Η ταινία που θα γυρίσει ο Κώστας Γαβράς πάνω στο βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι» ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό, χάρη στα ονόματα των ηθοποιών που έχουν διαρρεύσει για τους τρεις βασικούς ρόλους του πρώην υπουργού Οικονομικών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όμως, όπως είχε τονίσει το Reader.gr, δεν έχει μπει ακόμη καμία υπογραφή και τίποτα δεν είναι επίσημο, ενώ υπάρχουν και προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν πριν επέλθουν συμφωνίες. Στο πνεύμα αυτό κινείται και το κείμενο που έγραψε ο σκηνοθέτης και δημοσιεύει το  Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Κυρίες και κύριοι Δημοσιογράφοι,

Θα επιστρέψω στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 2019 για να ετοιμάσω, να οργανώσω και να γυρίσω ένα τμήμα της επόμενης ταινίας μου.

Αντιλαμβάνομαι πως αυτή η συγκεκριμένη ταινία είναι πιθανό να έχει προκαλέσει την περιέργεια αλλά και την επιθυμία σας να ενημερώσετε τους αναγνώστες, τους θεατές και τους ακροατές σας. Ακόμη περισσότερο εφόσον γνωρίζετε, κατά προσέγγιση, το θέμα της ταινίας. Την κρίση μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της προετοιμασίας και της οργάνωσης, επικεντρωνόμαστε στην έρευνα, και την αξιολόγηση των πιο σημαντικών στοιχείων της ταινίας : των ηθοποιών, των τεχνικών και των χώρων γυρισμάτων.

Καμία τελική απόφαση δεν θα ληφθεί για τα παραπάνω πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση κάθε πιθανής λύσης.

Ως εκ τούτου, όσο διαρκεί η περίοδος έρευνας, καμία πληροφορία που δεν προέρχεται είτε από εμένα είτε από την παραγωγή, δεν αποτελεί είδηση.

Σας ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση και τη μεγάλη εξυπηρέτηση που θα μας κάνετε επιτρέποντάς μας να συγκεντρωθούμε και να εργαστούμε με ηρεμία.

Μια ταινία, και ιδιαιτέρως αυτή περισσότερο από μια άλλη, απαιτεί κόπο φυσικό και μεγάλη πνευματική συγκέντρωση.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Κώστας Γαβράς