Μουσική

10+1 τραγούδια για τα 45 χρόνια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στη μουσική

Ο αιώνιος έφηβος του ελληνικού τραγουδιού και ο πλέον συναυλιακός έλληνας καλλιτέχνης.

«45 χρόνια έφηβος κοντά μισόν αιώνα» είναι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη μουσική σκηνή της χώρας, ο αιώνιος έφηβος της ελληνικής μουσικής που κουβαλάει την κληρονομιά των συνεργασιών του, με σπουδαίους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς και φυσικά τις 4 γενιές ακροατών του που συνεχίζουν να τον αγαπούν και να τον ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Από το 1973, όταν έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έχει πετύχει να ακούγεται από όλες τις ηλικίες, να φέρει το ελληνόφωνο ροκ πιο κοντά ακόμα και σε ένα πιο ευρύ mainstream κοινό και να ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική φωνή του που παραμένει -όπως και ο ίδιος- ακούραστη μέχρι και σήμερα.

Επηρεασμένος από τη διεθνή ροκ σκηνή, έχει δημιουργήσει τη δική του ξεχωριστή μουσική ταυτότητα, αποτελεί μέρος της μεταπολιτευτικής πολιτιστικής ιστορίας του τόπου όπως και τον πλέον συναυλιακό έλληνα καλλιτέχνη και μας έχει δώσει δεκάδες διαχρονικά τραγούδια που σε ένα μόνο άρθρο είναι αδύνατο να χωρέσουν.

«Βασίλη ζούμε για να σ' ακούμε» λοιπόν όπως φωνάζουν από τα τέλη της δεκαετίας του '70 οι χιλιάδες φίλοι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που φέτος γιορτάζει 45 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι με συναυλίες ανά την Ελλάδα και μια μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο θέατρο του Πειραιά την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018.

Πληροφορίες
Tιμές εισιτηρίων
Προπώληση: 13 ευρώ – Ταμείο: 15 ευρώ
Διάθεση εισιτηρίων 
Καταστήματα Public
Ticket Services (Online: www.ticketservices.gr |Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39. Τηλεφωνικά: 2107234567)
Ταμεία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  (Ηρώων Πολυτεχνείου 32)

11
«Χρόνια Πολλά», 1991

Από το δίσκο «Χρόνια Πολλά, Βασίλης» του 1991 σε στίχους του αξεπέραστου Άλκη Αλκαίου και μουσική του ίδιου του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Χριστόφορου Κροκίδη.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμπληρώνει 45 χρόνια ξεχωριστής παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι Χρόνια Πολλά και 4 γενιές ακροατών κάτω από τη σκηνή συνεχίζουν να του φωνάζουν: «Βασίλη, ζούμε για να σ’ ακούμε».

Χρόνια Πολλά σ' εσένα, Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα,
Χρόνια Πολλά στα παιδιά που ονειρεύονται,
Χρόνια Πολλά στα παιδιά που δεκάρα δε δίνουν,
Χρόνια Πολλά στα παιδιά που κι εμένα με φτύνουν.

Προηγούμενο
Επόμενο
10
«Χαιρετίσματα», 1987

Ο 5ος δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Χαιρετίσματα» κυκλοφορεί το 1987 περιέχοντας 5 κομμάτια σε στίχους και μουσική του Νικόλα Άσιμου.

Τους πάντα επίκαιρους στίχους στο ομώνυμου κομματιού πογράφει η Αφροδίτη Μάνου και τη μουσική ο ίδιος ο ερμηνευτής. 

Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία εγώ κρατάω την ουσία κι ονειρεύομαι

Προηγούμενο
Επόμενο
9
«Σφεντόνα», 1992

«40 χρόνια έφηβος, σχεδόν μισόν αιώνα» τραγουδά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μέσα στο άλμπουμ «Σφεντόνα» του 1992, με το ομώνυμο τραγούδι να αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα, διαχρονικά και συνάμα αυτοβιογραφικά κομμάτια του, σε στίχους και μουσική του ίδιου.

Γεννήθηκα σ’ ένα χωριό
Τετάρτη μεσημέρι.
Γιατρός δε με ξεπέταξε
μα μιας μαμής το χέρι.
οι συγγενείς μαζεύτηκαν
από νωρίς στο σπίτι.
Πώς είναι έτσι το παιδί
και τι μεγάλη μύτη!

Προηγούμενο
Επόμενο
8
«Ελλάς», 1989

Τον Ιούνιο του 1989 κυκλοφορεί ακόμα ένας δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με μερικά από τα πιο δημοφιλή και διαχρονικά τραγούδια που τον έχουν καθορίσει. 

Ο λόγος για το άλμπουμ «Χορεύω» που εκτός από το ομώνυμο κομμάτι περιλαμβάνει τραγούδια όπως τα: «Για μένα τραγουδώ», «Να γράφεις να τηλεφωνείς», «Βικτώρια» τα δυο τελευταία σε στίχους Άλκη Αλκαίου και άλλα.

Από το συγκεκριμένο δίσκο επιλέγουμε το εκρηκτικό «Ελλάς» σε στίχους και μουσική Σταμάτη Μεσημέρη. 

