Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μπριζίτ Μπαρντό έχει σήμερα - 28 Σεπτεμβρίου - γενέθλια! Η θρυλική ΜπεΜπε κλείνει τα 86.

Διαβάστε επίσης: Mια ήσυχη μέρα στο Χόλιγουντ, σαν σήμερα 9 Αυγούστου, οπαδοί του Μάνσον κατέσφαξαν την 26χρονη έγκυο ηθοποιό Σάρον Τέιτ 

Έγινε τραγούδι από τον βραζιλιάνο τροβαδούρο Jorge Veiga, η Σιμόν ντε Μποβουάρ την περιέγραψε ως την «ατμομηχανή της γυναικείας ιστορίας» και τη χαρακτήρισε ως την πρώτη και πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας. Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ είχε δηλώσει πως «Η Μπριζίτ Μπαρντό φέρνει στη Γαλλία τόσο συνάλλαγμα, όσο και η αυτοκινητοβιομηχανία Renault»!https://www.youtube.com/watch?v=uLDfpRCSiaYΗ ίδια είχε πει περιγράφοντας τον εαυτό της: «Υπήρξα πολύ ευτυχισμένη, πολύ πετυχημένη, πολύ όμορφη, πολύ διάσημη, πολύ πλούσια και πολύ δυστυχισμένη»…

Η Μπριζίτ Αν Μαρί Μπαρντό (Brigitte Anne Marie Bardot) γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1934 στο Παρίσι. Ο πατέρας της, Λουί ήταν μηχανικός και δούλευε σε οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βιομηχανικών αερίων. Η μητέρα της, Μαρί είχε σπουδάσει χορό κι έγραφε ποίηση.

Η έφηβη Μπριζίτ στα 15 της έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο του μόντελινγκ. Στα 18 της εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη με ένα μικρό ρόλο στην κωμωδία του Ζαν Μπογιέ «Le trou normand». Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε το γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, ο οποίος την έκανε διάσημη τέσσερα χρόνια αργότερα με τη δραματική ταινία «Et Dieu… crea la femme» (Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα).https://www.youtube.com/watch?v=Kmqv88jWhyEΟι περιπέτειες της ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη λογοκρισία απογείωσαν τον  μύθο της Μπε Μπε - προσωνύμιο που προέκυψε από τα γαλλικά αρχικά του ονοματεπωνύμου της. Η ομορφιά και η ερωτική διάθεση που εξέπεμπε την έκαναν αντικείμενο του πόθου για τους άνδρες του πλανήτη. Η φήμη ξεπέρασε εκείνη της Γκρέτα Γκάρμπο και της Μαρλένε Ντίτριχ!

O γάλλος τραγουδοποιός Σερζ Γκενζμπούρ, ήταν παράφορα ερωτευμένος μαζί της και έγραψε γι’ αυτήν το 1967 την ερωτική μπαλάντα Je t’ aime… moi no plus. Η Μπαρντό αρνήθηκε να την τραγουδήσει και την έκανε επιτυχία η αγγλίδα στάρλετ Τζέιν Μπίρκιν.

Η Μπαρντό πρωταγωνίστησε και σε ταινίες σπουδαίων γάλλων σκηνοθετών, όπως του Λουί Μαλ («Ιδιωτική Ζωή», «Βίβα Μαρία»), Ζαν Λικ Γκοντάρ («Η Περιφρόνηση») και του Ανρί Ζορζ Κλουζό («Όσα δεν έσβησε ο άνεμος»). Το 1973, σε ηλικία μόλις 39 χρονών, αποσύρθηκε από τον καλλιτεχνικό χώρο και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, μέσα από το ομώνυμο ίδρυμά της: «Χάρισα τα νιάτα μου και την ομορφιά μου στους άνδρες. Θα χαρίσω τη σοφία και την εμπειρία μου στα ζώα», έχει πει. Η Μπαρντό παντρεύτηκε τέσσερις φορές και έχει έναν γιο.

Η Μπαρντό εμφανίστηκε στην επικαιρότητα το 2012, με δηλώσεις τις ότι στηρίζει την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, υποστηρίζοντας ότι είναι φιλόζωη, ενώ ανάλογη κίνηση πραγματοποίησε και το 2017. Έκτοτε παραμένει κλεισμένη στον τεράστιο μικρόκοσμο των αναμνήσεών της…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA