Μουσική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο Παντελής Θαλασσινός μιλάει στο Reader.gr

Ο Παντελής Θαλασσινός μιλάει στο Reader.gr λίγο πριν τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

Ο Παντελής Θαλασσινός για πρώτη φορά ετοιμάζει τη δική του μουσική παράσταση στη Σφίγγα, στις 12 και 19 Δεκεμβρίου. Με αφορμή τις εμφανίσεις του, είχα τη χαρά να μιλήσω και πάλι μαζί του έπειτα από καιρό ώστε να μάθω για όσα μας ετοιμάζει στη μουσική σκηνή Σφίγγα, να μιλήσουμε για την κόρη του Φαίδρα η οποία συμμετέχει στο δίσκο του «12+1 Ηλιοτρόπια», να τον ρωτήσω πώς πήρε την απόφαση να κόψει τα μακριά του μαλλιά που συμπλήρωναν εκείνο το χαρακτηριστικό «ινδιάνικο» λουκ του, αλλά και να αναφερθούμε στον αντίκτυπο που είχε στη ζωή του η αναγνωρισιμότητα που ήρθε μέσα από τη δουλειά του. Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πρώτη φορά δική σας παράσταση στη σκηνή της Σφίγγας στις 12 και 19 Δεκεμβρίου; Γιατί δεν είχε προκύψει μέχρι τώρα;
Είναι η πρώτη φορά που θα παίξω με δικό μου πρόγραμμα, γιατί έχω παίξει στη Σφιγγα δυο φορές σαν προσκεκλημένος. Συνήθως διάλεγα έναν λίγο πιο μεγάλο χώρο επειδή πλέον εμφανιζόμαστε μια  φορά την εβδομάδα. Η Σφίγγα είναι ενας μεσαίος χώρος σε χωρητικότητα γι' αυτό θα παίξω με 4 μουσικούς κι όχι με 7+2 τεχνικούς. 

Τι μας έχετε ετοιμάσει τις δυο αυτές βραδιές;
Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος κάνω παρουσίαση των δύο τελευταίων cd μου το «Φωνήεν» και τα «12+1 Ηλιοτρόπια». Το δεύτερο μέρος θα έχει τραγούδια από όλη μου την δισκογραφία και το τρίτο μέρος θα είναι ελεύθερο με επιλογές και επιθυμίες από τον κόσμο.

Μέσα στα «12+1 Ηλιοτρόπια» συναντάμε και την κόρη σας Φαίδρα. Ποια τα συναισθήματα τα δικά σας για αυτή τη συμμετοχή αλλά και ποιες οι συμβουλές που τις έχετε δώσει;
Μου αρέσει πολύ και με συγκινεί το ότι η Φαίδρα έχει πολύ όμορφη φωνή και τραγουδάει αλλά αυτό είναι μία πολύ οικογενειακή μας υπόθεση. Δεν τραγουδάει μπροστά σε κόσμο, δεν το θέλει ίδια. Οι συμβουλές που της δίνω είναι τη μουσική να την έχει για χαρά, και παράλληλη στη ζωη της. Μόνο έτσι μπορεί να την αγαπήσει.

Έχουν υπάρξει στιγμές που έχετε βαρεθεί με τη δουλειά σας; Ή αν προτιμάτε τον «μηχανισμό» που υπάρχει πίσω από αυτή.
Πολλές φορές έχω βαρεθεί και πολλές φορές νιώθω ότι ματαιοπονούμε δημιουργώντας τραγούδια και παραγωγές πανάκριβες. Δε μου αρέσει καθόλου όλο αυτό το σύστημα της προώθησης των τραγουδιών μέσα από το ίντερνετ και το YouTube. 

Έχετε φοβηθεί ποτέ τη μεγάλη επιτυχία; Το πώς θα τη διαχειριστείτε ενδεχομένως και τί θα φέρει μαζί της;
Αυτό που λετε είναι πολύ μεγάλη αλήθεια πολλές φορές νιώθω να με βαραίνει στις πλάτες η ευθύνη των τραγουδιών. Έμαθα όμως να λέω όχι και να διώχνω πράγματα που δε με αντιπροσωπεύουν. Αλίμονο αν έτρεχα παντού και σε όλα. Η επιτυχία είναι ποσό ανάλογο της φιλοδοξίας.

Και συμπληρώνοντας το προηγούμενο ερώτημα, επιτρέψτε μου να ρωτήσω αν χάσατε ποτέ τον εαυτό σας, αν την «ψωνίσατε» ή αντίθετα γεμίσατε φοβίες, ανασφάλειες ή κατάθλιψη.
Από όλα αυτά που με ρωτήσατε θεωρώ ότι η κατάθλιψη είναι κάτι που συντροφεύει πολλούς ανθρώπους της τέχνης και της δημιουργίας και την έχω βρει στο δρόμο μου πολλές φορές.

Πώς αποφασίσατε να αποχωριστείτε τα μακριά μαλλιά;
Ήταν μία απόφαση μου όταν έκλεισα τα 60. Ο καλλιτέχνης πρέπει να μεγαλώνει μαζί με το κείμενο του, μαζί με τους συμμαθητές του, μαζί με τους συνομήλικους του. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό και ως εκ τούτου δεν πρέπει να γίνεται γραφικός και πολλές φορές αστείος για να μην πω γελοίος. Είχα μακριά μαλλιά 35 χρόνια, φτάνει!

Όσο μεγαλώνετε σε τι δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα;
Στην ποιότητα ζωής.

Την τελευταία δεκαετία της κρίσης, σε τι δώσατε μεγαλύτερη σημασία και βάρος;
Η κρίση με έκανε να δω καθαρά ότι είναι μία περίοδος δημιουργίας, μιας και το προϊόν που λέγεται δισκογραφία έχει σχεδόν πεθάνει.

Τι θέλετε περισσότερο στη ζωή σας και στη μουσική σας πορεία από εδώ και στο εξής;
Να γράψω ένα πάρα πολύ ωραίο τραγούδι που να έκπληξει ακόμη κι εμένα. Και ακόμη, να βλέπω τον κόσμο ευτυχισμένο και όχι δυστυχισμένο γύρω μου. Έχουμε μπει σε μία επικίνδυνη καμπή κοινωνική και όλος ο κόσμος αγωνίζεται για να επιβιώσει όχι απλώς να ζήσει ή να γίνει ευτυχισμένος. 

Τι θα έρθει μετά τις εμφανίσεις στη Σφίγγα;
Έχω κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό, στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Κάποιες εμφανίσεις ακόμη εδώ στην Αθήνα και από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο θα ξεκουραστώ, γράφοντας κάποια τραγούδια. Μετά θα βγω συναυλίες για καλοκαίρι.

Φωτογραφία: Νίκος Κουστένης

Πληροφορίες
Μουσική σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
[email protected]
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος στο μπαρ 12 ευρώ με μπύρα/κρασί

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Συνεντεύξεις