Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Virgil Abloh, ιδρυτής της Off-White και καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών ενδυμάτων της Louis Vuitton, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, σε ηλικία μόλις 41 ετών, σκορπώντας θλίψη στον χώρο της μόδας και όχι μόνο. Ο πρώτος μαύρος καλλιτεχνικός διευθυντής των αντρικών συλλογών του σπουδαίου γαλλικού οίκου μόδας πάλευε με τον καρκίνο από το 2019, χωρίς να έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση της υγείας του.

Διαβάστε ακόμη: Luis Vuitton: Πέθανε ο Virgil Abloh, καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών ενδυμάτων της

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Virgil Abloh θεωρούταν ως το παιδί - θαύμα της μόδας. Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1980 στο Σικάγο των ΗΠΑ και αναδείχθηκε ως σχεδιαστής στις τάξεις της υψηλής μόδας μέσα από τις συνεργασίες του με τον Kanye West και τις χαρακτηριστικές, γραφικές δημιουργίες του.

Για τον Αμερικανό σχεδιαστή τα ρούχα δεν ήταν απλά υφάσματα, αλλά η «ταυτότητα» κάποιου. Ήταν εργασιομανής ενώ εκτός από τον λαμπερό κόσμο της μόδας είχε ξεχωρίσει ως DJ και σχεδιαστής επίπλων. Αν τον ρωτούσε κάποιος για το επάγγελμά του προτιμούσε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κατασκευαστής», παρά «σχεδιαστής», μιας και ήθελε να δημιουργεί κάτι από το μηδέν. Κάτι καινούργιο. Κάτι πρωτοποριακό. Αυτή του η αντίληψη, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί σκληρές κριτικές. 

https://www.instagram.com/p/CW1FDd4oXan/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Το 2018, ο Abloh διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών ενδυμάτων της Louis Vuitton, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής που ανέλαβε αυτό το ρόλο. «Ο Virgil δεν ήταν μόνο ένας ιδιοφυής σχεδιαστής, ένας οραματιστής, ήταν επίσης ένας άνθρωπος με όμορφη ψυχή και μεγάλη σοφία», έγραψε μετά τον θάνατό του σχεδιαστή ο Bernard Arnault, διευθύνων σύμβουλος της LVMH, στο Twitter.

https://twitter.com/LVMH/status/1465022894929551362?ref_src=twsrc^tfw

Η μεγαλύτερη καινοτομία του Virgil Abloh, αυτή για την οποία κέρδισε φανατικούς ακόλουθους, αλλά και πολλούς haters, είχε να κάνει με το luxury streetwear. O Αμερικανός σχεδιαστής κατάφερε να προσδώσει στον απλό καθημερινό τρόπο ένδυσης, μια εκλεπτυσμένη χροιά. Ο Abloh έβαλε στα μεγάλα σόου, ρούχα που παλαιότερα δεν θα σκεφτόταν κανείς, όπως puffer jackets ή sneakers, σαφώς επηρεασμένος από την κουλτούρα του hip-hop και του skating.

https://www.instagram.com/p/CWD4exbpkKf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Το street wear δεν ήταν στο ραντάρ κανενός, αλλά στα after show parties οι συζητήσεις κινούνταν γύρω από τις αλλαγές που έπρεπε να έρθουν. Πάνω σε αυτό δούλεψα τις ιδέες μου», είχε πει ο ίδιος ο Abloh. Το 2013 ίδρυσε το δικό του brand, το «Off- White», και τα περίφημα ανάποδα εισαγωγικά του (” “) έγιναν το σήμα κατατεθέν των logo του.

Παράλληλα, συνεργάστηκε με πολλά και επιτυχημένα brands, όπως ΙΚΕΑ, Levis, αλλά και Nike. Η επιρροή του Abloh στη μόδα της τελευταία δεκαετίας ήταν τέτοια, που ανάγκασε τους New York Times να τον χαρακτηρίσουν ως νέο Karl Lagerfeld. Ένας χαρακτηρισμός, που στον ίδιο δεν άρεσε καθόλου.

https://www.instagram.com/p/CVELXQTp86m/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σίγουρα, στη Louis Vuitton αυτό που κατάφερε ο Virgil Abloh ήταν να προσεγγίσει τη νέα γενιά, σχεδιάζοντας ρούχα, που αμφισβητούσαν τους κανόνες, αλλά και τα φύλα. Και όλα αυτά τα πέτυχε χωρίς να έχει σπουδάσει καν σε κάποια μεγάλη σχολή μόδας. Ουσιαστικά, έμαθε τις τεχνικές από τη μητέρα του, που ήταν μοδίστρα. Η ζωή του, όμως, τα έφερε έτσι, που το 2003 όταν αποφοίτησε από τη σχολή μηχανικών, συνάντησε τον Kanye West και όλα άλλαξαν. 

Χωρίς τον Abloh ο κόσμος της μόδας είναι σίγουρα φτωχότερος. Το σπουδαίο έργο που αφήνει πίσω, όμως, θα αποτελέσει πυξίδα για το μέλλον της νέας γενιάς σχεδιαστών. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δικαίωσή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA