Το διαφημιστικό τρέιλερ για το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τους «Πρώτους Σουηδούς» («De första svenskarna») το οποίο παρουσιάζει τους προγόνους των σύγχρονων Σουηδών σκουρόχρωμους και με γαλανά μάτια, ήταν υπεραρκετό να προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ντοκιμαντέρ θα ξεκινήσει να προβάλλεται στη σουηδική τηλεόραση αυτή την Τετάρτη από το κανάλι SVT, με το διαφηστικό σποτ να έχει ήδη προκαλέσει την οργή και τη δυσπιστία των Σουηδών. 

Χαρακτηριστικές είναι οι οργισμένες αναρτήσεις στο Twitter με μερίδα του κοινού να εμπλέκει στη σύζητηση ακόμα και το μεταναστευτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας DNA, με την οποία αποκαλύφθηκαν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία κατοικήθηκε μετά την Εποχή των Παγετώνων, ενώ αναλύει πώς οι πρώτοι κάτοικοί της στη χώρα ήταν σκουρόχρωμοι με γαλανά μάτια και ήρθαν από το Νότο.

Ένας άλλος πληθυσμός ανθρώπων που είχε πιο χλωμό δέρμα και μια ποικιλία χρωμάτων στα μάτια και τα μαλλιά έφτασαν από την Ανατολή την ίδια περίοδο. Οι δύο λαοί πιστεύεται ότι συγχωνεύθηκαν αρκετά γρήγορα, και οι Σκανδιναβοί τελικά έγιναν αρκετά πιο ανοιχτόχρωμοι, κάτι που επέτρεψε την αύξηση παραγωγής βιταμίνης D για να επιβιώσουν στους σκοτεινούς χειμώνες.

Σουηδοί χρήστες του Twitter που εξαγριώθηκαν με τους «Πρώτους Σουηδούς» έκαναν λόγο για κάποιο είδος συνωμοσίας που στοχεύει να κάνει τους ανθρώπους «πιο ανοιχτούς στη μετανάστευση». «Η πλύση εγκεφάλου συνεχίζεται» ανέφερε ένας χαρακτηριστικά.