Μουσική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ταφ Λάθος: Το φως για μένα πάντα ήταν η μουσική σε όποιο σκοτεινό δωμάτιο κι αν μπήκα

Πιο παθιασμένος από ποτέ, ο Ταφ Λάθος, μιλάει στο Reader.gr σε μια αποκλειστική συνέντευξη με αφορμή όλα αυτά που έχει να πει στο νέο άλμπουμ του «Deca».

Ο Ταφ Λάθος (Παναγιώτης Κυριακού) κυκλοφόρησε τον καινούριο του δίσκο με τίτλο «Deca», τέσσερα χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη «Ελπίδα». Πρόκειται για ένα concept άλμπουμ, κόντρα σε μια εποχή που δείχνει να ευνοεί την επιστροφή του single και την αποσπασματική ακρόαση στις streaming πλατφόρμες. 

H νέα σου δουλειά είναι ένα φιλόδοξο project με τον τίτλο «Deca». 10 τραγούδια- 10 ιστορίες. Δώσε μας το στίγμα αυτής της δουλειάς.
Είναι οι 10 φόβοι μου που πρέπει να αντιμετωπίσω για να εξιλεωθώ και να ξαναβρώ τον εαυτό μου. Σε κάθε βίντεο, αποκαλύπτω έναν από αυτούς αναφέροντάς τους και στα κομμάτια-τραγούδια του project κυρίως αλληγορικά. Στο τέλος της ιστορίας τους αντιμετωπίζω και έρχεται η λύτρωση και η νέα ζωή.

Η οπτικοποίηση των τραγουδιών είναι σαν μια ταινία μεσαίου μήκους. Πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα και ποιος ο ρόλος της Red Bull σε αυτό;
Είναι μια ταινία μεσαίου μήκους που καταβάλαμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για την υλοποίησή της. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από την επιθυμία μου να ξεπερνάω και να πικάρω τον εαυτό μου. Μου αρέσει να βλέπω μέχρι πού είναι τα όρια μου και ας βασανίζομαι. Έτσι με έχει μάθει η ζωή μου γιατί ζούσα και ζω μέχρι να αντιληφθώ ότι φτάνω στα όρια μου στα οποία έπρεπε και πρέπει να ανταπεξέρχομαι σε δύσκολες καταστάσεις και να βρίσκω φως για τα σκοτάδια μου. Το φως για μένα πάντα ήταν η μουσική σε όποιο σκοτεινό δωμάτιο κι αν μπήκα συνειδητά ή όχι. Πίσω από κάθε εταιρία μεγάλη, μικρή, υπάρχουν άνθρωποι και οι άνθρωποι του Red Bull, οφείλω να πω ότι έχουν όραμα και χαίρομαι που υπάρχουν εταιρείες που ακόμα στηρίζουν την τέχνη γιατί κοιτάνε μακροπρόθεσμα. Άλλωστε αυτό είναι που θα μείνει, η τέχνη. Η Red Bull έπαιξε σημαντικό ρόλο, στην αρχική ιδέα, στην γνωριμία μας με τον εκπληκτικό σκηνοθέτη και πλέον αδερφό, Κώστα Μάνδηλα, και στην υλοποίηση της ταινίας τόσο με οικονομικό, όσο και με ουσιαστικό support.

Τί συμβολίζει το «10» για εσένα, που άλλωστε επαναλαμβάνεται σε αυτό το άλμπουμ; 
Το 10 ή αλλιώς «DECA», πέρα από το decadence που σημαίνει την απόλυτη παρακμή των αξιών του τόπου συμβολίζει και την ολοκλήρωση του κύκλου. Αυτό νιώθω και βλέπω ότι έχει συμβεί στη ζωή μου. Σχεδόν σε όλους τους τομείς. Βρίσκομαι σε νέα μονοπάτια και κοιτάζω σαν βρέφος να μάθω, μου αρέσει πολύ να παρατηρώ και να ακούω κόσμο να μιλάει ασχέτως επιπέδου. Φτιάχνω και πάλι έναν καινούργιο κύκλο αφήνοντας απ' έξω ότι με έφθειρε και ήθελε να με πετάξει έξω από τον προηγούμενο και ας ήταν δικός μου. 

Είναι αυτοβιογραφικά, βιωματικά τα 10 νέα σου τραγούδια; Επίσης θέλω να σταθώ σε κάποια από τα τραγούδια-ιστορίες, όπως για τα «Τα δυο δάχτυλα σε ειρήνη», «Καλυψώ» και «Ό,τι κάνεις άστο».
Σχεδόν όλα τα τραγούδια που έχω γράψει στην πορεία μου είναι βιωματικά όπως και στο «10». Ο τίτλος του «Δυο δάχτυλα σε ειρήνη» μου ήρθε όταν κάπνιζα και συνειδητοποίησα ότι έτσι όπως κράταγα το τσιγάρο τα δυο δάχτυλά μου σχημάτιζαν το σύμβολο της ειρήνης και κοίταζαν εμένα. Το όνομα «Καλυψώ» θέλησα να το δώσω στην μπάλα γιατί η φίλη μου από την Ρόδο, η Καλυψώ έφυγε από την ζωή σε πολύ μικρή ηλικία εξαιτίας μιας μορφής βίας. Το «Ό,τι κάνεις άστο», το αφιερώνω με την κακή έννοια σε όσους κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κάνουν νούμερα χωρίς να τους νοιάζει το μετά και το κακό που προκαλούν σε μικρά παιδιά.

Πάντως η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός στίχος είναι ιδανικός για να αφηγείται κανείς, να απαγγέλει. Πιστεύω ταιριάζει απόλυτα στο hip hop ή μήπως κάνω λάθος;
Θα συμφωνήσω. Έχουμε πανέμορφο λεξιλόγιο που δεν τελειώνει ποτέ, με τρομερές δονήσεις.

Τί επιδιώκεις μέσα από τη μουσική σου; Πιστεύεις ότι έχεις καταφέρει αυτό που επιδιώκεις;
Επιδιώκω την αφύπνιση, την ελπίδα και την κατανόηση του εαυτού μου. Έχω καταφέρει πολλά περισσότερα απ' ό,τι περίμενα γιατί είχα και έχω αγνές προθέσεις και σεβασμό απεριόριστο προς το πρόσωπο της.

Μετά το «Ελπίδα» του 2015 φαίνεσαι και ακούγεσαι περισσότερο ώριμος. Τί συντέλεσε σε αυτό;
Δεν μπορώ να καταλάβω αν έχω ωριμάσει, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχω άλλες αντοχές σε πράγματα που με ενοχλούν και το εκφράζω. Προσπαθώ να μην κρατάω τίποτα αρνητικό μέσα μου γιατί το δοχείο σε μια φάση γέμισε και επειδή δεν είχε άλλο χώρο πέταγα και όμορφες στιγμές χωρίς να το καταλαβαίνω. Αυτό μάλλον συνετέλεσε στο να γίνω πιο απόλυτος και ουσιαστικός στα θέλω μου γιατί και η πολύ ανάλωση βλάπτει, πόσο μάλλον αν δεν βλέπεις αποτέλεσμα. Πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε καλά με τον εαυτό μας για να βοηθήσουμε και τους άλλους.

Τί είναι το hip hop για εσένα; 
Το hip hop είναι η πρώτη μουσική που αγάπησα και όσο και αν μερικές φορές με απωθεί δεν μπορώ χωρίς αυτό.

Τί προκαλεί την αγανάκτησή σου στο χώρο της μουσικής, στην κοινότητα του hip hop; Και αντίστοιχα τί προκαλεί την αγανάκτησή σου στην ελληνική πραγματικότητα;
Δεν προκαλεί την αγανάκτηση μου, μα που και που απογοητεύομαι. Υπάρχει μια αισχροκέρδεια και μια αταλαντοσύνη στο είδος το συγκεκριμένο γιατί θεωρούν, όλοι αυτοί οι ψηφιακά επεξεργασμένοι νέοι καλλιτέχνες και χωρίς φίλτρα αμερικανομιμητές, ότι είναι εύκολο να το κάνεις, οπότε το επίπεδο πέφτει. Ξεκινήσαμε από ένα mix hip hop couple με λαϊκό ρεφραίν για να τα σπάνε στις μπουζουκερί οι χωρισμένοι και οι καψούρηδες και τώρα έχουμε φτάσει στη φάση που χοροεσπερίδα χωρίς gangster δεν γίνεται. Τώρα από την άλλη μεριά, της αληθινής φάσης ας πούμε, υπάρχει φουλ η προβολή της μιζέριας, της απόλυτης πτώσης για όλα, των ναρκωτικών που καλά και γίνεται αλλά χωρίς όμως να τονίζονται ή να δίνονται λύσεις για να βγεις απ' αυτά. Απλά αναφέρονται. Σέβομαι καλλιτέχνες που προτείνουν λύση στο πρόβλημα και δεν αναφέρονται σε αυτό επιφανειακά και χωρίς καμία ωριμότητα ώστε να τραβήξουν μικρό ηλικιακά κοινό αναφέροντας τις μαγικές λέξεις της επιτυχίας τύπου ζάναξ, χόρτο, φούντα κλπ. Αυτό που με ενοχλεί στην ελληνική πραγματικότητα είναι η αναβλητικότητα, ο παρτακισμός και η μνήμη χρυσόψαρου.

Σε τι σημείο βρίσκεται η ελληνική hip hop κοινότητα και κουλτούρα και ποιους Έλληνες hip hop καλλιτέχνες θαυμάζεις;
Η αλήθεια είναι ότι έχει ξεφύγει το θέμα με το πόσο pop έχει γίνει το hip hop στην χώρα μας. Άπειροι ακροατές μικρής ηλικίας με τεράστια ευθύνη από μεριάς μας για σωστά μηνύματα. Άπειρα παιδιά που ονειρεύονται το stage και γράφουν τις ρίμες τους για να εκφραστούν και να ονειρευτούν πως κάποια στιγμή θα καταφέρουν να ακουστούν τα λόγια τους. Όμορφα πράγματα αλλά... με άσχημα και με φούσκες για πρότυπα. Εμείς πιστεύω ότι κάναμε ό,τι κάναμε και κάνουμε και έχουμε αυτή την πένα γιατί τα πρότυπα μας ήταν καλλιτέχνες που ψαχνόντουσαν να εξελιχθούν, σεβόντουσαν τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση εμάς. Ο σεβασμός και ο κώδικας έχει αλλάξει. Ο τρόπος σκέψης έχει αλλάξει. Κοιτάς να προκαλέσεις για να κάνεις νούμερα στο ΥouΤube και όχι να βγάλεις αυτά που έχεις από μέσα σου. Μετά βλέπεις τα νούμερα του ΥouΤube και απογοητεύεσαι. Παγίδα τεράστια για όλα τα νέα παιδιά. Νομίζουν πως τα views θα είναι και πραγματικός κόσμος στην συναυλία τους. Όχι. Όλο αυτό το τραπ κίνημα με τα εκατομμύρια views κάνει live και έχει 150 άτομα μαζί με τους γονείς. Μην ψαρώνετε με τα views, το θέμα είναι ο σεβασμός πώς κερδίζεται. Αν κάποιος πραγματικά σέβεται τη μουσική και το τί άνθρωπος είσαι, θα αφήσει τα προβλήματα του και την καθημερινότητά του πίσω και θα έρθει στο live σου να σε δει. Όχι επειδή έχεις views, αλλά επειδή έχεις κερδίσει τον σεβασμό του. Οι Έλληνες hip hop καλλιτέχνες που σέβομαι ανήκουν κυρίως στην οικογένεια της bashment. Πέραν αυτών, και κάποιοι που τα έχουμε πει κατ’ ίδιαν. 

To hip hop είναι ένα είδος μουσικής που αντλεί έντονα τη θεματολογία του από την κοινωνία, την πολιτική, τη ζωή την ίδια. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είσαι πολιτικοποιημένος, προβληματίζεσαι για την επόμενη ημέρα της 7ης Ιουλίου; 
Αυτή είναι μια κουβέντα ολόκληρη από μόνη της. Αυτό που έχω να πω όμως για να το κλείνω και ας μην το έχω αρχίσει καν, είναι ότι τους απεχθάνομαι όλους. Δεν έχει προσφέρει ποτέ κανείς τίποτα σε αυτό τον τόπο χωρίς προσωπικό συμφέρον. Θα πολιτικοποιηθώ ίσως αν κάποια στιγμή αναλάβουν νέα παιδιά και όχι άλλο αυτοί οι μαθουσάλες που έχουν πιάσει αράχνες στον θρόνο τους αλλά συνεχίζουν από την απληστία τους το έργο της απόλυτης καταστροφής και ξεπουλήματος βάζοντας μπροστά τα χαζά, ανίδεα και ανήμπορα παιδιά τους. Είμαι κάθετα ενάντια του φασισμού και του βολέματος. Είμαι υπερ της ζωής χωρίς άγχος για το τί μας ξημερώνει.

Τί έχεις κρατήσεις από τους Ψυχόδραμα;
Ότι η αγάπη για τη μουσική μπορεί να νικήσει τα πάντα.

Λάθος που έχεις κάνει για το οποίο μετανιώνεις ακόμα;
 Έχω κάνει πολλά αλλά δεν μετανιώνω για κανένα γιατί έμαθα μέσα από αυτά και είμαι αυτός που είμαι σήμερα.

Τί θα ήθελες να αφήσεις στο hip hop ως Ταφ Λάθος;
Θα ήθελα να αφήσω ό,τι καλύτερο μπορώ για την χειρότερη συνθήκη.

Τί θα σε έκανε να εγκαταλείψεις το hip hop… και που θα ήθελες να φτάσεις;
Τίποτα, από την στιγμή που το κάνω πρώτα για μένα. Έχω φτάσει εκεί που από μικρό παιδί ονειρευόμουνα γι' αυτό και έχω εξαλείψει αρκετές από τις ανασφάλειες που είχα σαν άνθρωπος κι εγώ. Νιώθω ότι είμαι αρκετά ισορροπημένος πλέον ώστε να κυνηγήσω τον επόμενο στόχο μου που είναι η μουσική μου να ακουστεί στο εξωτερικό. Εκεί θα ήθελα να φτάσω. Και πάνω από όλα θέλω να ζω για να μπορώ να δημιουργώ.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Συνεντεύξεις