Μπορεί ο δημιουργός της σειράς «Vikings» Μάικλ Χιρστ να έχει δηλώσει ότι χρησιμοποιεί αληθινά πρόσωπα και γεγονότα, αλλά τουλάχιστον ένας ειδικός δεν συμφωνεί μαζί του. Και δεν μιλάμε για κάποιον καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα ή του Όσλο, αλλά για έναν πραγματικό ειδήμονα: τον τραγουδιστή και μπασίστα του Viking metal συγκροτήματος Enslaved, Γκρούτλ Κγέλσον. Ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι η σειρά είναι τόσο ανακριβής, που δεν σχεδόν καταστρέφει την αγάπη του τη σκανδιναβική ιστορία και μυθολογία.

«Το “Vikings” χαλάει όλη εκείνη την περίοδο για μένα. Είναι ένα παραμύθι. Δεν έχει καμία σχέση με ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα. Όλα σε αυτή τη σειρά είναι ψεύτικα. Δεν έμοιαζαν έτσι οι Βίκινγκς, δεν ζούσαν έτσι και σίγουρα δεν μιλούσαν έτσι. Είναι μια χαζή χολιγουντιανή διασκευή. Ένα παραμύθι που το ονόμασαν “Vikings”. Θα μπορούσαν να το είχαν ονομάσει “Ο Κόναν και οι φίλοι του σε νέες περιπέτειες”. Αυτή είναι η γνώμη μου».

Αργότερα στη συνέντευξη, ο τραγουδιστής των Enslaved δίνει το παράδειγμα της ταινίας «Valhalla Rising» (με τον Δανό Μαντς Μίκελσεν) ως καλύτερης δουλειάς «γιατί έχει λιγότερο μακιγιάζ». Ο γνώμη του Κγέλσον, πάντως, έχει κάποια βαρύτητα καθώς οι Enslaved ξεκίνησαν να παίζουν μέταλ μουσική εμπνευσμένη από τους Βίκινγκς το 1991 και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ, με ένα ακόμη στα σκαριά. Η αφοσίωσή τους στην κουλτούρα των Βίκινγκ έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς, ενώ το 2014 η νορβηγική κυβέρνηση τους ανέθεσε να γράψουν ένα τραγούδι για τα 200 χρόνια του συντάγματος της χώρας.

Πιστή ή όχι στην ιστορία, η σειρά «Vikings» έχει αποτελέσει για πολύ κόσμο το καλύτερο υποκατάστατο του «Game of Thrones», και επιστρέφει στις οθόνες στις 28 Νοεμβρίου.