Μενού
  • Α-
  • Α+

Η φετινή παρουσίαση της χειμερινής συλλογής του οίκου Balenciaga στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού κατάφερε να συζητηθεί όσο καμία άλλη, υπενθυμίζοντας με τον καλύτερο τρόπο πως ο κόσμος της μόδας δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από έναν πόλεμο. Ο Ντέμνα Γκβασάλια καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου θέλησε με το σόου που ετοίμασε, να εκφράσει τα συναισθήματά του σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και το αρχικό σχέδιο του Ντέμνα, που σχεδίασε το σόου του πριν από έξι μήνες, ήταν να παρουσιάσει την πασαρέλα σαν χιονισμένη πίστα με αφορμή την κλιματική αλλαγή, τελικά το πλάνο άλλαξε την τελευταία στιγμή, με αφορμή τον πόλεμο. Έτσι, όταν οι καλεσμένοι έφτασαν στον χώρο, όπου θα πραγματοποιούταν το σόου, βρήκαν στις θέσεις τους από ένα μπλουζάκι στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, καθώς επίσης και ένα σημείωμα του σχεδιαστή που έγραφε ότι «ενώ η εβδομάδα μόδας μοιάζει σαν ένα είδος παραλογισμού, η ακύρωση της παράστασης θα σήμαινε παράδοση στο κακό, που με έχει πληγώσει τόσο πολύ για σχεδόν 30 χρόνια».

Διαβάστε ακόμη: Οργή από Ουκρανία: Ο ΟΗΕ απαγόρευσε τη χρήση των όρων «εισβολή» και «πόλεμος» για να «τηρήσει τις ισορροπίες»

Παράλληλα, οι καλεσμένοι του οίκου Balenciaga πήραν τις φετινές προσκλήσεις τους σε σπασμένα κινητά τηλέφωνα iPhone που στη μεταλλική πίσω πλευρά τους είχαν χαραγμένα με λέιζερ τα στοιχεία για την εκδήλωση. Προφανώς αυτό αποτελούσε ένα statement ότι τελικά η τεχνολογία δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα άχρηστο τεχνούργημα της εποχής μας. Το σόου ξεκίνησε στο σκοτάδι με τον καλλιτεχνικό διευθυντή να απαγγέλει ένα ποίημα στα ουκρανικά. «Είναι ένα ποίημα που λέει στην Ουκρανία να είναι δυνατή, να επικεντρωθεί στην αγάπη και ότι οι γιοι της θα την προστατεύσουν», εξήγησε στη συνέχεια. 

https://www.instagram.com/p/Caz7yvYLRla/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ο Γκβασάλια, που έχει καταγωγή από τη Γεωργία, εξομολογήθηκε στο Instagram την ταύτησή του με τον ουκρανικό λαό, αφού το 1993 είχε βιώσει κι ο ίδιος τα ίδια συναισθήματα ως πρόσφυγας, εγκαταλείποντας τη χώρα του. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε τον πόνο ενός παλαιότερου τραύματος που κουβαλούσα μέσα μου από το 1993, όταν το ίδιο πράγμα είχε συμβεί στη γενέτειρά μου και έγινα για πάντα ένας πρόσφυγας.

Για πάντα, γιατί αυτό είναι κάτι που μένει μαζί σου. Ο φόβος, η απόγνωση, η συνειδητοποίηση πως κανείς δεν σε θέλει. Αυτό το σόου δεν χρειάζεται εξήγηση. Είναι αφιερωμένο στην αντίσταση και στη νίκη της αγάπης και της ειρήνης», ανέφερε.

https://www.instagram.com/tv/Cawxxlwg79R/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Επίσης, τα μοντέλα περπάτησαν στην πασαρέλα με σκυμμένο κεφάλι και κουβαλούσαν μαύρες σακούλες, παραπέμποντας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κουβαλώντας όσα από τα υπάρχοντά τους μπορούσαν.

Όσον αφορά τον οίκο Balenciaga, αποτέλεσε έναν από τους πρώτους που σταμάτησαν τις συναλλαγές στη Ρωσία, ενώ στήριξε ενεργά τα θύματα της Ουκρανίας. Μάλιστα, πριν μερικές ημέρες είχε διαγράψει όλες τις αναρτήσεις από τον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, αφήνοντας μόνο μία φωτογραφία με τη σημαία της Ουκρανίας. Πλέον αν επισκεφτεί κανείς τον προφίλ του οίκου θα βρει και τις φωτογραφίες από το «360° Show» του Παρισιού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA