Η σωματική άσκηση είναι το πιο κοντινό πράγμα σε «θαυματουργό» φάρμακο για την υγεία και την ευεξία κάθε ανθρώπου σε κάθε ηλικία, ενώ στην εποχή των lockdown αναδείχθηκε ως η μόνη διέξοδος κατά της ανίας, της απραξίας και της κατάθλιψης που δημιουργεί η απομόνωση.

«Αλλά ενώ απ’ τη μια μεριά μπορούμε να μετρήσουμε πολλά θετικά οφέλη που χαρίζει η γυμναστική γενικώς, απ’ την άλλη, η έλλειψη γνώσης και ασφάλειας που προσφέρει η παρουσία ενός προπονητή στο γυμναστήριο ή στο σπίτι, μπορεί εύκολα να αντιστρέψει την εικόνα», γράφει σε άρθρο του στον επιστημονικό ιστότοπο PainScience ο Πολ Ιγκράχαμ, ένας επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής ειδικευμένος σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.«Η καραντίνα ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασκούνται μόνοι, και αυτό κρύβει μερικούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος εξαιτίας ενός επιπόλαιου τραυματισμού, ο οποίος πιθανώς να οδηγήσει τον αθλούμενο σε πλήρη ακινησία για εβδομάδες ή ανάγκη για ιατρική αγωγή και θεραπεία», τονίζει ο Ιγκράχαμ, εξηγώντας:

- Ένα μεγάλο ποσοστό τραυματισμών σε αθλούμενους κάθε επιπέδου εμφανίζονται σε όσους ξεκινούν τη σωματική δραστηριότητά τους χωρίς προθέρμανση των μυών, «...κάτι από το οποίο δεν μπορείτε να ξεφύγετε όταν δουλεύετε υπό την επίβλεψη επαγγελματία προπονητή», τονίζει ο Ιγκράχαμ, συμβουλεύοντας: «Πέντε λεπτά ήπιες διατάσεις και άλλα πέντε λεπτά επιτόπιες αναπηδήσεις πριν ξεκινήσετε να γυμνάζεστε αρκούν να προλάβουν έναν τραυματισμό σε μυς, τένοντες και αρθρώσεις».

- Δείξτε μεγάλη προσοχή στους ώμους σας. Είναι το πρώτο πράγμα που τραυματίζουν συχνά οι αρχάριοι αθλούμενοι -ακόμη και όταν εκτελούν push ups ή έλξεις στο μονόζυγο πόρτας- μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό της πίεσης δημιουργείται στις συγκεκριμένες αρθρώσεις. «Και όσο οι κινήσεις σας είναι βιαστικές και ασυντόνιστες, τόσο η άρθρωση του ώμου απειλείται από εξάρθρωση».

- Προπονούμενοι ακόμη και με μικρά βάρη, μια λόρδωση της σπονδυλικής στήλης κατά την άρση ή λάθος τοποθέτηση ποδιών και ώμων σε πιέσεις με αλτήρες, μπορεί να δημιουργήσουν τραυματισμό στη μέση, στα ισχία ή στους αστραγάλους.

- «Υπάρχουν άπειρες δωρεάν προπονήσεις στο διαδίκτυο -πράγμα αληθινά χρήσιμο στην εποχή της καραντίνας-, ωστόσο κάθε άτομο έχει διαφορετικό στόχο, προτεραιότητες, επίπεδο φυσικής κατάστασης κα, φυσικά, ηλικία, κάτι που σημαίνει ότι εάν προσπαθήσετε να φανείτε υπερβολικά φιλόδοξοι με το πρόγραμμα που ακολουθείτε, ρισκάρετε», λέει ο ειδικός, προτείνοντας να μείνετε σε ασκήσεις συντήρησης και αύξησης της λειτουργικότητας των μυών και των αρθρώσεών σας όσο καιρό προπονείστε μόνοι στο σπίτι, χωρίς να βάζετε υψηλούς στόχους, όπως για παράδειγμα υπερτροφία μυών ή γράμμωση, τα οποία μπορείτε να πετύχετε με ασφάλεια όταν ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια.

- «Πάνω απ’ όλα, ακούστε το σώμα σας, μαθαίνοντας να ξεχωρίζετε τον πόνο από την ενόχληση», τονίζει ο Ιγκράχαμ. «Οι “γλυκοί” πόνοι που εμφανίζονται 12-24 ώρες μετά από την προπόνηση και προοδευτικά μειώνονται, είναι μια φυσιολογική αντίδραση των μυών, και μια απόδειξη ότι το σώμα σας προπονήθηκε ικανοποιητικά. Όμως αντίθετα, μυϊκός πόνος που ξεκινάει ξαφνικά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση, ή ενοχλήσεις που διατηρούνται πάνω από 1-2 εβδομάδες, είναι σύμπτωμα τραυματισμού και πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή».