τους δίπλα δίπλα, με σακίδιο φυσικά για να είμαστε σίγουροι.

Το τρίτο όνομα που έχει ακουστεί είναι εκείνο του Αλέξανδρου Μπουρδούμη, που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τις σειρές «Λούφα και Παραλλαγή» και «Βέρα στο Δεξί», και τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο «Το σόι σου» του Alpha. Αυτή τη θεατρική σεζόν παίζει στην παράσταση «Προσωπική συμφωνία» του Θεάτρου Από Μηχανής. Ποιον, θα υποδυθεί ο 42χρονος ηθοποιός; Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

Το τελευταίο όνομα που έχει κυκλοφορήσει ως φήμη είναι εκείνο του Αντώνη Λουδάρου, για το ρόλο προσώπου που βρισκόταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό εκείνη την περίοδο. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες πέραν αυτού, επομένως και εμείς θα αυτοσχεδιάσουμε, κάνοντας ένα wild guess, που λένε και οι Αμερικάνοι.