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Μικρές Νοθείες», 1999

Ο Θάνος Μικρούτσικος για ακόμα μια φορά επιλέγει τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αυτή τη φορά για το άλμπουμ «Θάλασσα στη σκάλα».

Τους στίχους των κομματιών υπογράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου, ενώ μαζί με τον Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι ακούμε και τη φωνή του αγαπημένου μας μουσικοσυνθέτη, Θάνου Μικρούτσικου.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
«Ευτυχώς», 1997

Το 1997 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου διασκευάζει Νικόλα Άσιμο στο δίσκο «Πες Μου Ένα Ψέμα Ν' Αποκοιμηθώ».

Μεταξύ των τραγουδιών του Άσιμου βρίσκονται και διαχρονικά, πασίγνωστα τραγούδια του Παπακωνσταντίνου όπως το «Δεν πάει άλλο» αλλά και το πάντα επίκαιρο «Ευτυχώς».

Οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν στον Βασίλη Γιαννόπουλο και η μουσική στον Γιάννη Ιωάννου.

Βαρέθηκα τα βρωμικα φουστάνια της Αθήνας
Βαρέθηκα να πέφτω στα πόδια της βιτρίνας, ναι
Το δράμα σ’ επανάληψη να βλέπω με συμπόνια
Να σ’ έχω στο κρεβάτι μου κι εσένα με κουπόνια, ναι

Προηγούμενο
Επόμενο
5
«Οδός Ελλήνων», 1994

Το τραγούδι «Οδός Ελλήνων» το συναντάμε στο δίσκο του 1994 με τίτλο «Δε σηκώνει».

Τη μουσική του κομματιού υπογράφει ο Χριστόφορος Κροκίδης και τους στίχους ο Βασίλης Γιαννόπουλος. Αφιερώστε 5 μόνο λεπτά για να ακούσετε προσεκτικά τους στίχους του Κροκίδη που γράφτηκαν 14 χρόνια πριν και είναι σαν τους εμπνεύστηκε σήμερα...

Οδός Ελλήνων, οδός εκείνων, που ξέρουνε τι κάνουνε, που ξέρουν ότι χάνουνε κι ελπίζουνε στο κράτος, χαμένοι κατά κράτος.
Οδός Ελλήνων, οδός εκείνων, οδός απόντων υπευθύνων. Οδός του πάθους, οδός του λάθους, οδός του ύψους και του βάθους.

 

Προηγούμενο
Επόμενο
4
«Ένα καράβι», 1993

Το 1993 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συμμετέχει στο δίσκο «Τα φεγγάρια του χειμώνα είναι λίγο παλαβά» με την Αφροδίτη Μάνου και τον Αλέξανδρο Δήμα.

Από αυτό το άλμπουμ, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το πασίγνωστο κομμάτι «Ένα καράβι» σε στίχους και μουσική του Αλέξανδρου Δήμα και το οποίο έκτοτε δεν λείπει από καμία συναυλία του Παπακωνσταντίνου .

Προηγούμενο
Επόμενο
3
«Φοβάμαι», 1982

Ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας με τραγούδια-διαμάντια που αποτελούν και μερικά από τα καλύτερα του 25χρονου τότε- Παπακωνσταντίνου και τα οποία καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του. Μεταξύ αυτών ο «Κουρσάρος», η «Στέλλα», το «Σ’ ακολουθώ», «Ο Τρελός», κ.ά.

Το ομώνυμο τραγούδι που είχε να κάνει με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της εποχής, σε στίχους του Αντρέα Πανταζή και μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, το οποίο κλείνει το πολυσυλλεκτικό δεύτερο άλμπουμ του Παπακωνσταντίνου, ακούγεται πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος δίσκος έγινε πλατινένιος μέσα σε 20 μόλις μέρες.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
«Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί», 1979

Σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, «ο Γουίλι ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί» βρίσκεται στον εμβληματικό δίσκο του συνθέτη, «Σταυρός του Νότου», που κυκλοφόρησε το 1979.

Με αφορμή τις δυο ξεχωριστές συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου στις αρχές Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης δήλωσε για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου: «πάντα θα θυμάμαι τη στιγμή που πρωτοσυναντηθήκαμε στην Ομόνοια, καλοκαίρι του ΄74 και θα κουβαλάω την ζεστασιά της χειραψίας μας για πάντα. Αλλά και τη φωνή σου που σκίζει τις δεκαετίες άφθαρτη. Μας αναπτερώνεις το ηθικό και συνομιλείς ήδη με την τέταρτη γενιά. Βασίλη μου, μύθος για όλους, αγαπημένος για μένα.».

Προηγούμενο
Επόμενο
1
«Άσε με να κάνω λάθος», 1984

Το επίσημο τραγούδι της ταινίας του «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» του σκηνοθέτη Ανδρέα Τσιλιφώνη συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Διαίρεση» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Η μουσική και οι στίχοι του τραγουδιού που μιλάνε για τα ναρκωτικά, ανήκουν στον ίδιο το σκηνοθέτη.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1984, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το βίντεοκλιπ περιλαμβάνει λήψεις από τους δρόμους της νυχτερινής Αθήνας που προβλήθηκαν στην ταινία.
 

Προηγούμενο