Μουσική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Νένα Βενετσάνου: «Ο Βαρουφάκης είναι ο χαρισματικός άνθρωπος που αγωνίζεται για το κοινό καλό»

Η Νένα Βενετσάνου μιλάει στο Reader.gr με αφορμή τις παραστάσεις της με τη Μαρίζα Κωχ.

Από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η Μαρίζα Κωχ και η Νένα Βενετσάνου ανεβαίνουν στη σκηνή της «Σφίγγα» για να παρουσιάσουν τη μουσική-θεατρική εκδοχή του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Μαρίζας Κωχ: «Το Ξανθό Κορίτσι της Σαντορίνης». Η Νένα Βενετσάνου μιλώντας στο Reader.gr δίνει το στίγμα της παράστασης, σκιαγραφεί το προφίλ της καλής της φίλης Μαρίζας Κωχ, εξηγεί την εμπλοκή της με την πολιτική και τη στήριξή της στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και απαντά στο αν δείτε την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα».

Ετοιμάζεστε να συναντήσετε ξανά «Το Ξανθό Κορίτσι της Σαντορίνης», Μαρίζα Κωχ, πάνω στη σκηνή. Θέλετε να μας μιλήσετε για τη μουσική-θεατρική σας παράσταση;
Ναι και το κάνω πάντα με βαθιά συγκίνηση. Η παράστασή μας δεν είναι συναυλία, θέλω να το τονίσω αυτό, είναι αναλόγιο με όχημα το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίζας Κωχ που είναι λες και το γράφει ένα παιδί του πολέμου. Στην παράστασή μας η Μαρίζα είναι το κεντρικό πρόσωπο και οι υπόλοιποι φροντίζουμε να εμπλουτίσουμε την παρουσία της με λόγο, ήχο, διάλογο. Οι διαφορές και οι αντιθέσεις μας στήνουν την παράσταση και δημιουργούν την συγκίνηση. Το κορίτσι αυτό δεν έχει συνείδηση του ιστορικού χρόνου, ζει μέρα τη μέρα. Τα παιδιά αυτά θεωρούνται τυχερά αν συναντήσουν στη ζωή καλές συνθήκες υποδοχής και έναν περίγυρο που θα τα αποδεχτεί. Το βιβλίο της Μαρίζας μάς ανοίγει δρόμο επικοινωνίας μαζί τους και καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα.

Για να παρακολουθήσει κάποιος την παράσταση, πρέπει να έχει διαβάσει προηγουμένως το βιβλίο «Το Ξανθό Κορίτσι της Σαντορίνης»;
Καθόλου, μπορεί αν θέλει να το διαβάσει μετά, ή να αρχίσει να ψάχνει ιστορίες γύρω από την παιδική ηλικία εκείνης της εποχής. Η παράστασή μας του δίνει αρκετό υλικό για να καταλάβει τι καλό ή κακό μπορεί να συμβεί σε παιδιά του πολέμου και να ψάξει καλύτερα στο ίντερνετ. Παρακολουθώντας ένα παιδί, καταλαβαίνεις και το τι ζούνε όλα τα υπόλοιπα. Η Μαρίζα έκανε κάτι πολύ έξυπνο, αφηγείται την περιπέτειά της μέσω εμού, ανάμεσα στις σελίδες της λέμε τραγούδια που τις συνδέουν και αφήνει τα υπόλοιπα στο κοινό.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομα της Μαρίζας Κωχ; Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε το προφίλ της συνοπτικά;
Είναι μια σταρ. Η παρουσία της, η φυσική της ομορφιά, γιατί πρέπει να το πούμε και αυτό, είναι μοναδική. Επίσης το ταλέντο, η δημιουργικότητά της, η εργατικότητά της την κάνουν ξεχωριστή.

Ως φίλες, ποιες ιστορίες μοιράζεστε;
Πολλές και πάντα σε σχέση με το επάγγελμα και για το πώς συνεχίζουμε αυτό το επάγγελμα. Είμαστε μεγάλες, έμπειρες και προσέχουμε τι προτείνουμε στο κοινό. Νομίζω πως ο χρόνος μας βοήθησε να κρατήσουμε μια εικόνα που σπάει τα κλισέ των γενεών. Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή που όλα είναι τόσο ρευστά, το να μας βλέπεις μαζί είναι κάτι μοναδικό στο χώρο του θεάματος και το μοιραζόμαστε με το κοινό, ισότιμα και με καθαρότητα.  

Ποια είναι η αλήθεια που μέσω της παράστασής σας θέλετε να αποκαλυφθεί στον κόσμο;
Ανεπιφύλακτα λέω πως η καλή συμπεριφορά των μεγάλων στα παιδιά μάς κάνει καλύτερους ανθρώπους, και πως το να μαθαίνουμε την αλήθεια μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μας ωριμάζει και βοηθάει πολλαπλώς στο να μην φοβόμαστε τις δυσκολίες της ζωής. 

Μιλήστε μου για την πρόσφατη εμπλοκή σας με την πολιτική. Υποστηρίξατε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Τι συντέλεσε σε αυτή την απόφαση και επιλογή;
Το θεωρώ φυσικό να «εμπλέκομαι» όπως  το λέτε, με την πολιτική και είμαι αντίθετη με την επιστροφή στο σπίτι, κυρίως των γυναικών, γιατί πρέπει να επαγρυπνούμε. Για μας τις γυναίκες, που με τόσους αγώνες κατακτήσαμε τον δημόσιο χώρο, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η στήριξή μου τώρα στο ΜέΡΑ25 ήταν αυτονόητη για μένα γιατί δεν συμφωνούσα με την πολιτική των Προεδρικών και γενικώς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαρουφάκης με αυτό το κόμμα με βοήθησε να μην βρεθώ σε αδιέξοδο.

Ο Βαρουφάκης είναι ο χαρισματικός άνθρωπος που δεν στηρίζεται στα προσόντα του, αλλά αγωνίζεται και εγώ εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που αγωνίζονται και που δουλεύουν για το σύνολο και το κοινό καλό. Υπάρχουν και άλλοι χαρισματικοί άνθρωποι στην πολιτική ζωή του τόπου, δεν το αμφισβητώ καθόλου, αυτός όμως έχει και άλλες αρετές οι οποίες μας αποκαλύπτονται τώρα που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ακούγοντάς τον να μιλάει στη Βουλή διακρίνουμε όλοι πως είναι καλοπροαίρετος και ευγενής, κάνει εποικοδομητική κριτική, αναγνωρίζει τον ανθρώπινο παράγοντα στο πολιτικό λάθος και είναι ικανότατος. Θεωρώ έξυπνο και ηθικό το ότι δεν ήρθε σε ρήξη με τους αντιπάλους του στην Αριστερά.         

Μιλώντας για τον κύριο Βαρουφάκη, παρακολουθήσατε την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα»;
Ναι την είδα. Η ταινία αυτή είναι πια σημείο αναφοράς για να καταλάβει ο καθένας το τι παίχτηκε με την Ελλάδα. Έχει χιούμορ, σαφήνεια και παρουσιάζει τα πολύπλοκα πράγματα της πολιτικής μας ζωής με απλότητα, χωρίς δράματα και κλάψες. Μια αληθινά λαϊκή ταινία, χρήσιμη, λειτουργική, μια πολιτική ταινία που ο κάθε ένας μπορεί να καταλάβει τι γίνεται στην Ε.E, αλλά και  σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που την πέφτουν οικονομικοί δολοφόνοι κρατών. Ο πολιτικός λόγος του Γαβρά είναι σαν το ροδάκινο, μαλακό απ’ έξω και σκληρό από μέσα.  

Έχετε νιώσει ότι έχετε στοχοποιηθεί για κάποιο λόγο όλα αυτά τα χρόνια;
Όχι και όποτε κάτι έχει γίνει, είμαι από τους ανθρώπους που ξεκαθαρίζω τα πράγματα και το τοπίο αμέσως. Δεν είχα θέματα αποδοχής  μου από το κοινό ή από τα εμπορικά κυκλώματα, για κάποιο λόγο δεν είχα, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Ό,τι κάνω στα καλλιτεχνικά, μεγάλο ή μικρό, έχει περάσει από κακοτοπιές, (δεν έχω παράπονο), αλλά να στοχοποιηθώ π.χ. σαν τον Λαζόπουλο, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Νταλάρα, την Άντζελα, κλπ. όχι, δεν μου έχει συμβεί.    

Συγκινούν οι νέες φωνές και τα νέα τραγούδια τον κόσμο σήμερα; Εσείς ποιους ξεχωρίζετε;
Πάντα κάποιοι ξεχωρίζουν και πάντα τα τραγούδια συγκινούν. Αλίμονο αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Θα ήθελα όμως να γίνει και μια έκρηξη ποιότητας βρε παιδί μου. Να έρθουν τα πάνω κάτω στο περιεχόμενο, στα μηνύματα για να φανούν οι συνθέτες, οι ποιητές, οι ωραίες φωνές  με χαρακτήρα, με προσωπικότητα. Να αναβαθμίσουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες τη δουλειά τους και να προβάλουν τις αξιώσεις τους προς πάσα κατεύθυνση. Είναι πολλοί που σκύβουν το κεφάλι, δεν πρέπει. Οι καλλιτέχνες πρέπει να δείχνουν το καλύτερο που μπορούν και να το υποστηρίζουν με σθένος. 

Υπάρχουν πράγματα που δεν έχετε κάνει ακόμα και θα το θέλατε πολύ;
Βεβαίως, έχω αρκετά τραγούδια στο συρτάρι που αξίζουν να τα παρουσιάσω. Θα το κάνω. Άλλα πράγματα τώρα, πιο προσωπικά, θα σας έλεγα πως είμαι σε μια ηλικία που όλο και κάποιος μεντεσές τρίζει… Κάνω υπομονή.    
Πληροφορίες
Μουσική σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
Ώρα έναρξης: 21.00
είσοδος στο μπαρ: 12€ με κρασί ή μπύρα, ώρα έναρξης: 21.30

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Συνεντεύξεις