Μουσική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οι Led Zeppelin δικαιώθηκαν για το «Stairway to Heaven»

H Led Zeppelin κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη και κρίθηκαν αθώοι για την κλοπή του «Stairway to Heaven»

Μπορεί να άργησαν αλλά εντέλει δικαιώθηκαν οι Led Zeppelin στην πολυσυζητημένη και μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που είχε προκύψει για το εμβληματικό ριφ του «Stairway to Heaven».

Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε τελικά ότι οι Zeppelin δεν έκλεψαν το ριφ, κλείνοντας οριστικά το ζήτημα που είχε ανοίξει πριν έξι χρόνια.

Θυμίζουμε ότι το 2014 οι Αμερικανοί Spirit είχαν ασκήσει μήνυση εναντίον των Zeppelin ισχυριζόμενοι ότι οι Βρετανοί έκλεψαν στην ουσία το ορχηστρικό «Taurus» που γράφτηκε το 1968. Το «Stairway to Heaven» κυκλοφόρησε 1971 και θεωρείται όχι μόνο ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια των Led Zeppelin αλλά και ένα από τα καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια από τον Michael Skidmore διαχειριστή της περιουσίας του Randy California του κιθαρίστα του συγκροτήματος Spirit. Ο Skidmore άσκησε αγωγή εναντίον των Ρόμπερτ Πλαντ και Τζίμι Πέιτζ οι οποίοι έγραψαν το «Stairway to Heaven». Οι Zeppelin είχαν ανοίξει τη συναυλία των Spirit το Δεκέμβριο του 1968, στο Κολοράντο, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εμφάνισης στην Αμερική. Ο Skidmore ισχυριζόταν ότι οι Βρετανοί έγραψαν το ριφ του τραγουδιού αφού άκουσαν το «Taurus» σε εκείνη τη συναυλία

Από την πλευρά τους οι Zeppelin δήλωναν ότι ουδέποτε είχαν πρόσβαση στη μουσική των Spirit και πως οποιαδήποτε ομοιότητα ανάμεσα στα τραγούδια είναι τυχαία, αφού και τα δύο είναι αποτέλεσμα μίας πολύ συνηθισμένης μουσικής δομής που υπάρχει εδώ και αιώνες. Από εκείνη τη δικαστική διαμάχη οι Zeppelin είχαν βγει νικητές, καθώς οι ένορκοι οι οποίοι δεν άκουσαν ποτέ το «Taurus» αλλά είδαν μόνο τις παρτιτούρες του κομματιού, θεώρησαν ότι τα δύο τραγούδια δεν έχουν αρκετές ομοιότητες, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι πρόκειται για λογοκλοπή από μεριάς των Πέιτζ και Πλαντ. Ο δικηγόρος του Skidmore υπέβαλε ένσταση στην απόφαση του δικαστηρίου και τον Μάρτιο του 2017 η ετυμηγορία αμφισβητήθηκε, με κύριο επιχείρημα ότι η κριτική επιτροπή θα έπρεπε να είχε ακούσει μια ηχογραφημένη έκδοση του «Taurus».

Τώρα λοιπόν οι 9 από τους 11 ενόρκους αποφάνθηκαν ότι το «Stairway to Heaven» δεν είναι αντιγραφή του «Taurus» των Spirit, δικαιώνοντας τους Led Zeppelin. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ρόμπερτ Πλαντ και Τζίμι Πέιτζ θα έπρεπε να πληρώσουν ένα υπέρογκο ποσό στην περίπτωση που έχαναν τη διαμάχη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet