Τελικά ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχουν αντιμετωπίσει οι υπερήρωες  δεν είναι κάποιος μεγαλομανής εξωγήινος που θέλει να διαλύσει το σύμπαν, ούτε κάποιος ψυχοπαθής εγκέφαλος του εγκλήματος. Είναι φαλακρός, χρυσός και τον λένε... Όσκαρ.

Στις μέχρι τώρα αναμετρήσεις τους με τον Όσκαρ οι υπερήρωες έχουν δώσει 49 μάχες και έχουν κερδίσει μόλις τις 10. Φέτος θα δώσουν άλλες 9 – όσες και οι υποψηφιότητες των ταινιών «Black Panther», «Οι Απίθανοι 2» και «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν» – και σίγουρα θα σημειώσουν κάποιες νίκες. Ο Μαύρος Πάνθηρας, μάλιστα, θα προσπαθήσει στην απονομή της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου να γίνει ο πρώτος υπερήρωας που παίρνει Όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει.

Όσο για τη μεγάλη κόντρα Marvel – DC Comics, το σκορ μέχρι αυτή τη στιγμή είναι υπέρ της DC, αλλά όχι με διαφορά ασφαλείας: 22 υποψηφιότητες και 5 νίκες έναντι 29 υποψηφιοτήτων (με τις 9 φετινές) και 3 νικών. Μια καλή πορεία του «Black Panther» φέτος θα βάλει τη Marvel μπροστά. Ας δούμε πως έχει δημιουργηθεί το σκορ αυτό, με χρονολογική σειρά:

1941: Το φιλμάκι «Superman» είναι υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους

1978: Το «Superman: Η ταινία» κέρδισε Όσκαρ οπτικών εφέ, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για ήχο, μοντάζ, και μουσική.

1989: Ο «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον κέρδισε Όσκαρ σκηνογραφίας.

1992: Το σίκουελ με τίτλο «Ο Μπάτμαν επιστρέφει» ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ και μακιγιάζ.

1994: «Η Μάσκα», με τον Τζιμ Κάρεϊ να υποδύεται τον ήρωα της Dark Horse Comics, ήταν υποψήφια για οπτικά εφέ.

1995: To «Μπάτμαν για πάντα» ήταν υποψήφιο για φωτογραφία, ήχο, μοντάζ ήχου.

1997: «Οι Ανδρες με τα Μαύρα» (τους βάζουμε στην κατηγορία των υπερηρώων και ας μην έχουν υπερδυνάμεις) κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, ενώ ήταν και υποψήφιοι για τη σκηνογραφία και τη μουσική τους.

2002: Το «Spider-Man» ήταν υποψήφιο για ήχο και οπτικά εφέ.

2004: Το «Spider-Man 2» κέρδισε το Όσκαρ οπτικών εφέ, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για μιξάζ ήχου, μοντάζ ήχου. «Οι Απίθανοι» κέρδισαν τα Όσκαρ κινουμένων σχεδίων και μοντάζ ήχου, ενώ ήταν επίσης υποψήφιοι για πρωτότυπο σενάριο και μιξάζ ήχου.

2005: Το «Batman Begins» είναι υποψήφιο για φωτογραφία.

2006: Το «Superman: Η επιστροφή» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2008: «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) κερδίζει το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για τον μακαρίτη Χιθ Λέτζερ, καθώς και εκείνο για το μοντάζ ήχου. Ήταν επίσης υποψήφιο για φωτογραφία, μοντάζ, σκηνογραφία, μακιγιάζ, μιξάζ ήχου και οπτικά εφέ. Το «Iron Man» είναι υποψήφιο για μοντάζ ήχου και οπτικά εφέ, ενώ το «Hellboy II: Η Χρυσή Στρατιά» υποψήφιο για μακιγιάζ.

2010: Το «Iron Man 2» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2012: «Οι Εκδικητές» (2012) είναι υποψήφιοι για οπτικά εφέ.

2013: Το «Iron Man 3» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2014: «Οι Υπερέξι», καρτούν της Disney χαλαρά βασισμένο σε ήρωες της Marvel, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερων κινουμένων σχεδίων. Το «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» και το «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» ήταν υποψήφια για οπτικά εφέ, ενώ οι «Φύλακες του Γαλαξία» για οπτικά εφέ και μακιγιάζ.

2015: Το ανεξάρτητο «Sanjay's Super Team» ήταν υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

2016: Η «Ομάδα Αυτοκτονίας» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, ενώ το «Doctor Strange» ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2017: Το «Λόγκαν» ήταν υποψήφιο για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και οι «Φύλακες του Γαλαξία 2» (2017) υποψήφιοι για οπτικά εφέ.

2018: Το «Black Panther» διεκδικεί 7 Όσκαρ: καλύτερης ταινίας, μουσικής, τραγουδιού, κοστουμιών, σκηνογραφίας, μοντάζ ήχου, μιξάζ ήχου, ενώ το «Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ. Στην κατηγορία των καλύτερων κινουμένων σχεδίων διαγωνίζονται δύο ταινίες, και οι δύο φαβορί: «Οι Απίθανοι 2» και «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν».